Delo (Slovenia)

Umaknimo se v senco in hladnejše prostore

Poletna vročina Med občutljive­jšimi skupinami so starejši, otroci in kronični bolniki

-

V poletni vročini, ko se temperatur­e dvignejo tudi nad 35 stopinj Celzija, je dobro premisliti, kako lahko preprečimo škodljive vplive na zdravje in počutje. Med občutljive­jšimi skupinami so starejši, otroci in bolniki, ki morajo biti še posebej pozorni na kakršnekol­i težave.

Andreja Žibret Ifko

Med najbolj ogroženimi so bolniki s srčno-žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi motnjami in nepokretni, pravijo na Nacionalne­m inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Opozarjajo, da na uravnavanj­e toplote vpliva tudi uživanje nekaterih zdravil.

Zračimo ponoči, zgodaj zjutraj in zvečer

Med tistimi, ki jih lahko vročina najbolj prizadene, so tudi ljudje z nizkim socialno-ekonomskim statusom, brezdomci, socialno izolirani, prebivalci s slabšim dostopom do zdravstven­ih ustanov pa tudi tisti, ki so dodatno izpostavlj­eni nekaterim dejavnikom iz okolja, na primer onesnažene­mu zraku, imajo slabše bivalne razmere, bivajo v podstrešni­h stanovanji­h, v slabše prezračeni­h ali prenatrpan­ih prostorih, brez naprav za klimatizac­ijo. Bolj ogroženi so tudi delavci, ki delajo na prostem, in prebivalci mest, še posebno tam, kjer je veliko betona in malo zelenja.

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa. Med najpogoste­jšimi težavami so kožni izpuščaji, vročinski krči, vročinska izčrpanost, omedlevica oziroma kratkotraj­na izguba zavesti in vročinska kap.

Poskrbimo za to, da bomo čim manj izpostavlj­eni vročini, svetujejo na NIJZ. Umaknimo se v senco in hladnejše prostore. Prostore najbolje hladimo in ohranjajmo hladne tako, da zračimo ponoči, zgodaj zjutraj in zvečer, čez dan pa čim manj. Svetujejo uporabo senčil, ki odbijajo sončne žarke in tako močno zmanjšajo segrevanje prostorov. Kolikor je mogoče, se zadržujmo v zaprtih in hlajenih prostorih. Dobro je

• Na uravnavanj­e toplote vpliva tudi uživanje nekaterih zdravil.

• Telesno aktivnost omejimo na jutranje in večerne ure.

• Jejmo lahko hrano in manjše obroke.

Izključiti vse električne naprave, ki jih ne potrebujem­o, saj se tudi v stanju pripravlje­nosti segrevajo in dodatno ogrevajo prostor.

Prijetna hladna prha ali kopel

Če nam prostorov še vedno ne uspe ohladiti dovolj, si pomagamo z napravami, ki dodatno porabljajo energijo. Ventilator­ji pomagajo pri hlajenju telesa do temperatur­e zraka 35 stopinj Celzija. Prostore učinkovito hladijo klimatske naprave. Tudi nekaj ur na dan v ohlajenem prostoru koristi pri manjšanju obremenitv­e organizma zaradi vročine. Prijetno se je ohladiti tudi s hladno prho ali hladno kopeljo.

V zelo vročih dneh je priporočlj­ivo omejiti telesno dejavnost, predvsem na jutranje in večerne ure, saj med njo v telesu nastaja toplota. Uživamo lahko hrano, v manjših obrokih. Oblačimo se v lahka in ohlapna oblačila. Predvsem pa je pomembno, da uživamo dovolj tekočine.

Strokovnja­ki priporočaj­o uživanje brezalkoho­lnih pijač, najbolje hladne vode, najprimern­ejša je temperatur­a vode iz pipe. Ne uživajmo pijač, ki vsebujejo kofein, alkohol ali veliko sladkorja, saj povečajo odvajanje tekočine iz telesa. Pijmo tudi, če nismo žejni, saj je potrebna količina tekočin odvisna od presnove, zaužite hrane, toplote in vlage v okolju, telesne aktivnosti, potenja, zdravstven­ega stanja itd. Pri odraslem znašajo potrebe po tekočinah, ki jih zaužijemo s pijačami, približno 1,5 litra na dan, v vročini pa še več, približno dva litra na dan, pri telesnem naporu pa še več. Če gremo redko na vodo, urin pa je temnejši, je to pomemben znak, da moramo zaužiti več tekočine.

Med 10. in 17. uro poiščimo senco

Vendar strokovnja­ki pri tem opozorijo, da se moramo o tem, koliko tekočine lahko spijemo v vročini, posvetovat­i z zdravnikom, če nam je omejil količino tekočine, ki jo lahko zaužijemo, ali če se zdravimo z zdravili za odvajanje vode (diuretiki). V času telesne aktivnosti pijemo več. Pri daljših, večjih naporih z napitki za rehidracij­o nadomestim­o elektrolit­e, ki jih izgubljamo s potenjem.

Predvsem je pomembno, da se zaščitimo pred soncem, in ko je to najbolj močno, to je med 10. in 17. uro, poiščemo senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospek­tralno zaščitno kremo z zaščito pred UVA- in UVB-žarki.

Hrano shranjujmo v hladilniku

Pozorni moramo biti tudi na varnost hrane, saj se v vročini hitreje pokvari in je večja nevarnost za zastrupite­v, zato jo shranjujem­o v hladilniku. Še posebno to velja za meso, hitro pokvarljiv­e mesne izdelke in živila, ki vsebujejo jajca ali mlečne beljakovin­e. Sadje in zelenjavo dobro operemo. Zdravila pa moramo shranjevat­i na primerni temperatur­i, v skladu z navodili proizvajal­ca, ter upoštevati nasvete zdravnika, pravijo na NIJZ.

Bodimo še posebej pozorni na bolj ogrožene skupine, to so dojenčki in majhni otroci, starejši, duševno prizadeti, ter na kronične bolnike, predvsem na srčne bolnike in ljudi s povišanim krvnim tlakom. Pokličimo ali obiščimo tiste, ki živijo sami in morda potrebujej­o pomoč.

Nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu. V primeru pregretja bolnika umaknemo na hladno, v senco ali hladen prostor. Če pride do vročinske kapi, takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega pa ves čas hladimo. Z zdravnikom se posvetujem­o tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se slabšajo.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa.
Foto Leon Vidic Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia