Delo (Slovenia)

Urbani ideogram tretjega tisočletja

Guangzhou Najvišja okrogla stavba na svetu z nenavadno luknjo v sredini, ki v premeru meri 48 metrov

-

Znamenita okrogla stolpnica Guangzhou Circle v kitajskem mestu Guangzhou ohranja svoj ikonični značaj, s katerim zaznamuje arhitektur­o mesta.

Stolpnica Guangzhou Circle, ki so jo po načrtih italijansk­ega arhitekta Josepha di Pasqualeja dokončali pred osmimi leti, je glavna znamenitos­t in eden od simbolov kitajskega mesta Guangzhou v provinci Guangdong. V njej je sedež skupine Hongda Xingye, podjetja za proizvodnj­o plastičnih materialov. Leta 2014 jo je CNN uvrstil med deset najzanimiv­ejših stavb na svetu. Visoka je 138 metrov, obsega 85.000 kvadratnih metrov površine in ima 33 nadstropij, nenavadna luknja v sredini v premeru meri 48 metrov. Guangzhou Circle stoji na bregu Biserne reke na jugozahodn­em robu mesta Guangzhou, ob sodobni železniški postaji hitrih vlakov, in velja za najvišjo okroglo stavbo na svetu.

»To je bil eden prvih poskusov raziskovan­ja novega tipa stavb, zasnovanih za tretje tisočletje, ki ne temelji več na zahodnem in ameriškem stereotipu vertikalne­ga nebotičnik­a, ki je bil v velikih azijskih mestih prepogosto nekritično sprejet,« pravijo v biroju arhitekta Josepha di Pasqualeja. Ta je želel oblikovati stavbo z močno ikonično vrednostjo, ki bi se razlikoval­a od navpičnih stolpnic, hkrati pa izkazovala vir navdiha v kitajskih pismenkah. Obliko kroga je arhitekt opredelil kot urbani ideogram.

Odsev na gladini reke

Obliki stolpnice, ki predstavlj­a vez med vzhodom in zahodom, preteklost­jo in prihodnost­jo, pripisujej­o številne pomene, od klasičnih diskov iz žada z globokim simbolnim pomenom do tradicije feng šuja. Dvojni disk iz žada je kraljevi simbol starodavne kitajske dinastije, ki je v tej deželi vladala pred približno dva tisoč leti. Stavba, ki odseva v rečni vodi, ima popolnoma enako obliko kot dvojni disk iz žada. Ta ustreza tudi številki 8, ki ji v kitajski kulturi pripisujej­o posebno vrednost. Po drugi strani je v konceptu stavbe zaslediti zahodno tradicijo, izraženo z jasnim sklicevanj­em na idejo kvadrature kroga, ki prihaja iz italijansk­e renesanse.

»Korenine so zame bistvene. Primerjava in izmenjava z drugimi kulturami je nujna, vendar to nikakor ne pomeni premika k standardiz­aciji vedenja in miselnosti, ravno nasprotno, vodila bo k večjemu zavedanju lastnih vrednot. Ohranjanje teh vrednot in povezava s tradicijo sta zame glavni vir navdiha,« pravi arhitekt Joseph di Pasquale. Stolpnica Guangzhou Circle velja za eno izmed simbolnih stavb mesta Guangzhou in se pogosto pojavlja na uradnih plakatih in reklamnih posnetkih.

A. Z.

Stolpnica Guangzhou Circle, ki so jo po načrtih italijansk­ega arhitekta Josepha di Pasqualeja dokončali pred osmimi leti, je glavna znamenitos­t in eden od simbolov kitajskega mesta Guangzhou.

 ?? Foto arhiv biroja Joseph Di Pasquale ?? Okrogla stolpnica Guangzhou Circle je delo italijansk­ega arhitekta Josepha di Pasqualeja.
Foto arhiv biroja Joseph Di Pasquale Okrogla stolpnica Guangzhou Circle je delo italijansk­ega arhitekta Josepha di Pasqualeja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia