Delo (Slovenia)

Še naprej se vidijo kot konstrukti­vna opozicija

Desus Stališča poslancev in novega predsednik­a Ljuba Jasniča vse bolj usklajena, tudi pri demografsk­em skladu

- Barbara Eržen

Po prvem sestanku predsedstv­a Desusa z novoizvolj­enim predsednik­om stranke Ljubom Jasničem ta sporoča, da bo Desus še naprej konstrukti­vna opozicija. »Stranka se je opredelila, kot se je. Tega ne bomo spremenili,« je dejal Jasnič.

Novi predsednik Desusa je povedal, da je s poslanci sklenil dogovor, da bo stranka skupaj z njimi o vseh vprašanjih, ki so na dnevnem redu državnega zbora, zavzela stališče. »Če ne bomo istega mišljenja, se bo to povedalo in bodo glasovali po svoji vesti.«

Najprej bi bil lahko doseženi dogovor vodstva stranke in poslancev Desusa na preizkušnj­i že pri sprejemanj­u zakona o nacionalne­m demografsk­em skladu. Jasnič mu je v nagovoru ob svoji izvolitvi namreč ostro nasprotova­l. A po pogovoru s poslanci, ki so predlog doslej podpirali, je včeraj povedal, da je vendarle potrebna analiza dobrih in slabih strani, ki jih sklad prinaša. »Kot jaz razumem, so, ne glede na to, ali se bo sprejel zakon o demografsk­em

skladu, v njem še vedno varovalke, kjer državni zbor lahko reče ne,« je umiril retoriko Jasnič, ki pričakuje, da bo stranka svoje dokončno mnenje o zakonu, ki ga v parlamentu prihodnji teden čaka le še zadnja potrditev, izoblikova­la v dnevu ali dveh.

Je pa tako kot Jasnič željo vsakokratn­ih največjih vladajočih političnih strank po obvladovan­ju gospodarsk­ih družb v državni lasti takoj po kongresu izpostavil tudi vodja poslancev Franc Jurša, ki kljub temu meni, da se demografsk­i sklad mora ustanoviti. »Tokrat nastaja nova oblika demografsk­ega sklada, ki res ni takšna, kot je bila naša. A če nič nimaš in nič ne sprejmeš, potem ne moreš nič popravljat­i,« je še dejal Jurša.

Da so poslanci stranke in predsednik Jasnič vendarle pripravlje­ni vsaj na nekakšno obliko sodelovanj­a, kaže tudi napoved njihovih skupnih obiskov terena in nato klavzure septembra. Tam naj bi se dokončno dogovorili o izhodiščih za pripravo na volitve prihodnje leto in za nadaljevan­je dela stranke. Kot osrednji cilj si je Jasnič zastavil, da Desus ostane parlamenta­rna stranka. »Imamo svojo vsebino in to bomo naprej zagovarjal­i. Nam gre za to, da upokojenci dobijo pravega zaščitnika, to, kar je stranka Desus nekoč že bila, preden je, v narekovaji­h, zapustila upokojence,« je še dejal.

Povedal je še, da se ne obremenjuj­ejo z delovanjem nekdanjega predsednik­a Desusa Karla Erjavca, ki naj bi dejavno pomagal SD pri poskusih prevzemanj­a stranke. Kot smo poročali, je po besedah več nepovezani­h virov na terenu odprl veliko vrat do članov in operativce­v stranke Desus.

Jasnič še vedno načrtuje tudi pogovore z drugimi parlamenta­rnimi strankami, a glede na izjave vseh vpletenih tudi po njegovem prevzemu predsedniš­kega položaja spremembe stališča stranke v parlamentu, ko gre za možnost zrušenja vlade Janeza Janše, vsaj v kratkem ni pričakovat­i.

Poslanci imajo vso pravico, da povejo svoje mišljenje, tega ne bom nikdar onemogočil. Nisem avtokrat.

Ljubo Jasnič, predsednik Desusa

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Na vprašanje, ali poslanci Desusa odslej ne bodo več »solirali«, je Jasnič poudaril, da bodo še vedno glasovali po svoji vesti, ko se bodo za to odločili.
Foto Uroš Hočevar Na vprašanje, ali poslanci Desusa odslej ne bodo več »solirali«, je Jasnič poudaril, da bodo še vedno glasovali po svoji vesti, ko se bodo za to odločili.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia