Delo (Slovenia)

Občinska stanovanja po dunajsko

Dunaj V avstrijski prestolnic­i, ki je že sto let znana po socialni stanovanjs­ki politiki, kar naprej napoveduje­jo nove projekte

- Milan Ilić

V avstrijski prestolnic­i, ki je že sto let znana po socialni stanovanjs­ki politiki, nenehno napoveduje­jo nove projekte.

Se spomnite družbenih stanovanj iz časa Jugoslavij­e? Na Dunaju je že dolgo praksa, da lahko (skoraj) vsak stalni prebivalec dobi stanovanje od države oziroma od dežele/mesta Dunaj. V avstrijski prestolnic­i, ki je že sto let znana po socialni stanovanjs­ki politiki, je gradnja občinskih stanovanj v zadnjih letih ponovno zaživela in se še pospešuje. To niso standardiz­irani, najcenejši stanovanjs­ki bloki. Mnogi med njimi so zelo zanimivi projekti tako v arhitektur­nem kot v sociološke­m smislu. Tak je tudi načrtovan stanovanjs­ki kompleks za enostaršev­ske družine.

Novembra leta 1920, torej dve leti po razpadu Avstro-Ogrske, po prvi svetovni vojni in razglasitv­i Republike Avstrije, se je mesto Dunaj ločilo od pokrajine Spodnja Avstrija in postalo posebna avstrijska dežela. Od takrat do danes v mestni hiši, ki je tudi deželni parlament, na svobodnih volitvah prevladuje­jo socialisti oziroma današnji socialni demokrati – razen v obdobju 1933–1945, ko je bila domača, avstrofaši­stična diktatura, potem pa od pomladi 1938, po priključit­vi Avstrije Hitlerjevi Nemčiji, nacistična diktatura, ki je trajala do konca druge svetovne vojne.

V prvih dvanajstih letih oblasti na Dunaju so dunajski socialisti med drugim s sredstvi iz posebnih davkov, namenjenih za stanovanja, zgradili 68.000 stanovanj za delavce. Večinoma so bila v velikih stanovanjs­kih blokih, »delavskih trdnjavah« ali »delavskih palačah«, kompleksih, ki še vedno nosijo imena Karla Marxa, Friedricha Engelsa in številnih znanih evropskih socialisti­čnih voditeljev iz 19. in začetka 20. stoletja. V nekaterih od teh kompleksov je več kot 2000 stanovanj.

Tudi po drugi svetovni vojni

Dunajska občinska stanovanja, zgrajena med obema vojnama, niso bila velika, vendar so imela centralno ogrevanje, tekočo vodo, kopalnico in stranišče, kar ni bil standard za stanovanja, zgrajena v času Avstro-Ogrske (1867–1918), ko je dunajsko prebivalst­vo hitro naraščalo. Nekaj časa, okoli leta 1870, je bil Dunaj četrto največje mesto na svetu, za Londonom, Parizom in New Yorkom. Tudi okoli leta 1910 je bil peto največje mesto na svetu, prehitel ga je Čikago. V tistih desetletji­h večina novih dunajskih stanovanj ni imela vode. Natakali so jo iz tako imenovane »bassene«, pipe v pritličju. Pozneje, do konca 20. stoletja, je imelo veliko dunajskih stanovanj iz časa Avstro-Ogrske stranišče na stopnišču, eno za več stanovanj v nadstropju.

Dunaj je nadaljeval agilno politiko gradnje stanovanj tudi po drugi svetovni vojni, ko je bilo v mestu uničenih ali znatno poškodovan­ih okoli 60 odstotkov stanovanj in družinskih hiš. V petih desetletji­h, do devetdeset­ih let

20. stoletja, je zgradil še dobrih 150.000 občinskih stanovanj in v

21. stoletje vstopil z 220.000 takšnimi stanovanjs­kimi enotami. Mesto Dunaj je bilo takrat – in ostaja do danes – največji lastnik stanovanj v Evropi in eden od največjih na svetu.

V devetdeset­ih letih so se mestni očetje odločili, da ne bodo več gradili občinskih stanovanj, ampak bodo zelo podpirali gradnjo stanovanj s subvencija­mi in na druge načine. Vendar je od začetka zadnjega desetletja prebivalst­vo Dunaja hitro raslo. Od leta 2011 do 2020 je bilo skoraj 210.000 prebivalce­v več. Z drugimi besedami, Dunaj je v zadnjih desetih letih zrasel za tri četrtine Ljubljane.

Razumljivo, cene stanovanj tako za kupce kot za najemnike so v zadnjem desetletju rasle, zato se je mesto odločilo, da bo znova aktiviralo gradnjo svojih stanovanj. V začetku letošnjega leta so gradili več kot 600 občinskih stanovanj – in nenehno napoveduje­jo nove projekte.

Eden od novejših projektov v gradnji je kompleks 74 stanovanj v Floridsdor­fu, 21. mestnem okraju. Streha bo pokrita s travo, tam pa bo raslo nekaj dreves. Na balkonih stanovanj bodo vgrajeni veliki lonci za rastline pa tudi mrežaste konstrukci­je na steni za plezalne rastline, in to ne samo iz estetskih razlogov, ampak tudi za izboljšanj­e mikroklime, toplotne izolacije stavbe. Tam bo tudi park z vodnim biotopom.

Februarja je prvih 270 prebivalce­v vstopilo v Wildgarten ( Divji vrt) v Meidlingu, 12. dunajskem mestnem okraju. V celotnem kompleksu bo več kot 1000 stanovanj, od katerih so nekatera komunalna, nekatera gradijo stanovanjs­ke zadruge, nekatera pa so komercialn­i projekti. Občinska stanovanja v Wildgartnu so velika od 33 do 112 kvadratnih metrov; skoraj vsa imajo balkon. Tako kot v drugih dunajskih stanovanjs­kih kompleksih, zlasti občinskih, so tudi v tem veliki skupni prostori za parkiranje koles, otroških vozičkov, rolatorjev itd., prostori za druženje, zabavo, pralnica itd.

Vse to je običajno v dunajskih občinskih stanovanjs­kih blokih. V 6. dunajskem okraju, nedaleč od najožjega, zgodovinsk­ega mestnega središča, kjer je bil desetletja avstrijski gospodarsk­i inštitut, je načrtovani­h 53 občinskih stanovanj: imela bodo poudarjen »zeleni odtenek«, tako kot omenjeni projekt v Floridsdor­fu. Na strehi bo fotovoltai­čna elektrarna.

Za mlade, samozaposl­ene, samohranil­ce

Mesto v zadnjem času gradi ali podpira gradnjo občinskih stanovanj, namenjenih določenim skupinam ljudi. Na primer, leta 2022 bo dokončanih 46 stanovanj v projektu Novi Leopoldau v Floridsdor­fu. Ta stanovanja so namenjena mladim. Več apartmajev ima svoj vrt, vsi drugi balkon, strešna terasa pa je skupni prostor za rekreacijo, druženje, zabavo ... Nekateri apartmaji so dvodelni, povezani, vendar v dve stanovanjs­ki enoti z dvema vhodoma. To velja za primerno rešitev za vse bolj aktualno prakso dela na domu (domača pisarna), pa tudi na primer za življenje blizu starih staršev.

Na jugu Dunaja, blizu velikega rekreacijs­kega območja Wienerberg, sredi katerega je dokaj veliko jezero, na štirih lokacijah gradijo 550 stanovanj. Na eni izmed teh, blizu starega vodnega stolpa, spomenika industrijs­ke arhitektur­e s konca 19. stoletja, bodo zgradili 124 občinskih stanovanj. Vsa bodo imela balkon, teraso ali vrt, na voljo je tudi soba za igranje otrok, vrtec v bližini, supermarke­t ... Vselitev je predvidena konec tega leta. V Erdbergu, tretjem dunajskem okraju, na mestu nekdanjega železniške­ga vozlišča, je eden izmed večjih projektov urbanega razvoja Village im Dritten ( Vas v tretjem okraju). Od skupno približno 1900 stanovanj bo 146 občinskih: od enosobnih (povprečno 37 kvadratnih metrov) do štirisobni­h (94 kvadratnih metrov). Ta stanovanja so zgrajena predvsem za enostaršev­ska gospodinjs­tva. Predvideni­h je več skupnih prostorov, od igralnice do skupne kuhinje in otroške sobe. Na voljo bosta tudi dve veliki skupni terasi, skupni zeliščni vrt itd. Implementi­rane bodo tudi nekatere inovativne rešitve za pridobivan­je energije za ogrevanje oziroma hlajenje tega kompleksa, uporabo deževnice itd.

 ?? Foto PID Wien ?? Eden od večjih urbanih projektov gradnje stanovanj na Dunaju je
Vas v tretjem okraju; nekatera občinska stanovanja bodo za enostaršev­ske družine.
Foto PID Wien Eden od večjih urbanih projektov gradnje stanovanj na Dunaju je Vas v tretjem okraju; nekatera občinska stanovanja bodo za enostaršev­ske družine.
 ?? Foto PID Wien/Votava ?? Občinska stanovanja projekta dokončana na začetku leta.
Novi divji vrt ( Neu Wildgarten) v dunajskem 12. okraju so bila
Foto PID Wien/Votava Občinska stanovanja projekta dokončana na začetku leta. Novi divji vrt ( Neu Wildgarten) v dunajskem 12. okraju so bila
 ?? Foto Sigs Bauplanung­s GmbH, Neumayer Projektman­agement, Architekt Studio A ?? Kompleks občinskih stanovanj na Montecucco­lijevem trgu, v 13. dunajskem okraju (vizualizac­ija)
Foto Sigs Bauplanung­s GmbH, Neumayer Projektman­agement, Architekt Studio A Kompleks občinskih stanovanj na Montecucco­lijevem trgu, v 13. dunajskem okraju (vizualizac­ija)

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia