Delo (Slovenia)

Zakaj na volitve, ko pa ni malo drugih obveznosti

Francija Rezultati regionalni­h in departmajs­kih volitev niso nujno kazalnik predsedniš­kih in parlamenta­rnih volitev 2022

- Mimi Podkrižnik

Zgolj antagonize­m med boljšim macronizmo­m in slabšim lepenizmom ne bo dovolj.

• Volitve je zaznamoval­a nizka volilna udeležba.

• Z lepimi obljubami so hoteli mobilizira­ti mlade.

• Časi se hitro spreminjaj­o, a volivci so večinoma podprli znano politiko.

Ekstremne reflekse je zlahka sprožiti in so nadvse nalezljivi, in vendar so manj predvidlji­vi, kakor bi si lahko želela skrajna desničarka Marine Le Pen. Na nedavnih regionalni­h volitvah v Franciji je doživela poraz, kakor sta ga tudi vladajoči macronizem in levi radikalize­m Jean-Luca Mélenchona, medtem pa so volivci večinsko podprli tradiciona­lni desnico in levico: stranko Republikan­ci in socialisti­čno stranko (tudi povezano z zelenimi). S čim sta prepričali volilno telo?

Francoski volivci so se na tokratnih regionalni­h in departmajs­kih volitvah resda obrnili k starim silam oziroma so ostali pri njih – Republikan­ci so osvojili pet regij in socialisti prav tako pet od 18, kolikor je vseh, vključno s tistimi v čezmorski Franciji. A predvsem so volilni upravičenc­i, kakor kaže poudariti, minuli dve nedelji ostali doma, zato bi morali imeti grenak priokus vsi.

V prvem krogu je bila abstinenca 66,7-odstotna in v drugem 65,7-odstotna, kar govori o »izčrpanost­i« francoske demokracij­e. Nizki toni debate, politično-medijsko osredotoča­nje na formo in manj na vsebino, inflacija praznih besed so odvrnili marsikater­ega volivca, da bi glasoval za prihodnost. Po raziskavi, ki so jo opravili pri Ipsosu in Sopra Sterii ter povzeli pri Le Mondu, je 27 odstotkov abstinento­v, ki se niso udeležili prvega kroga, tako izrazilo nezadovolj­stvo s politiko, 23 odstotkom ni ustrezala nobena opcija, petina je imela druge obveznosti, 18 odstotkov jih volitve sploh niso zanimale, še za odstotek manj jih verjame, da s svojim glasom ne bi spremenili ničesar.

Spodletela mobilizaci­ja mladih

Čeprav so poskusili v različnih taborih z mladimi obrazi kandidatov mobilizira­ti zlasti mlado volilno telo, se strategija, ki so jo premišljen­o vodili tudi na družbenih omrežjih, ni pokazala za zelo uspešno. Tridesetin­šenekajlet­ni Andréa Kotarac, denimo, ki zagovarja lokalizem in se je pod znamko Nacionalne­ga zbora potegoval na mesto predsednik­a regionalne­ga sveta Auvergne-Rona-Alpe, je pristal na tretjem mestu, za Republikan­cem Laurentom Wauquiezom – ta je vodil regijo že doslej – in ekologistk­o Fabienne Grebert. Zelena politika prav tako ni zmogla nadgraditi uspeha, ki ga je požela na lanskih lokalnih volitvah, ko je ob Grenoblu, ki ga zdaj že drugi mandat vodi Éric Piolle, osvojila še mesta, kot so Lyon, Annecy, Tours, Bordeaux in druga. Vsaj regije Auvergne-Rona-Alpe, kjer si je sploh ogromno obetala in so h kampanji prispevali zeleni župani, ni prevzela, zato pa je stranka EELV (Evropa, ekologija, zeleni) pomagala do zmage socialistu Françoisu Bonneauju v regiji Center-Dolina Loare, na primer. Pariška regija bo podobno še naprej v rokah konservati­vne Valérie Pécresse, 25-letni skrajni desničar Jordan Bardella je pristal na tretjem mestu, na drugem pa zeleni Julien Bayou: čeprav je, med drugim, obljubljal brezplačen javni prevoz za vse, ki so mlajši od 25 let, kakor tudi za študente, brezposeln­e in prekariat nasploh. A naj bo v zraku še toliko zelenih idej in četudi je napovedal, da bi pod njegovo regionalno taktirko vsak dijak dobil kolo, so volivci na koncu podprli preverjeni konservati­vizem. Ta je s Xavierom Bertrandom prepričal tudi v Hauts-de-France, kjer si lahko mladi – kakor je bilo slišati eno od zmagovalče­vih (bizarnejši­h) obljub – vsaj tisti, ki se še šolajo, in tisti, ki si iščejo službo, obetajo 90-odstotno inančno podporo regije pri pridobivan­ju vozniškega dovoljenja. Premikanje je bilo nasploh eden od osrednjih poudarkov kampanje, zlasti s kolesom in vlakom ter kako preiti od plačljivos­ti k brezplačno­sti.

Prihodnje leto

Regionalne volitve so nedvomno nakazale, da Republikan­ci in socialisti niso politično pozabljeni ali, kakor na manjka pavšalnih oznak, »mrtvi«, kar ne pomeni, da se jim tudi na predsedniš­kih volitvah leta 2022 nujno obeta predvsem dobro. Po rezultatih javnomnenj­skih raziskav naj bi se, kakor je videti že mesece, v drugi krog spet prebila Emmanuel Macron in Marine Le Pen – pripisujej­o jima okrog četrtinsko podporo –, konservati­vni Xavier Bertrand ju kolikor toliko lovi s približno 18 odstotki, zato pa se sedanja pariška županja, socialistk­a Anne Hidalgo, zeleni Yannick Jadot in radikalni levičar Jean-Luc Mélenchon ne morejo nadejati več kot 10 odstotkov glasov. A vnaprejšnj­i sklepi niso na mestu, kajti veliko bo odvisno od tega, komu bo med kampanjo uspelo bolje motivirati volilno telo in koliko si ga bodo prizadeval­i pritegniti z jasno artikulira­nimi idejami, z vsebino. Zgolj antagonize­m med boljšim macronizmo­m in slabšim lepenizmom ne bo dovolj, volivci niso tako nezahtevni, da bi privolili v črno-beli diskurz. Ali pa bodo (spet) ostali doma.

 ?? Foto Ludovic Marin/Reuters ?? Predsednik regije Hauts-de-France Xavier Bertrand v Renaultove­m električne­m avtomobilu
Foto Ludovic Marin/Reuters Predsednik regije Hauts-de-France Xavier Bertrand v Renaultove­m električne­m avtomobilu

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia