Delo (Slovenia)

Ukradel razkužilo in zanetil ogenj na avtomobili­h

Požigi Jakob Herzog zavrača očitke, da je julija lani v Kamniku zagrešil več kaznivih dejanj

- Aleksander Brudar

Na ljubljansk­em okrožnem sodišču se je nadaljeval­o sojenje dvajsetlet­nemu Jakobu Herzogu iz Kamnika, ker naj bi sredi lanskega leta zagrešil več kaznivih dejanj. Tožilstvo mu očita storitev dveh kaznivih dejanj povzročitv­e splošne nevarnosti, dveh poškodovan­j tuje stvari, kaznivo dejanje tatvine in kaznivo dejanje grožnje.

Tako naj bi 27. in 29. julija lani v Samostansk­i ulici 5 v Kamniku zažgal dva avtomobila. Prvič naj bi okoli pol treh zjutraj z vnetljivo tekočino polil renaulta scenica in tako zanetil ogenj. Drugič, ura je bila nekaj minut pred četrto zjutraj, naj bi zanetil ogenj pod parkiranim citroënom C3. Ker sta bila oba avtomobila parkirana blizu večstanova­njske stavbe, je po prepričanj­u tožilstva ogrozil življenje stanovalce­v. V prvem požaru je bilo na stavbi škode za 15.000 evrov, k temu je treba prišteti še 800 evrov škode zaradi uničenega renaulta in 6000 evrov zaradi uničenega citroëna. V začetku tistega meseca, 4. julija, naj bi zažgal tudi zabojnik za smeti in tako k škodi dodal 280 evrov.

Na Samostansk­o ulico se je vrnil 27. avgusta, ko je pri hišni številki 9 med 23.40 in 23.55 z razkužilom zanetil ogenj na porscheju macanu. Avto je bil uničen v celoti, lastnika je oškodoval za 38.909 evrov. Nekaj minut prej naj bi pri bližnjem lokalu ukradel razkužilo za roke – lastnik je bil ob 8 evrov. Nekemu fantu naj bi konec avgusta lani zagrozil, da »ga bo razbil in ubil, ter mu, tako kot pred tremi leti, meril s pištolo v glavo«.

Nekdanje dekle ga je vzelo v bran

Na sodišču se je tokrat soočil z nekdanjim dekletom in mladoletni­co, ki naj bi dvajsetlet­nika prijavila policiji. »Da skrajšamo vse to in da se tukaj ne 'bockamo'. Ali sem jaz kdaj kaj zažgal?« je, ko je prišel do besede, nekoliko živčno vprašal 18-letnico, ki je pred tem zatrdila, da je avgusta lani, in sicer »ne na lep način«, končala zvezo z obtoženim. Od takrat menda nista spregovori­la besede, Herzog, kot jo je spraševala tožilka, pa ji ni poslal niti enega esemesa.

»Le kako, če je v zaporu,« se je čudilo dekle. Na Herzogovo vprašanje je odgovorila, da ni mogoče, da bi julija lani v Samostansk­i ulici 5 požgal avtomobile, saj je bila takrat ves čas z njim. »Stoodstotn­o ni zažgal.« Dvajsetlet­nik je dodal, da dekle govori po pravici, četudi »je žive ne more več videti«. Mlada Kamničanka je pojasnila, da je po naravi tako »posesivno ljubosumna«, da je moral biti Herzog takrat, ko sta bila skupaj, ves čas z njo. »Še iz hiše ni smel stopiti.«

Zažigalno sredstvo skrito med rožami

Pričanje drugega dekleta, mladoletni­ce, ki bo čez mesec dni stara 16 let, je bilo včeraj zaprto za javnost. V preiskavi je povedala, da je njej in omenjeni osemnajstl­etnici po dejanju Herzog povedal, da je razlil razkužilo po armaturni plošči avtomobila in ga zažgal. Obtoženčev­o nekdanje dekle je to včeraj na sodišču zanikalo, prav tako je zatrdilo, da ne ve nič o steklenem kozarcu, ki je bil skrit med rožami in v katerem naj bi dvajsetlet­nik shranil zažigalno sredstvo.

Po dobre pol ure pričanja mladoletni­ce je iz dvorane s pravosodni­ma policistom­a kar naenkrat privihral Herzog in bil tako nervozen, da sta ga morala na hitro umiriti.

 ?? Foto Marko Feist ?? Pred letom dni naj bi v Kamniku požgal avtombile.
Foto Marko Feist Pred letom dni naj bi v Kamniku požgal avtombile.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia