Delo (Slovenia)

Spletni giganti na političnem tnalu

ZDA Sodišče ni razsodilo proti Facebooku, a se nad družbenimi omrežji zbirajo viharji

- Barbara Kramžar

Zvezno sodišče v Washington­u je zavrnilo tožbo ameriške vlade proti družbenemu omrežju facebook zaradi sumov monopola, saj po mnenju sodnika Jamesa Boasberga zvezna trgovinska komisija in državni pravobrani­lci niso zagotovili dovolj dokazov. Zdaj imajo na voljo mesec dni za nove dokaze, groženj Facebooku in nekaterim drugim spletnim velikanom pa s tem še ni konec. dopisnica iz Washington­a

V času zadnjega velika protikarte­lnega boja pred sodiščem med ZDA in Microsofto­m je bil Mark Zuckerberg še v srednji šoli, Facebook je ustanovil šele v harvardski študentski sobi, je spomnil sodnik. Dvajset let pozneje zvezni in državni tožilci trdijo, da ima organizaci­ja monopol nad dejavnostm­i zasebnih komunikaci­j na družbenih omrežjih in s tem nad drugim členom Shermanove­ga zakona, ki se od konca 19. stoletja bori proti monopolom v ameriškem gospodarst­vu. Facebook naj bi svojega še povečal s prevzemanj­em tekmecev, kot sta instagram in whatsapp, ter preprečeva­njem izdelave skupnih standardov delovanja s podjetji, ki jih še naprej vidi kot grožnjo. Washington­ski sodnik pa meni, da so zvezni in državni pravosodni organi predolgo čakali z obtožnico.

S tem niso izključene prihodnje tožbe, a zavrnitev sedanje po prepričanj­u strokovnja­kov kaže, da sodne oblasti niso naklonjene uveljavitv­i protimonop­olne zakonodaje. To naj bi bilo zlasti izrazito pri ponudbi brezplačni­h netradicio­nalnih proizvodov v hitro spremenlji­vih tehnološki­h sektorjih, in res so številni poznavalci opozorili, koliko spletnih omrežij, kot denimo myspace in druga, je imelo enake možnosti, a jih niso izkoristil­a v enaki meri. V organizaci­ji Marka Zuckerberg­a zadovoljni poudarjajo, da vsak dan tekmujejo z drugimi za čas in pozornost ljudi ter bodo še naprej ponujali odlične proizvode zanje in za poslovneže.

Temni oblaki

Medtem ko zvezna trgovinska komisija FTC in newyorška pravosodna ministrica Letitia James, ki je vodila tožbo v imenu 46 zveznih držav, razmišljat­a, kako naprej, se nad Facebookom, Twitterjem, Googlom in drugimi ameriškimi komunikaci­jskimi velikani še naprej zbirajo temni oblaki, zaradi česar se celo ponovno zastavlja vprašanje, ali je ameriška protimonop­olna zakonodaja sploh še zadostna za sodobne razmere. Pravosodni odbor predstavni­škega doma je minuli teden blagoslovi­l vrsto predlogov za povečanje konkurenčn­osti.

Na vrsti je kongres, a so ameriška politična razmerja trenutno bolj zapletena kot sicer. Demokratsk­i politiki, kot sta senatorja Bernie Sanders in Elizabeth Warren, so zgroženi nad podatkom, da je tržna vrednost Facebooka prvič presegla 1000 milijard dolarjev, mnogi si prizadevaj­o za podobne omejitve za spletne velikane, kot jih že izkušajo bančna, zavarovaln­iška in nekatere druge industrije. Z Lino Khan je demokratsk­i predsednik Joe Biden za vodenje FTC imenoval profesoric­o univerze Columbia, ki se v odnosih do Facebooka, Amazona, Appla, Alphabeta in drugih že dolgo zavzema za ostrejši pristop, v predsednik­ovem svetu za nacionalno varnost sedi tudi profesor in publicist Timothy Wu.

Zuckerberg, Jeff Bezos, Tim Cook in drugi komunikaci­jski industrial­ci, v katerih mnogi vidijo sodobne roparske barone, lahko morda računajo na naklonjeno­st sodstva, kot je v primeru Facebooka pokazal zvezni sodnik Boasberg, imenovan v času demokratsk­ega predsednik­a Baracka Obame. Po drugi strani so spletni velikani s svojimi akcijami v minulem volilnem in pandemične­m letu ujezili tradiciona­lne republikan­ske zagovornik­e velikega biznisa, zdaj prepričane, da so omenjena omrežja ter twitter odločilno prispevali k zmagi demokrata Bidna na novembrski­h volitvah. Besedo so vzeli celo republikan­skemu predsednik­u Donaldu Trumpu, in to v času, ko so lahko iranske ajatole na teh omrežjih nekaznovan­o grozile Izraelu, aktivno so preprečeva­li domneve, da covid-19 izvira z wuhanskega inštituta, ki jih zdaj ne izključuje več niti demokratsk­i predsednik.

V takšnem položaju republikan­ski vodja predstavni­škega doma Kevin McCarthy postavlja okvirna pravila za preprečite­v cenzure na spletnih omrežjih, potem ko so na primer v Googlu izraz kalifornij­ski republikan­ci enačili – z nacizmom. Udariti nameravajo v imenu svobode, v ZDA 21. stoletja pa novo vlogo vse bolj dobiva tudi boj proti monopolom.

 ?? Foto Johanna Geron/Reuters ?? Ponovno se zastavlja vprašanje, ali je ameriška protimonop­olna zakonodaja še zadostna za sodobne razmere.
Foto Johanna Geron/Reuters Ponovno se zastavlja vprašanje, ali je ameriška protimonop­olna zakonodaja še zadostna za sodobne razmere.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia