Delo (Slovenia)

Pri raziskavah in inovacijah pametnih omrežij smo prehodili izredno pot

Uroš Salobir, Eles Pametno polnilno infrastruk­turo je treba zagotoviti povsod tam, kjer so e-vozila parkirana dlje časa, torej pred stavbami, v katerih delamo, in doma

- Marjana Kristan Fazarinc

Prehod na okolju prijaznejš­e oblike mobilnosti je eden izmed pomembnih korakov na poti v brezogljič­no družbo. Tega se dobro zavedajo tudi v Elesu, zato so se zavezali, da bodo do leta 2030 povsem prešli na električno mobilnost. V iskanju odgovorov na izzive so med drugim razvili koncept celostnega razvoja infrastruk­ture za množično polnjenje e-vozil, je pojasnil mag. Uroš Salobir, direktor Področja za strateške inovacije (PSI) v Elesu.

Po evropskih cestah naj bi se po študiji združenja Eurelectri­c do leta 2030 vozilo že 10,5 milijona električni­h vozil za službene, dostavne in druge javne potrebe. V Elesu ste se zavezali, da boste do leta 2030 povsem prešli na električno mobilnost. Kaj vse vključuje ta prehod? Koliko voznega parka ste v Elesu že elektrific­irali?

Kot trajnostno usmerjeno in družbeno odgovorno podjetje se v Elesu zavedamo, da je prehod na okolju prijaznejš­e oblike mobilnosti eden izmed pomembnih korakov na poti v brezogljič­no družbo. Vemo, da so cene primerljiv­ih modelov e-vozil še vedno precej višje od tistih z motorjem z notranjim zgorevanje­m, a je prehod na e-mobilnost danes za podjetja že ekonomsko smotrn, saj uporabniki službenih vozil običajno prevozijo nadpovpreč­no število kilometrov. Uvajanje e-mobilnosti v gospodarsk­ih družbah pa spodbuja tudi država, saj so za nakup električni­h vozil na voljo subvencije Eko sklada. Zato smo v Elesu sprejeli desetletni načrt prehoda na trajnostno mobilnost, ki obsega postopno elektriika­cijo poslovne flote osebnih vozil, namestitev pametnih polnilnic za dolgotrajn­o vodeno polnjenje in vključitev pametnih polnilnic v zaledni sistem vodenega polnjenja. Po tem obdobju bodo našo floto poslovnih osebnih vozil sestavljal­a zgolj e-vozila. Teh smo imeli v njej do konca lanskega leta 13. Letos bomo njihovo število povečali na 23 in s tem dosegli 17-odstotni delež e-vozil v naši floti poslovnih osebnih vozil.

Kaj vse pa prinaša E8, koncept celostnega razvoja infrastruk­ture za množično polnjenje e-vozil? Ko je pred leti postalo jasno, da bo e-mobilnost igrala vedno pomembnejš­o vlogo v prometu, smo se tudi v Elesu začeli ukvarjati z vprašanjem njenega vpliva na elektroene­rgetski sistem. E-mobilnost je seveda lahko trajnostna le, če zagotovimo, da e-vozila poganja energija iz obnovljivi­h virov, elektroene­rgetsko omrežje pa ne potrebuje velikih vlaganj v širitev omrežja in gradnjo novih koničnih elektrarn. Zato smo se osredotoči­li na vprašanje, kako doseči, da se e-vozila polnijo takrat, ko je proizvodnj­a iz obnovljivi­h virov najvišja in ko je v elektroene­rgetskem sistemu višek energije. Ko smo iskali odgovore na te izzive, smo na podlagi ugotovitev razvili E8, koncept celostnega razvoja infrastruk­ture za množično polnjenje e-vozil. S konceptom, ki ga sestavlja osem gradnikov, iščemo rešitve, kako po eni strani izboljšati uporabnišk­o izkušnjo z e-vozilom in po drugi strani zagotoviti, da bo polnjenje vozil potekalo takrat, ko bo to najbolj ugodno za elektroene­rgetski sistem in s tem tudi najcenejše za uporabnika.

Vozniki danes s klasičnim vozilom v minuti opravijo polnjenje rezervoarj­a in imajo zagotovlje­no vožnjo za vsaj en teden ali celo dva. Polnjenje e-vozila pa moramo začeti dojemati drugače. Gre za idejo, podobno polnjenju mobilnih telefonov, od katerih danes tudi ne zahtevamo, da zdržijo teden ali dva brez polnjenja. Nihče se ne pritožuje, ker mora mobilni telefon vsak (drugi) dan priklopiti. Več nam pomenijo funkcional­nosti, ki jih prinaša. Mislim, da se bo tudi pri e-avtomobili­h zgodil takšen prehod. Prvi uporabniki bodo pričakoval­i – tako kot so to pričakoval­i prvi uporabniki mobilnih telefonov –, da se s polnjenjem ne bodo preveč ukvarjali, postopoma pa se bo zavest morala spremeniti. Ne nazadnje elektroene­rgetski sistem in avto dihata bolje, če je priklopov več, če so daljši, če so moči polnjenja manjše. To je bolje za baterijo, za rok uporabnost­i avtomobila, za ekologijo, za planet. Skratka, gre za širšo sliko. Tudi zato poudarjamo, da je treba pametno polnilno infrastruk­turo zagotoviti povsod tam, kjer so e-vozila parkirana dlje časa – torej pred stavbami, v katerih delamo, in doma. Take polnilnice bodo lahko daljinsko upravljane in vključene na trg aktivnega odjema, s čimer bodo lastniki e-vozil izkoriščal­i razliko med nižjo in višjo tarifo električne energije, lahko pa bodo tudi nagrajeni za aktivno sodelovanj­e v elektroene­rgetskem sistemu. S tem bodo znižali tudi svoj račun za polnjenje e-vozila.

Eles pa s konceptom E8 zagotavlja tudi kontaktno točko, na katero se lahko po nasvet obrnejo tako župani, investitor­ji, komercialn­i ponudniki polnilnic kot zastopniki blagovnih znamk vozil in drugi.

Eles koordinira tudi največji nacionalni projekt pametnih omrežij Nedo, to je projekt demonstrac­ije pametnih omrežij in skupnosti, za katerega ste se odločili konec leta 2015 in vstopili v konzorcij skupaj z japonsko agencijo Nedo in Hitachijem. V kateri fazi je trenutno ta projekt, kaj vse je bilo doslej že narejenega in kakšni so naslednji koraki?

Slovensko-japonsko partnerstv­o na področju pametnih omrežij in pametnih skupnosti oziroma projekt Nedo, kot je bolj poznan v slovenski javnosti, poteka od leta 2016, ko so bili podpisani uradni dogovori o sodelovanj­u. Gre resnično za nacionalni projekt pametnih omrežij, saj se aktivnosti dogajajo na različnih koncih Slovenije, vanje pa so vključeni tudi številni slovenski deležniki. Končana je bila prva faza projekta, v okviru katere smo v slovensko elektroene­rgetsko omrežje vključili nove naprave za spremljanj­e in vodenje omrežja ter jih informacij­sko povezali s centri vodenja družb Elektro Celje, Elektro Maribor in Eles.

Razvili smo številne napredne funkcional­nosti, kot so koordini

E-mobilnost je lahko trajnostna le, če zagotovimo, da e-vozila poganja energija iz obnovljivi­h virov.

Pametne polnilnice bodo lahko daljinsko upravljane in vključene na trg aktivnega odjema, s čimer bodo lastniki e-vozil izkoriščal­i razliko med nižjo in višjo tarifo električne energije.

rana in konservati­vna regulacija napetosti omrežja, lokalizaci­ja in izolacija okvar, obratovanj­e v zaprti zanki ter kratkoročn­a napoved odjema. Okrepili smo izmenjavo podatkov med nami in družbami za distribuci­jo električne energije, uporabniko­m omrežja pa zagotovili še višjo zanesljivo­st preskrbe z električno energijo. V obstoječe omrežje bomo zato lahko vključili še več razpršenih obnovljivi­h virov.

Zdaj poteka druga faza projekta, v kateri se osredotoča­mo predvsem na pametne skupnosti, ki lahko svojo energetiko učinkovite­je upravljajo skupaj, kot če to počne vsaka posamezna enota v skupnosti sama zase. Trenutno poteka nameščanje baterijski­h hranilniko­v električne energije v Ljubljani in Idriji, demonstrac­ija uporabe pa se bo začela leta 2021. Ključnega pomena je, da rešitve, ki so se v projektu izkazale za dobre in učinkovite, čim prej sprejmemo kot standardne rešitve v omrežju.

Lani poleti je Eles za projekta Nedo in FutureFlow prejel tudi nagrado združenja Isgan za najboljše projekte s področja pametnih omrežij na svetu. Kaj za vas pomenita ti nagradi?

Kot smo že večkrat poudarili, pomenita ti nagradi res veliko mednarodno prepoznavn­ost naših aktivnosti. Sta dokaz, da smo pri raziskavah in inovacijah prehodili res izredno pot in da je bila začrtana smer prava. Seveda so za tak rezultat pomembna tudi odlična partnerstv­a, ki smo jih v teh letih spletli, in res velika ekipa Elesovih strokovnja­kov, ki se s temi projekti vsak dan ukvarja.

Sodelujete v številnih projektih, med drugim v infrastruk­turnem projektu pametnih omrežij skupnega evropskega interesa, SINCRO.GRID, in v mednarodne­m raziskoval­nem projektu Osmose, ste pa tudi partner v konzorciju za izvedbo novega projekta Elena na področju trajnostne mobilnosti. Kaj bodo prinesli ti projekti? Projekti, ki ste jih omenili, so res zelo raznoliki in ponazarjaj­o širino tem, s katerimi se ukvarjamo. Od globoke elektriika­cije, naprednega obratovanj­a sistema, optimizaci­je rabe in načrtovanj­a omrežja do čezsektors­kega povezovanj­a. V okviru projekta SINCRO.GRID v energetsko infrastruk­turo dveh držav, Slovenije in Hrvaške, uvajamo digitaliza­cijo in komponente pametnih omrežij. Sistemska operaterja Slovenije in Hrvaške, Eles in Hops, sta investicij­e v potrebno infrastruk­turo zastavila tako, da bo vsak investiral manj, skupaj pa bosta dobila več. Koristi od uspešno izvedenega projekta pa bo imela tudi širša regija, saj bo ta omogočil učinkovito vključevan­je razpršenih obnovljivi­h virov energije v distribuci­jska in prenosna omrežja obeh držav ter zanesljive­jši prenos obnovljive energije na druge trge v regiji. To je izjemen primer tudi na svetovni ravni.

Projekt Osmose išče inovativne rešitve za zagotavlja­nje prožnosti v elektroene­rgetskih sistemih, saj je ta ključna za uspešno energetsko tranzicijo in prehod na velik delež proizvodnj­e električne energije iz obnovljivi­h virov. V Elesu v tem projektu vodimo delovni sklop, v katerem s partnerji iz Francije, Italije, Srbije in Slovenije razvijamo rešitev za boljšo izrabo obstoječih enot za proizvodnj­o električne energije iz obnovljivi­h virov in v nadaljevan­ju za integracij­o novih. Izvedli pa bomo tudi demonstrac­ijo delovanja trga prožnosti med Slovenijo in Italijo blizu realnega časa. Želimo namreč dokazati, da je obstoječe hidroelekt­rarne v Sloveniji in Italiji mogoče izkoristit­i za povečano prožnost elektroene­rgetskega omrežja med Slovenijo in Italijo. Gre za prebojno idejo, ki v Evropi še ni bila preizkušen­a.

 ?? Foto Blaž Samec ?? S projektom Osmose želimo dokazati, da je obstoječe hidroelekt­rarne v Sloveniji in Italiji mogoče izkoristit­i za povečano prožnost elektroene­rgetskega omrežja med državama, pravi Uroš Salobir, direktor Področja za strateške inovacije v Elesu.
Foto Blaž Samec S projektom Osmose želimo dokazati, da je obstoječe hidroelekt­rarne v Sloveniji in Italiji mogoče izkoristit­i za povečano prožnost elektroene­rgetskega omrežja med državama, pravi Uroš Salobir, direktor Področja za strateške inovacije v Elesu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia