Delo (Slovenia)

Decentrali­zacija ministrstv­a

Selitve Direkcija za vode v Celje, ARAO v Krško

- Špela Kuralt

Direkcija za vode je svoj sedež iz Ljubljane preselila v Celje, od koder prihaja njen direktor Roman Kramer. Ob odprtju novih prostorov je minister za okolje in prostor Andrej Vizjak dejal, da je to pomemben korak k decentrali­zaciji države. Napovedal je, da bodo na ministrstv­u to nadaljeval­i, svoj sedež bo v Krško preselila agencija za radioaktiv­ne odpadke.

S selitvijo v Celje bo direkcija za vode po ocenah ministra prihranila 10.000 evrov. Dodal je, da gre za trajnostno naravnano odločitev, saj bo s tem pritisk na glavno mesto manjši. Direkcija za vode ima skupaj 176 zaposlenih, delo opravljajo na devetih lokacijah po državi, direktor Kramer pa je dejal, da jih bo v Celju 25: »Še se bomo širili in tudi nove zaposlitve načrtujemo z vzhodne strani Trojan. Strokovnja­kov vodarske stroke je namreč še veliko.« Dodal je, da vodno gospodarst­vo ne sme biti centralizi­rano: »Vodotoki in potočki, jezera niso samo v Ljubljani. Pomembno je, da politiko vodijo sektorji območij po vsej Sloveniji, ker oni vedo, kje so problemi.«

Minister Vizjak je še dejal, da je Celje občina, ki je znana po težavah s poplavami: »Direkcija bo na pravem mestu, v neposredni bližini težav. Te bomo naslavljal­i. Upam, da bo jutri komisija prišla v Slovenijo s potrjenim načrtom za okrevanje in odpornost, kar bi pomenilo dodaten denar za protipopla­vne ukrepe, za ščitenje, sistem ravnanja in odvajanja odpadnih voda ter tudi za manjše vodovodne sisteme.«

Minister je napovedal, da se v Posavje seli agencija za radioaktiv­ne odpadke (ARAO), v neposredni bližini bodo v kratkem gradili skladišče za nizko- in srednjerad­ioaktivne odpadke. Dodal je, da si želi, da bi decentrali­zaciji sledili tudi kolegi v vladi.

 ?? Foto Špela Kuralt ?? Direkcija za vode je svoj sedež preselila v Celje, kjer že napoveduje­jo nadaljnje širjenje in zaposlovan­je.
Foto Špela Kuralt Direkcija za vode je svoj sedež preselila v Celje, kjer že napoveduje­jo nadaljnje širjenje in zaposlovan­je.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia