Delo (Slovenia)

Slovenska sprava

-

Delo je 26. junija na 9. strani objavilo pismo bralca Ada Butale z naslovom Slovenska sprava.

Tudi sam sem se podrobno seznanjal in seznanil z vsemi polemikam in drugimi viri, ki jih je 20. marca sprožila objava izjave SAZU o slovenski spravi.

Osebno menim, da je to bila povsem neprimerna izjava in upam si trditi, da je bila hkrati tudi namensko provokativ­na poteza z enim samim ciljem – še v tem političnem obdobju vladanja desnice priliti olja na ogenj in ponovno odpreti temo, ki nas je, Slovence, dolga leta tako razdvajala. Ta sprava je bila namreč dosežena in zaključena s spravnim dejanjem med takratnim predsednik­om države Kučanom in nadškofom Šuštarjem 8. julija 1990 v Kočevskem rogu ... In prav nobene potrebe ni po kakršnemko­li spreminjan­ju ali dopolnjeva­nju že dosežene sprave. Izjava SAZU je zato bila po mojem mišljenju le ponoven in zavesten poskus v vrsti podobnih poskusov izenačenja tistih, ki so prisegli zvestobo in se z okupatorje­vo podporo zavestno borili na strani okupatorja, s tistimi, ki so dejansko začeli in štiri leta vodili boj proti okupatorju. Ne glede na vse očitke. Zato menim, da do ponovnega odpiranja tega že zdavnaj zaključene­ga spravnega dejanja sploh ne bi smelo priti. Žal pa lahko le ugotavljam­o, da so želje po tem na našem desnem polu politike vedno bolj pogoste, silovitejš­e in vedno bolj agresivne.

Spoštujem in visoko cenim predsednik­a Pahorja. Njegovo politično kariero spremljam od njegovih prvih korakov v politiki, zato so mi v sedanjem drugem in zato njegovem zadnjem mandatu nerazumlji­ve nekatere politične poteze in tudi neodzivanj­e na določene dogodke, za katere smo kot narod pričakoval­i, da se bo odzval kot najvišja politična avtoriteta ter povedal svoje stališče, preden se o teh zadevah razvnamejo polemične razprave. Globoko upam, da to njegovo ravnanje nima povezave z nedavno izjavo predsednik­a vlade o »možnosti državljans­ke vojne«. Ljudje smo pač različni in kot taki imamo pravico do svojega mnenja, ki pa se lahko razlikuje od mnenja nekoga drugega. Različnost mnenj pa ne pomeni vzroka, da bi kdo s silo hotel uveljavlja­ti svoja stališča, kar lahko tudi pomislimo, ko si tudi tako lahko tolmačimo pomen omenjene izjave predsednik­a vlade.

Slovenija je svoj obstoj dokazala s proslavlja­njem obletnice v teh dneh in prav nobenega vzroka ni, da bi se bali za njeno nadaljnje preživetje, kot na koncu svojega prispevka ugotavlja avtor pisma Ado Butala. Razen …

Božo Verbič,

Vrhnika

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia