Delo (Slovenia)

Poziv EU, naj zadrži sredstva, namenjena Sloveniji

Vladavina prava Razvoj dogodkov v državi zahteva nenaden odziv EU, menijo poslanci evropskega in nemškega parlamenta

- Jure Kosec

• Šest poslancev je opozorilo na krhanje evropskih vrednot v Sloveniji.

• Kot največji problem so izpostavil­i neimenovan­je delegirani­h tožilcev.

• Slovenija si iz evropskega proračuna obeta več milijard evrov.

Seznam mednarodni­h kritik na račun Slovenije zaradi težav na področju vladavine prava in svobode medijev je vse daljši. Včeraj se je nanj uvrstila še skupina poslancev evropskega in nemškega parlamenta, ki se je zavzela za to, da EU zadrži izplačilo sredstev, ki jih država prejema iz evropskega proračuna. Šest poslancev evropskega in nemškega parlamenta je v pismu, ki so ga naslovili na predsednic­o evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednik­a evropskega sveta Charlesa Michela, opozorilo na vse večjo ogroženost evropskih vrednot v Sloveniji. »Slovenska vlada bo ta teden prevzela predsedova­nje svetu EU, toda evropske vrednote so v Sloveniji pod čedalje večjim pritiskom,« so v pismu zapisali evropski poslanci Daniel Freund (Zeleni), Sergey Lagodinsky (Zeleni), Stelios

Kuloglu (Levica), Ramona Strugariu (Renew) in Lara Wolters (S&D).

Pod pismo se je podpisala tudi poslanka Zelenih v nemškem parlamentu Franziska Brantner, ki je skupaj z evropskima poslancema Freundom in Lagodinsky­m sredi tega meseca obiskala Ljubljano. Delegacija, ki si je poskušala ustvariti predstavo o tem, kakšne so razmere v državi članici, ki se bo v kratkem znašla na čelu ene ključnih evropskih institucij, je po treh dneh sestankov s predstavni­ki vlade, opozicije, neodvisnih institucij in medijev Slovenijo zapustila zaskrbljen­a.

»Nedopustna kršitev vladavine prava«

Razvoj dogodkov v državi po prepričanj­u poslancev zahteva »nenaden odziv EU za zaščito državljans­kih pravic, vladavine prava in uveljavite­v evropskih pravil za boj proti goljuijam in korupciji«. V pismu so med vzroki za skrb navedli napade premiera Janeza Janše na civilno družbo in medije. Izpostavil­i so položaj, v katerem se je znašla Slovenska tiskovna agencija, najostrejš­i jezik pa so uporabili pri obsodbi vmešavanja vlade v postopek imenovanja evropskih delegirani­h tožilcev, ki po njihovih besedah predstavlj­a »nedopustno kršitev vladavine prava«.

Poslanci menijo, da se nezmožnost imenovanja delegirani­h tožilcev lahko dojema kot resna pomanjklji­vost slovenskeg­a pravosodja, ker da evropsko javno tožilstvo od 1. junija letos v državi ne more preganjati sumov goljuij in korupcije v povezavi z izplačili in porabo evropskih sredstev. Od komisije in evropskega sveta zato zahtevajo, da zadržita evropska sredstva, namenjena Sloveniji. Ta je za obdobje 2021–2027 upravičena do 2,9 milijarde evrov iz kohezijski­h skladov, 1,5 milijarde evrov v okviru skupne kmetijske politike in 100 milijonov evrov iz sklada za pravičen prehod, obeta pa si tudi denar iz svežnja za okrevanje po pandemiji covida-19, in sicer 3,6 milijarde evrov posojil in 1,6 milijarde nepovratni­h sredstev. Poslanci od obeh institucij ravno tako pričakujej­o, da bosta vztrajali pri imenovanju predlagani­h kandidatov za tožilce in zahtevali čimprejšnj­o izvedbo postopka.

Za komentar pisma smo zaprosili kabinet predsednik­a vlade, a do konca redakcije odgovora nismo prejeli.

 ??  ?? Trije od šestih podpisanih poslancev – Franziska Brantner, Daniel Freund in Sergey Lagodinsky – so pred kratkim obiskali Slovenijo.
Trije od šestih podpisanih poslancev – Franziska Brantner, Daniel Freund in Sergey Lagodinsky – so pred kratkim obiskali Slovenijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia