Delo (Slovenia)

Angola prva ovira do olimpijski­h sanj

Košarka Slovenska reprezenta­nca danes za uspešen začetek kvalifikac­ij za OI – Angolci so bili na SP 2014 zelo trd oreh

- B. E.

Na seznamu reprezenta­nc, ki so do zdaj nastopile na olimpijski­h igrah v moški košarki, najdemo kar 59 držav. Med njimi je pet od šestih moštev, ki se letos potegujejo za pot v Tokio na kvaliikaci­jskem turnirju v Kaunasu, manjka le slovenska izbrana vrsta. Dolgoletne neuresniče­ne sanje bodo do nedelje gnale Luko Dončića (na fotograiji) in soigralce, da bodo pustili srce na igrišču, in možnosti za uspeh še zdaleč niso majhne. Prvi korak proti Japonski nameravajo narediti danes, ko bo njihova tekmica čvrsta, a tehnično nezrela Angola.

Današnji dvoboj z Angolo (ob 15.30) za slovensko košarkarsk­o reprezenta­nco ne bo le običajen nastop v kvalifikac­ijah za olimpijske igre, pač pa veliko več. Vsaj začasno bo lahko potegnila črto pod krivičnim tekmovalni­m ustrojem mednarodne zveze FIBA in štiri leta po osvojitvi naslova evropskih prvakov prvič igrala z vsemi najmočnejš­imi aduti, ki so ji še na voljo. Lotila pa se bo tudi posebnega zgodovinsk­ega poslanstva.

• Slovenski košarkarji bodo danes igrali z Angolo, jutri še s Poljsko.

• Z afriškimi tekmeci so se doslej trikrat pomerili in vsakič zmagali.

• Poljaki in Litovci prvi do zmag na kvalifikac­ijskem turnirju za OI.

Na seznamu 59 držav, ki so doslej dobile priložnost na OI v moški košarki, namreč še vedno ni Slovenije. Je pa na njem preostalih pet udeležence­v turnirja v Kaunasu, ki jih bo morala prekositi: Litva se je sedemkrat preizkusil­a med olimpijsko elito in osvojila tri bronaste kolajne, Poljska in Južna Koreja po šestkrat, Angola petkrat in Venezuela dvakrat. Luka Dončić zato že lep čas vztraja, da ima pred seboj dva pomembna karierna cilja, pripeljati reprezenta­nco v Tokio in osvojiti šampionski prstan v ligi NBA, ter prenaša na soigralce samozavest in optimizem. Ker so skupaj odigrali le eno pravo pripravlja­lno tekmo, s Hrvaško v Stožicah, kjer sta še vedno manjkala Vlatko Čančar in Aleksej Nikolić, jim bo zdaj prišlo prav stopnjevan­je nastopov od lažjega k težjemu. Za začetek se bodo udarili z Angolci, jutri ob 15.30 s Poljaki, v soboto in nedeljo pa bodo odigrali še odločilna dvoboja za olimpijsko vozovnico.

Angola je najuspešne­jša afriška sila, saj je bila do leta 2015 enajstkrat prvak celine in štirikrat druga. S Slovenijo se je srečala trikrat ter dvakrat prepričlji­vo klonila v prijateljs­kih soočenjih, zato pa je bila zelo trd oreh na svetovnem prvenstvu 2014. V Las Palmasu je vodila še sredi zadnje četrtine in slednjič izgubila s 87:93. Od tedanjih izbrancev Jureta Zdovca bodo danes igrali Klemen Prepelič, Edo Murić, Jaka Blažič in Zoran Dragić. Angola je v zadnjih letih močno pomladila reprezenta­nco, v Kaunas so z mundiala 2014 prispeli le center Yanick Moreira, ki je pred sedmimi leti nasul Sloveniji 20 točk, branilec Edson Ndoniema (14) in krilni center Eduardo Mingas (7). Med drugimi se jim ni mogel pridružiti krilni center Bruno Fernando, saj z Atlanto nastopa v končnici lige NBA.

Prva tekma je vedno težka

»V Litvo smo prišli, da bi se uvrstili na OI, želimo spisati zgodovino. Že nekaj časa treniramo skupaj, a igralci imamo raje tekme. Čas je, da začnemo uživati,« meni slovenski kapetan Edo Murić, ki se le delno spominja angolskih košarkarje­v: »Med klubsko sezono pač igramo v različnih ligah. Vemo pa, da so izjemno telesno močni. Morali se bomo boriti, zapirati prostor pod obročem in ustaviti tekmečeve protinapad­e. Ne bo lahko, a smo pripravlje­ni.«

Selektor Aleksander Sekulić dodaja: »Angola ima novega španskega trenerja, Joseja Clarosa. Zahteva agresivno obrambo in izkoriščan­je telesnih sposobnost­i. Tudi v napadu ima nekaj orožij, predvsem pod košema. Prve tekme so vedno težke, a moramo zmagati. Jutri bomo začeli razmišljat­i o Poljski, šele nato bomo lahko tuhtali, kdo je favorit v Kaunasu.«

V uvodnem dvoboju v Kaunasu je Poljska ugnala Angolo s 83:64. Z 22 točkami je bil med zmagovalci najbolj razpoložen branilec Mateusz Ponitka, 16 jih je dodal organizato­r AJ Slaughter. Najboljši strelec tekme je bil Yanick Moreira s 27 točkami. V sosednji skupini je Litva ugnala Venezuelo s 76:65 (Valančiuna­s 20, Sabonis in Kalnietis po 12; Cubillan 11, Carrera 9).

 ??  ??
 ?? Foto FIBA ?? Jaka Blažič se spomni trdega soočenja z Angolo na svetovnem prvenstvu 2014.
Foto FIBA Jaka Blažič se spomni trdega soočenja z Angolo na svetovnem prvenstvu 2014.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia