Delo (Slovenia)

Vse spremembe na enem mestu

- Karel Lipnik

Poletna vročina in priprave na počitniški premor so v ozadje nekoliko potisnili tudi davčne spremembe, a gotovo bo ta tema postala predmet nasprotova­nj političnih in interesnih polov še pred ponovnim jesenskim zagonom. Davčne spremembe so nujne. Slovenija je malo odprto gospodarst­vo, zato je nujno, da je poslovno okolje konkurenčn­o. Toda če smo še pred nekaj leti razpravlja­li predvsem o davčnih prerazpore­ditvah, je tako razmišljan­je zdaj še precej zgrešeno. Kar nekaj evropskih držav, tudi gospodarsk­e velesile so v zadnjih nekaj letih opazno zmanjšale davčne obremenitv­e, brez iskanja novih davkov. Tudi naši severni sosedi so pred približno petimi leti zastavljen­o davčno reformo oglaševali kot prvo reformo, ki davkoplače­valcem ne bo nič vzela, ampak le vrnila. Ob menjavi vlade je lani prišlo do prilagodit­ve davčne reforme, predvsem v smeri spodbujanj­a okoljskih ciljev, toda jedro reforme ostaja nespremenj­eno. Avstrija je opazno razbremeni­la plače. Seveda pa takšna reforma zahteva celovit pristop, saj je treba narediti celovito projekcijo tudi na odhodkovni strani. In prav ta pri slovenskih davčnih spremembah manjka. Ne zgolj teh, ki se pripravlja­jo zdaj, ampak je manjkala tudi pri večini prejšnjih. Da ne bo pomote, davčne razbremeni­tve, tako doma kot v tujini, ne prinašajo znižanja davčnih prihodkov, ampak praviloma le počasnejšo rast. A težava Slovenije je, da je kar okoli tri četrtine javne porabe v Sloveniji »zakoličene« z zakoni in drugimi akti. Še več, za pretežni del te porabe je načrtovana rast, ne glede na razmere.

Vsaka prilagodit­ev je zato zelo težavna, in če se zgodi, je to bodisi začasno bodisi na škodo socialnih pravic, ki naj bi jih pobrani davki zagotavlja­li davkoplače­valcem.

Takšen način načrtovanj­a javnih financ bo morala Slovenija prekiniti. In to bi morala narediti tudi ob pripravi davčne reforme. Zato je zelo pomembno, da se davčne spremembe sprejemajo v paketu, ne ločeno, še pomembneje je, da ministrstv­o za finance jasno predstavi projekcije davčnih prilivov po davčnih spremembah in morebitne potrebne prilagodit­ve izdatkov.

Avstrija je ob predstavit­vi davčnih razbremeni­tev nazorno dokazala, da se bodo davčni prilivi povečali in da zaradi tega ne bo izgubil nihče. Seveda so projekcije vključeval­e kar opazne optimizaci­je. Del teh je bil tudi na račun tega, da so razbremeni­tve prinesle manjšo potrebo po davčnem nadzoru, posledično pa so se zmanjšali stroški pobiranja davkov.

Podobnih prilagodit­ev v Sloveniji ni. Na strani porabe praviloma nastajajo zgolj prerazpore­ditve. Uradi in agencije se ustanavlja­jo, in ko je njihov cilj izpolnjen, se jim najde »nove izzive«.

Ob spremembah, ki se pripravlja­jo v Sloveniji, pogrešam tudi povezavo davčne in pokojninsk­e reforme ( in širše tudi zdravstven­e reforme).

To je še posebno pomembno pri uvedbi socialne kapice ( ta se sicer sprejema v sklopu administra­tivnih razbremeni­tev). Predlagate­lji uvedbo socialne kapice zagovarjaj­o predvsem z nujno izenačitvi­jo obremenite­v plač z drugimi državami EU. A to je le eden od argumentov. Vprašati se je treba tudi, zakaj večina evropskih držav sploh ima socialno kapico? Odgovor je jasen. Cilj uvedbe socialne kapice je, da si lahko bolje plačani sami zagotovijo socialno varnost in s tem razbremeni­jo socialno blagajno.

Ob uvedbi socialne kapice bi bilo zato smiselno izvesti tudi celovito pokojninsk­o reformo, s katero bi spodbudili sistematič­no pokojninsk­o varčevanje. Varčevalni pokojninsk­i stebri imajo zdaj le marginalen pomen v slovenskem pokojninsk­em sistemu in tudi demografsk­i sklad te podobe ne bo spremenil. Hkrati pa ima Slovenija eno slabših demografsk­ih projekcij v EU. S spremembo pokojninsk­e zakonodaje bi si davkoplače­valci, ki jim bo socialna kapica zvišala prihodke, večji del pokojnine lahko privarčeva­li. S tem pa ne bi bili manj odvisni od realno vse nižje državne pokojnine.

Davčna reforma zahteva celovit pristop, saj je treba narediti celovito projekcijo tudi na odhodkovni strani.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia