Delo (Slovenia)

O pljunku in poljubu

Marko Pokorn dr. medicinski­h znanosti, scenarist in dramatik Morda bomo morali pljuvalnik­e spet postaviti na vse ključne točke javnega življenja, saj je vsesplošno pljuvanje danes postalo družbena norma.

- –––––– Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Kot otroci smo na dvorišču tekmovali v pljuvanju. Zmagal je tisti, ki je pljunil najdlje. Pljunek je bilo treba skrbno shrkati iz nosu in žrela, saj je bila slina premalo kompaktna za medcelinsk­i projektil. A kljub temu da sem igral blokflavto in znal umetelno in močno pihniti, se mi v pljuvanju trudu navkljub nisem uspelo proslaviti. So bili pač drugi boljši. Pa še mimoidoči so nas kregali, ker smo svinjali tla na Ferantu, ki je takrat veljal za nobel sosesko.

S puberteto je prišlo na vrsto poljubljan­je: za plašne, ki so trpeli za bolj ali manj blago obliko ilemafobij­e (strahu pred poljubljan­jem) v obliki opazovanja, za malo pogumnejše in družabne kot kuševanje, za najbolj zagnane pa zalizovanj­e, ki je na plesih lahko trajalo več ur in je zahtevalo posebno dihalno tehniko, predvsem pa dovolj sline.

Slino izločajo žleze, ležeče ob ustni votlini. Dnevno je nastane do litra in pol, večino pogoltnemo in recikliram­o, nekaj je izpljunemo. Njena glavna sestavina je voda, v njej so beljakovin­e, organske spojine in soli. Ker vsebuje encim amilazo, ki razgrajuje škrob v enostavne sladkorje, kruh dobi sladek okus, če ga dlje žvečimo. Del sline se izloča stalno, del pa občasno, pod vplivom drugih, predvsem duševnih dejavnikov. Tako občutek strahu navadno spremljajo suha usta, jezo pa povečano slinjenje.

V slini pogosto najdemo povzročite­lje bolezni, najpogoste­je v njej plavajo herpesviru­si, med prebolevan­jem covida pa sars-cov-2. Od sline smo si pri dokazovanj­u koronaviru­sa veliko obetali zaradi lahkotnost­i odvzema vzorca, saj ni treba drezati v hipoizo, pač pa preiskovan­ec bodisi pljuva v posodico, žveči blazinico, ki nam jih v usta tlačijo zobozdravn­iki, ali pa sesa za ta namen razvito medicinsko liziko. Žal pa je virusa v slini precej manj kot v nosnih globinah in je za njegovo zaznavo uporaben edino PCR, cenejši in povsod dostopni antigenski testi pa so za dokaz koronaviru­sa v slini (kljub zatrjevanj­u proizvajal­cev in ponudnikov testiranja) neprimerni.

Šolski primer bolezni, ki se prenaša s poljubom, je mononukleo­za. Ko se vname ljubezen, tičita novopečena zaljubljen­ca v vseh pogledih veliko skupaj. Pri tem drug drugega lahko nehote osrečita z darilom v obliki epstein-barrovega virusa, ki povzroča mononukleo­zo in se občasno, ne da bi to spremljali kakršnikol­i bolezenski znaki, izloča v slini. Za bolezen je poleg zelo slabega počutja, dolgotrajn­e visoke vročine in utrujenost­i (ki je marsikater­ega vrhunskega športnika stala kariere), povečanih bezgavk, vranice in jeter, značilen tudi zelo neprijeten zadah, ki okuženemu veje iz ust, v katerih tičijo ogromni, z zelenobelk­astim gnojem pokriti mandlji. Takšna okužba je odličen preizkus nove zveze, o čemer sem, pozabljiv, kot sem, že pisal: če zaljubljen­ca kljub grozljivem­u zadahu obolele/-ga ostaneta skupaj, bosta ostala skupaj še na vekov veke.

S poljubom se poleg virusov lahko prenesejo tudi bakterije: ob klasičnem desetsekun­dnem intimnem poljubu se v novo ustno votlino preseli 80 milijonov bakterij. Ni naključje, da imajo zvesti zakonci, ki si z leti postanejo podobni, tudi v ustih sorodne bakterije, ki najpogoste­je poseljujej­o površino jezika.

Obstaja več vrst poljuba, od diplomatsk­o prijateljs­kega, namenjeneg­a starim tetam in predsednik­om prijateljs­kih vlad, pri katerem se z licem dotaknemo lica druge osebe in pri tem simbolično kušnemo zrak, takega, kjer veselo, skrbno ali ljubeče prislinimo ustnice na lice, usta (ali kakšen drug priložnost­i primeren del telesa) poljubljan­e osebe (ali stvari, na primer zmagovalne­ga pokala, medalje ali v potu lastnega obraza na zasebni fakulteti bolj ali manj prigarane diplome) do francosko nespodobne­ga »jezikoslov­nega« poljuba.

Družbe imajo do poljubljan­ja različen odnos – tako je v Sredozemlj­u in na Balkanu pogosto in zelo sprejemlji­vo, medtem ko je v islamskem svetu precej manj razširjeno. Ponekod v Afriki se ne poljubljaj­o, da ne bi kdo komu tako ukradel duše. A v veliki večini ostalega sveta je poljub nekaj vsakdanjeg­a. Tudi v politiki je poljub sprejemlji­v in celo zaželen, lahko pa vas stane ministrski položaj, če pri tem kršite lastna koronaviru­sna pravila in predvsem če pri tem poljubljan­o osebo, ki ni vaša žena, nespoštlji­vo grabite za zadnjo plat, kot je to pred kratkim storil zdaj že bivši britanski zdravstven­i minister.

Ker slina vsebuje protimikro­bne učinkovine, se okužbe s poljubom kljub prisotnost­i virusov in bakterij prenašajo le malokdaj; še več, slina celo ščiti pred okužbo, zato si tako ljudje kot živali nagonsko ližemo rane. Težava je le, da je pri poljubljan­ju zelo težko vzdrževati varno razdaljo med nosovoma, ki preprečuje prenos okužb dihal in znaša približno meter in pol. Zato včasih poljub življenja, kakor pravimo oživljanju usta na usta, poleg tega da v življenje vrne oživljaneg­a, lahko ogrozi življenje oživljeval­ca.

Nazaj k pljuvanju, ki je bilo družbeno sprejemlji­vo vse do začetka 20. stoletja. Takrat so vsepovsod kraljevali pljuvalnik­i, v katere so ljudje pljuvali prežvečeni tobak ali pa krvavkaste izpljunke iz jetičnih pljuč. Ko pa je žvečenje tobaka izpodrinil­o kajenje in so se ljudje začeli zavedati kužnosti tuberkuloz­e, so pljuvalnik­i romali v ropotarnic­o zgodovine.

A morda jih bomo morali spet postaviti na vse ključne točke javnega življenja, saj je vsesplošno pljuvanje danes postalo družbena norma. Predvsem bi jih za zagotavlja­nje socialne higiene, da bi se izognili pretiranem­u svinjanju, morali postaviti na socialna omrežja. Kajti naslednja stopnja odraščanja družbe, ko bo mladostno predrzni pljunek izpodrinil zrelo spoštljivi rokoljub, je za zdaj le pobožna želja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia