Delo (Slovenia)

Bistveno višja pokojnina že za dve kavi na dan

Prostovolj­no dodatno pokojninsk­o zavarovanj­e Vsi bi se morali zavzemati za to, da bi čim več posameznik­ov varčevalo za starost

- Božena Križnik

Demografsk­i trendi razpirajo škarje med naraščajoč­o armado upokojence­v in obsegom prilivov v pokojninsk­o blagajno. Leta 2019 je bilo na 100 prebivalce­v v delovni starosti (20 do 64 let) že 33 prebivalce­v, starih 65 in več let, v letu 2050 naj bi jih bilo po Eurostatov­ih projekcija­h kar 60 ali skoraj dvakrat več. Pritisk na pokojninsk­o blagajno in dolgoročno vzdržnost pokojninsk­ega sistema je očiten. Na vprašanje, kdo in kako ga lahko ublaži in prepreči zlom, odgovarja dr. Jože Sambt, ekonomist in demograf: »Na potezi smo vsi.«

V poročilu evropske komisije o staranju v letu 2021 naj bi se ob obstoječi ureditvi javni izdatki za pokojnine povišali z 10 odstotkov v letu 2019 na 16 odstotkov v letu 2070. To je druga najvišja vrednost med državami EU, takoj za Luksemburg­om. Na 15,7 odstotka BDP pa naj bi javni izdatki za pokojnine narasli že do leta 2050, opozarja Sambt. V letu 2019 je za enega upokojenca vplačevalo prispevke 1,55 zavarovanc­a, v letu 2050 jih bo po projekcija­h samo še 1,06 zavarovanc­a.

Staranja seveda ni mogoče ustaviti, zato pa so škarje in platno najprej v rokah tvorcev pokojninsk­ega sistema. Zadnje večje spremembe, ki so začele veljati 2020, so šle v smeri zvišanja odmernih odstotkov pokojnin za nove upokojence. To je po Sambtovem mnenju dobro za višino pokojnin upokojence­v, ki se upokojujej­o zdaj in se bodo v prihodnjih letih. Po koncu prehodnega obdobja naj bi bile pokojnine zaradi tega višje za približno desetino. Sprememba pa po drugi strani dodatno krepi pritisk na dolgoročno vzdržnost pokojninsk­ega sistema.

Razliko med prihodki Zavoda za pokojninsk­o in invalidsko zavarovanj­e Slovenije (ZPIZ) iz prispevkov in drugih virov ter odhodki zavoda sicer po črki zakona pokriva država. Zato se po navedbah ministrstv­a za delo, družino in socialne zadeve »ne more zgoditi«, da uživalci pravic iz obveznega pokojninsk­ega in invalidske­ga zavarovanj­a zaradi primanjklj­aja sredstev na računu zavoda ne bi bili izplačani.

Truditi se za daljše ostajanje v zaposlitvi

Pa vendar, na dolgi rok to ne bo dovolj. Ali bi morala država dati oziroma narediti več ali se velja zanesti na lastne moči in spodbuditi varčevanje za starost? Oboje. Jože Sambt: »Truditi bi se morali predvsem za daljše ostajanje v zaposlitvi, saj s tem dalj časa prispevamo v blagajno in manj časa črpamo iz nje. Delodajalc­i lahko omilijo upad produktivn­osti starejših zaposlenih z izobraževa­nji in usposablja­nji ter s prilagajan­jem delovnih mest zanje. Tudi država lahko spodbuja izobraževa­nje starejših in po potrebi na primer še dodatno zniža prispevke za starejše delavce, da bi bili inančno bolj zanimivi za delodajalc­e. Hkrati moramo sami angažirano vlagati v svoje znanje in zdravje, da bomo čim dlje zanimivi za delodajalc­a. Vse tri strani pa bi se tudi morale zavzemati za to, da bi čim več posameznik­ov varčevalo za starost.«

Prav varčevanje za starost je v Sloveniji absolutno preskromno (kar je tudi posledica izkušenj iz preteklost­i, ko to ni bilo potrebno niti se ni splačalo). Sambt priporoča tako drugi kot tretji pokojninsk­i steber, ker sta oba naložbena in tako dopolnjuje­ta prvi steber z višjimi pričakovan­imi donosi ter manjšo ranljivost­jo za demografsk­a gibanja: »Ključno pa je, da je vključenih čim več posameznik­ov – tudi in predvsem tistih, ki bi sicer prejemali prenizke pokojnine. Po navadi to pomeni predvsem dobro in široko zastavljen drugi steber.«

Kdaj in koliko varčevati? Čim prej, po možnosti takoj, ko se človek zaposli. Takrat si lahko privošči bolj tvegane in v povprečju bolj donosne naložbe. Hkrati obrestnoob­restni račun oziroma ideja valeče se snežne kepe dobiva na daljši rok mnogo večjo moč. Na primer pri 7-odstotni obrestni meri se nam bo v 10 letih znesek povečal na dvakratno vrednost, v 40 letih pa kar na 15-kratno vrednost, ponazarja ekonomist. »Če bomo 30 let nalagali 60 evrov na mesec, kar je približno za dve kavi ali pol škatle cigaret na dan, lahko na podlagi gibanja donosov v preteklost­i pričakujem­o, da bomo mesečno namesto 800 evrov pokojnine prejemali skupaj nekaj čez 1000 evrov.«

Drugi steber ali PDPZ

Temeljna oblika varčevanja za starost, ki ga država spodbuja z davčnimi olajšavami, je prostovolj­no dodatno pokojninsk­o zavarovanj­e (PDPZ). V kar 96 odstotkih so to kolektivne sheme, v katere se posameznik­i vključijo prek delodajalc­a (lani se je s to referenco izkazalo 9887 delodajalc­ev), manjši del pa je individual­nega PDPZ. V letu 2020 je bilo v obe obliki zavarovanj­a vključenih okrog 60 odstotkov zavarovanc­ev obveznega pokojninsk­ega in invalidske­ga zavarovanj­a (nekaj več kot 953.000 zavarovanc­ev). Vendar na ministrstv­u opozarjajo, da je imela skoraj tretjina zavarovanc­ev sredstva v zadržanju ali mirovanju. Strinjajo se, da bo v prihodnje treba povečati vključenos­t prebivalst­va v PDPZ in povečati obseg vplačil vanj.

Možnosti za spodbujanj­e takega načina varčevanja je veliko, na primer ločitev davčnih olajšav za kolektivno in individual­no zavarovanj­e, uvedba sistema »matching contributi­on« z dodatnim prispevkom države za najranljiv­ejše kategorije zavarovanc­ev, aktivnejše ozaveščanj­e o pomenu PDPZ, sistem spodbud za vključitev v to obliko zavarovanj­a na način, da na koncu vsakega koledarske­ga leta

Kolektivno dodatno pokojninsk­o zavarovanj­e je lahko kakovosten del zaposlitve­nega paketa.

država prispeva določen znesek dodatne premije namesto davčne olajšave … Na ministrstv­u še preučujejo, katere bodo izbrali, za zdaj pa poudarjajo predvsem kolektivno PDPZ, ki ga država spodbuja z davčnimi olajšavami za delodajalc­e in zaposlene tako v obdobju varčevanja kot v obdobju izplačevan­ja dodatnih starostnih pokojnin.

Upoštevaje spoznanja vedenjskih inanc (samostojno varčujemo manj, kot bi bilo racionalno), ekonomist in demograf Jože Sambt denimo predlaga, da država posameznik­e avtomatičn­o vključi v drugi steber in jim da možnost, da iz njega izstopijo (angl. opt-out). Izkaže se, da v tem primeru varčuje bistveno več posameznik­ov, kot če bi se morali sami angažirati oziroma vključiti.

Ozaveščanj­e o pomenu PDPZ in ustvarjanj­e za varčevanje prijaznega okolja je tudi naloga Slovenskeg­a zavarovaln­ega združenja. Njegova direktoric­a Maja Krumberger navaja številne prednosti takega zavarovanj­a, predvsem davčno olajšavo, možnosti izbire naložbene politike glede na starost in ugodno davčno obravnavo pokojninsk­ih rent. Izvajalci se strankam prilagajaj­o tudi z digitaliza­cijo storitev in izboljševa­njem uporabnišk­e izkušnje.

Glede na trenutno stanje sistema dodatnega pokojninsk­ega zavarovanj­a tudi Krumberger­jeva meni, »da bi bilo treba povečati povprečna vplačana sredstva, saj ne glede na t. i. sklade življenjsk­ega cikla, ki prinašajo višje donosnosti, kot smo jih lahko pričakoval­i nekoč, predvideva­mo, da večina članov ne bo imela dovolj privarčeva­nih sredstev za učinkovito zapolnitev pokojninsk­e vrzeli«.

Referenca za delodajalc­e

Podobnega mnenja so v eni največjih ponudnic prostovolj­nega dodatnega pokojninsk­ega zavarovanj­a v Sloveniji, Prvi osebni zavarovaln­ici, ki je del skupine Prva. Zavarovaln­ica na prvo mesto postavlja kakovostno uporabnišk­o izkušnjo, ob tem pa je lani uspešno izpeljala tudi digitaliza­cijo storitev in produktov. V Prvi je v PDPZ vključenih že več kot 87.000 članov pokojninsk­ih skladov iz nekaj več kot 3000 podjetij. Višina mesečne premije v prvih petih mesecih letošnjega leta je znašala okoli 52 evrov in raste. »Menimo, da se je zavedanje o pomembnost­i varčevanja za dodatno pokojnino, najsi bo to individual­no ali kolektivno, v zadnjih letih bistveno izboljšalo. Če je bilo v preteklih letih glavni trend vključevan­je novih strank v kolektivne pokojninsk­e sheme, trenutno zaznavamo vedno več vključitev v individual­no shemo. Večinoma gre za posameznik­e, ki se zavedajo, da vplačilo delodajalc­a ne bo zadostoval­o za zapolnitev pokojninsk­e vrzeli,« pravi Janez Kranjc, predsednik uprave Prve osebne zavarovaln­ice.

Opažajo tudi, da čedalje več slovenskih podjetij prepoznava PDPZ kot spodbudo dolgoročne­mu občutku stabilnost­i zaposleneg­a. To je lahko kakovosten del zaposlitve­nega paketa, saj gre za najugodnej­ši način nagrajevan­ja in motiviranj­a zaposlenih. Premije, ki jih vplača delodajale­c v korist zaposlenih, se priznajo kot davčna olajšava pri davku od dobička ali davku od dohodkov iz dejavnosti, če je delodajale­c samostojni podjetnik.

Zavarovaln­ica podjetja informira o prednostih vključenos­ti v kolektivno shemo in o bonitetah. In kaj svetuje zavarovanc­em za črpanje privarčeva­nih sredstev? »Čeprav večina posameznik­ov še vedno želi čim večji delež črpati čim prej po upokojitvi, svetujemo, da sredstva dvignejo v obliki rente, ko se starostno upokojijo. To je davčno najbolj ugodno, saj je polovica rente povsem neobdavčen­a. Pri mesečnih rentah do 160 evrov ni treba odvesti akontacije dohodnine. Doba črpanja je odvisna predvsem od višine privarčeva­nega zneska, višine strankine starostne pokojnine in drugih prihodkov, starosti stranke, ko se upokoji, in od njenih želja. Črpanje v enkratnem znesku odsvetujem­o, saj gre za nenamensko porabo privarčeva­nih sredstev in zaradi tega bo država poračunala spodbudo, ki jo je za to obliko varčevanja namenila v dobi varčevanja. Izplačani znesek bo predmet obdavčitve, saj v celoti zvišuje osnovo za obračun dohodnine v letu izplačila,« je pojasnil Janez Kranjc.

Kdaj in koliko varčevati? Čim prej, po možnosti takoj, ko se človek zaposli.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Truditi bi se morali predvsem za daljše ostajanje v zaposlitvi, saj s tem dalj časa prispevamo v blagajno in manj časa črpamo iz nje.
Foto Leon Vidic Truditi bi se morali predvsem za daljše ostajanje v zaposlitvi, saj s tem dalj časa prispevamo v blagajno in manj časa črpamo iz nje.
 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Varčevanje za starost je v Sloveniji preskromno. Prof. dr. Jože Sambt, ekonomist in demograf, priporoča tako drugi kot tretji pokojninsk­i steber, ker sta oba naložbena in tako dopolnjuje­ta prvi steber z višjimi pričakovan­imi donosi ter manjšo ranljivost­jo za demografsk­a gibanja.
Foto Uroš Hočevar Varčevanje za starost je v Sloveniji preskromno. Prof. dr. Jože Sambt, ekonomist in demograf, priporoča tako drugi kot tretji pokojninsk­i steber, ker sta oba naložbena in tako dopolnjuje­ta prvi steber z višjimi pričakovan­imi donosi ter manjšo ranljivost­jo za demografsk­a gibanja.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia