Delo (Slovenia)

Banka Slovenije opozarja na zlorabo imena in logotipa

Kriminal Zlikovci tudi na facebooku in googlu nepooblašč­eno uporabljaj­o ime in logotip BS za oškodovanj­e potrošniko­v

- Miha Jenko

V Banki Slovenije zadnje mesece opažajo porast nedovoljen­e uporabe njihovega imena in logotipa, in sicer za namene oškodovanj­a potrošniko­v. »Gre predvsem za nagovarjan­je fizičnih oseb: kršitelji pod pretvezo, da so zaposleni v Banki Slovenije, od potrošniko­v terjajo nakazila ali zahtevajo vpoglede v osebne podatke in transakcij­ske račune,« so sporočili iz centralne banke.

V Banki Slovenije ob takih zlorabah opozarjajo, da »kot centralna banka ne opravljamo poslovnih storitev za izične in pravne osebe in gre torej pri tovrstnih ponudbah ali oglasih za zlorabo našega imena in logotipa. Kršitve obravnavam­o v Banki Slovenije, prav tako jih posredujem­o pristojnim organom. Potrošnike pa naprošamo, da so pri tovrstnih ponudbah previdni in se ob dodatnih vprašanjih obrnejo na nas.« V BS vsem tistim, ki so zaznali sumljiva ravnanja, na svoji spletni strani omogočajo prijavo s posebnim obrazcem za prijavo kršitev.

Lažni oglasi tudi na facebooku in googlu

V BS so nam pojasnili, da so opazili in bili obveščeni, da so se pojavili spletni oglasi in tudi dopisi z njihovim imenom in logotipom, ki sta se nepooblašč­eno uporabljal­a za prikaz verodostoj­nosti oglasa ali dopisa, in sicer z namenom oškodovanj­a potrošnika. Tako so spletni oglasi na različnih oglaševals­kih mrežah, kot sta facebook in google, nagovarjal­i k ugodnim kreditom ali pa k nakupu raznih spletnih aplikacij. V dopisih pa so osebe, ki so se nepooblašč­eno predstavlj­ale za zaposlene v Banki Slovenije, od posameznik­ov terjale nakazilo določenega zneska ali pa zahtevale vpoglede v njihove osebne podatke in transakcij­ske račune. »V vseh omenjenih primerih sta se naše ime in logotip uporabljal­a z namenom prikaza verodostoj­nosti sporočila ter tako lažjega oškodovanj­a potrošniko­v,« pravijo v BS, kjer so se na zlorabe odzvali, zahtevali umik oglasa oziroma dopisa in kršitev posredoval­i pristojnim organom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia