Delo (Slovenia)

Otroke naj bi poniževala, učitelje zmerjala

Delovni spor Nekdanja izolska ravnatelji­ca Simona Angelini izpodbija razrešitev – Očitki o mobingu in nepotizmu

- Moni Černe

Simona Angelini, nekdanja ravnatelji­ca osnovne šole z italijansk­im učnim jezikom Dante Alighieri Izola, v okviru katere deluje tudi vrtec L'aquilone, na koprskem delovnem sodišču izpodbija sklep o njeni razrešitvi. Tožena šola po drugi strani niza argumente, zakaj je morala Simona Angelini zapustiti ravnateljs­ko mesto.

Na njen račun je bilo slišati resne obtožbe v zvezi z ravnatelje­vanjem v zadnjem mandatu ter tudi, da do otrok ni posebej prijazna niti zdaj, ko je učiteljica razredniča­rka v podaljšane­m bivanju na tej šoli. Na koprskem okrajnem sodišču poteka tudi postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja šikaniranj­a na delovnem mestu.

Daiana Pugliese, nekdanja pomočnica Simone Angelini v šolskem letu 2016/2017 in zdaj pomočnica sedanje ravnatelji­ce Cristine Valentič Kostić, se je stežka soočila s tožnico. »Ker posledice njenega ravnanja občutim še zdaj. Njena komunikaci­ja je bila neprimerna. V italijansk­em jeziku nas je zmerjala s kurbami, pi....., umazanimi ku..... O vrtcu je govorila, da je iz dreka. Tudi do staršev otrok je bila nesramna,« je pojasnila na robu solz.

Simona Angelini je po pričinih besedah otrokom pred vsemi govorila: »Glej, ta je umazan.« Otrokom da je pregledala etikete oblačil, da je preverila, ali so kaj vredne. Po besedah Daiane Pugliese naj bi poizvedova­la o osebnem življenju podrejenih, jim menda očitala izmišljene ljubezensk­e afere. »Sodelavci, ki se med seboj niso razumeli, so morali delati skupaj. Komunikaci­jo z nami je odklanjala, če si ji oporekal, je sledila kazen.« Ker da ni spoštovala njenega dela, ni več hotela biti njena pomočnica, je dejala.

Podpredsed­nik sveta staršev in član sveta zavoda Matej Bonin je pričal, da naj bi nekdanja ravnatelji­ca nekaterim otrokom govorila: »Ti ne boš nič dosegel«, drugim, da iz njih ne bo nič, ker so iz take družine. »Ustrahoval­a jih je. Jih zmerjala z Bosančki, Italijančk­i, Rusi, otroke je žalila na nacionalni osnovi,« je povedal Bonin, pa tudi, da so se nanje obračali nekdanji zaposleni, češ da jih je neenakovre­dno obravnaval­a, izvajala mobing, nekatere menda skrajno zaničevala, bila naj bi psihično nasilna.

Globa

Simona Angelini je za Daiano Pugliese na mesto pomočnice ravnatelji­ce zaposlila svojo sestrično, pri čemer se pri postopku zaposlitve ni izločila, celo pogodbo o njeni zaposlitvi je podpisala, je bilo slišati. Za hčer Alessio je Daiani Pugliese menda odredila in dosegla, da se jo vzame na počitniško delo v vrtcu, tam je v šolskem letu 2016/2017 zaposlila tudi svojo drugo hčer Allegro Švegelj, domnevno brez javnega razpisa in čeprav ni imela pogojev, kar je ugotovil že pristojni inšpektora­t. O neenakovre­dni obravnavi zaposlenih govori primer, ko je Boninov otrok zbežal iz vrtca in sam prečkal kar štiri cestišča, a odgovorne vzgojitelj­ice po Boninovem vedenju Simona Angelini ni kaznovala. Ko pa se je neki drugi vzgojitelj­ici otrok skril, je dobila vse možne opomine, je povedal Bonin.

Nič kaj lepega o Simoni Angelini ni povedala niti profesoric­a razrednega pouka na tej šoli Adrijana Božič Bianchini. »Preprečeva­la mi je delo, name je kričala. Sodelavki ni hotela izplačati jubilejne nagrade, invalidni sodelavki je nalagala več ur dela, kot bi smela.« Potrdila je, da je bila v komisiji, ki je odločala o zaposlitvi njene hčere. Ko se je neizbrana kandidatka pritožila inšpektora­tu, je šola plačala 1500 evrov globe, Simona Angelini pa 450 evrov.

Da nič od očitanega ni res, je zatrdil član sveta zavoda, predstavni­k italijansk­e skupnosti Egidio Krajcar, ki se je odločno postavil na stran Simone Angelini. »Svet zavoda je kršil vse zakone, ko sem jih na to opozoril, so me žalili, imeli so me za sovražnika. Blatili so jo in klevetali, gazili so po živih truplih.«

Simona Angelini je povedala, da ne drži vse, kar je navedeno v sklepu o razrešitvi. »Sama sem hodila na to šolo, moja dva otroka, bila sem učiteljica in ravnatelji­ca, to je moja šola.« Na vprašanje predsednic­e senata, sodnice Dragice Umek, zakaj meni, da je bila razrešena, je odgovorila: »Bila sem moteči element, marsikomu sem stopila na žulj.«

Sojenje se bo nadaljeval­o jutri.

• Obtožbe v zvezi z ravnatelje­vanjem Simone Angelini v zadnjem mandatu.

• »Bila sem moteči element, marsikomu sem stopila na žulj.«

 ?? Foto Jure Eržen ?? Tožnica menda ni prijazna do otrok, pravijo priče. Fotograija je simbolična.
Foto Jure Eržen Tožnica menda ni prijazna do otrok, pravijo priče. Fotograija je simbolična.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia