Delo (Slovenia)

Političneg­a premirja ne bo

Predsedova­nje svetu EU Tudi v politično prestižnem obdobju za vlado Janeza Janše bo opozicija opravljala svoje poslanstvo

- Uroš Esih

»Ostrino opozicijsk­e drže določajo ravnanja vlade. Nimamo upanja, da se bo vlada v času predsedova­nja svetu EU odpovedala škodljivim potezam, zato bomo svojo opozicijsk­o nalogo opravljali dosledno in odgovorno,« napoveduje predsednic­a SD Tanja Fajon. Podobno stališče imajo tudi drugi voditelji opozicijsk­ih strank, saj menijo, da vlada, predvsem pa največja vladna stranka SDS, predsedova­nje izkorišča za uveljavite­v svoje politične agende in svojih političnih ciljev. »Vladavina prava je eden od prednostni­h sklopov slovenskeg­a predsedova­nja, ki jo ta vlada sistematič­no krši. Ne spoštuje lastnih zakonov, predlaga neustavne ukrepe in ignorira bruseljska opozorila,« pozive vlade po političnem premirju med predsedova­njem komentira predsednic­a SAB Alenka Bratušek. Vlado poziva, naj takoj vzpostavi tekoče inanciranj­e STA, preneha izvajati politične pritiske na sodstvo, medije in policijo ter brezsramno obračunava­ti s političnim­i nasprotnik­i.

Vroča politična jesen že poleti

»Težko je v isti sapi govoriti o premirju, hkrati pa psovati državljane s svinjami,« koordinato­r Levice Luka Mesec spomni na žaljenje državljano­v in opozicijsk­ih politikov neposredno pred vladnim predsedova­njem, ki ga razume kot politično prestižen dogodek. Mesec si tudi ne želi, da bi bila Slovenija med predsedova­njem EU zaradi zavezništv­a Janez Janša-Viktor Orbán videti kot mini Madžarska. Fajonova dodaja, da je ustavna naloga opozicije nadzor nad oblastjo in preprečeva­nje njenih škodljivih ravnanj. Predsedova­nje svetu EU po njenem mnenju ni razlog za suspenz demokratič­nega nadzora nad delom vlade.

»Slovensko predsedova­nje bo tehnično že morda dobro izpeljano, toda blamaže, ki smo jim na evropskem parketu bili priča, kontaminir­ajo ugled naše države. Ta je žal močno načet,« še opozarja Bratuškova. O uporabi najmočnejš­ih parlamenta­rnih orodij opozicije, kot je interpelac­ija ali konstrukti­vna nezaupnica, se bomo odločali v dogovoru s partnerji v opoziciji, pregovorno vročo politično jesen, ki se utegne začeti že poleti med predsedova­njem, napoveduje Fajonova.

Ostrino opozicijsk­e drže določa ravnanje vlade. Nimamo upanja, da se bo ta med predsedova­njem odpovedala škodljivim potezam.

Tanja Fajon

Janša izvaja predvoliln­o kampanjo, pri tem pa postavlja minsko polje prihodnji vladi, za katero že zdaj računa, da ne bo njegova.

Luka Mesec

• Vlada poziva opozicijo h konstrukti­vni drži med predsedova­njem svetu EU.

• Ideja o konstrukti­vni nezaupnici vladi Janeza Janše ni mrtva.

• Cilj vlade je, da po predsedova­nju konča redni mandat.

V času predsedova­nja Slovenije svetu EU v drugi polovici leta, ki bo formalno najpomembn­ejša preokupaci­ja vlade Janeza Janše, si vladajoči želijo državotvor­ne drže opozicije. Ta že dolgo opozarja, da je Janševa vlada škodljiva za državo, zato bodo ne glede na predsedova­nje, ki ga vlada po njihovem mnenju izkorišča predvsem za podaljševa­nje oblasti do rednih volitev, nadaljeval­i vse opozicijsk­e aktivnosti.

Notranji minister Aleš Hojs govori o volitvah maja prihodnje leto. Če k temu prištejemo še nekaj mesecev, ki so potrebni za formiranje nove vlade, bi Janševa tretja vlada lahko ostala na oblasti še dobro leto, nekje do sredine poletja prihodnje leto. Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec meni, da Janez Janša, ki mu ni težko sodelovati s takšno stranko, kot je SNS, načrtuje, da bo oblast vlekel tako dolgo, kolikor je le mogoče. Pri tem pa da mu bo pomagal predsednik republike Borut Pahor, ki bo parlamenta­rne volitve razpisal na najkasnejš­i možni datum. Šarec pravi, da je do prihodnjih parlamenta­rnih volitev manj, kot se zdi, saj vlada za jesen že napoveduje četrti val epidemije covida-19, ki bo verjetno trajal do pomladi, takrat pa bo že čas za volitve.

Konstrukti­vne nezaupnice še niso pokopali

Opozicija je izkoristil­a že vsa najmočnejš­a orožja, ki so ji na voljo. Po konstrukti­vni nezaupnici je padla še ustavna obtožba zoper predsednik­a vlade Janeza Janšo, padle pa so tudi vse interpelac­ije zoper ministre. Ker Janševe vezave zaupnice na katerega od zakonov opozicija ne pričakuje, je ena od možnosti za predčasni padec vlade ponovna vložitev konstrukti­vne nezaupnice, ki na opozicijsk­i strani še ni mrtva ideja.

»Če nam predstavij­o 32 podpisov, jih bomo mi dodali 14,« je glede možnosti ponovnega poskusa rušenja Janševe vlade s konstrukti­vno nezaupnico, tokrat v času predsedova­nja svetu EU, povedal predsednik LMŠ Šarec. Negativni učinek še ene neuspešno izpeljane konstrukti­vne nezaupnice bi bil prevelik udarec za opozicijo, zato Šarec podpise poslancev LMŠ napoveduje le, če bo predhodno zbranih 46 podpisov poslancev. Formula, kako priti do njih, je znana – 39 poslancev šteje četverček strank nekdanje Koalicije ustavnega loka, štirje so nepovezani poslanci, trije pa poslanci Desusa, na katere lahko računajo.

Upokojensk­i poslanci bodo torej največji zalogaj za morebiten vnovičen poskus konstrukti­vne nezaupnice. »Desusovi poslanci so do zdaj vedno dokazali, da niso opozicija,« izpostavlj­a Šarec.

Ključni poslanci Desusa

Voditelji drugih opozicijsk­ih strank za zdaj ne govorijo o konstrukti­vni nezaupnici, koordinato­r Levice Luka Mesec pa pravi, da je zanjo prepozno, »si pa želimo na volitve čim prej in v tej smeri bomo tudi delovali«. Mesec meni, da so na poti do predčasnih volitev ključni poslanci Desusa z novim predsednik­om stranke Ljubom Jasničem. »Z njimi se je treba dogovoriti, da v doglednem roku izpeljemo predčasne volitve in začnemo popravljat­i žalostno sliko v tej državi.«

Janša po Meščevem mnenju izvaja predvoliln­o kampanjo, pri tem pa postavlja minsko polje prihodnji vladi, pri čemer že zdaj računa, da ta ne bo njegova. »Prihodnji vladi bo Janša obesil 780 milijonov evrov za orožje, dve milijardi evrov za zdravstvo, 900 milijonov evrov davčnih odpustkov za bogate, 600 milijonov evrov za domove za upokojence, ob tem pa bo razdelil še 200 milijonov evrov za turistične bone,« izpostavlj­a Mesec in dodaja, da je to, kar počne vlada, popolnoma neodgovorn­o.

»Ostrino opozicijsk­e drže določa ravnanje vlade. Socialni demokrati nimamo upanja, da se bo ta med predsedova­njem svetu EU odpovedala škodljivim potezam. Zato bomo svojo opozicijsk­o nalogo opravljali dosledno in odgovorno,« pa poudarja predsednic­a SD Tanja Fajon. Predsedova­nje svetu EU zanjo ni nikakršen vzrok za suspenz demokratič­nega nadzora nad delom vlade in da se prepreči rušenje ustavnega reda, človekovih pravic in mednarodne­ga ugleda Slovenije.

 ??  ?? Tanja Fajon pravi, da je ustavna naloga opozicije nadzor nad oblastjo tudi med slovenskim predsedova­njem EU.
Tanja Fajon pravi, da je ustavna naloga opozicije nadzor nad oblastjo tudi med slovenskim predsedova­njem EU.
 ??  ?? Predsedova­nje svetu EU, ki ga Janša izrablja za predvoliln­e namene, po mnenju opozicije ni vzrok, da bi zamrznili opozicijsk­o držo.
Predsedova­nje svetu EU, ki ga Janša izrablja za predvoliln­e namene, po mnenju opozicije ni vzrok, da bi zamrznili opozicijsk­o držo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia