Delo (Slovenia)

Kužne pesmi za kužne čase

Tibor Mihelič Syed Katalena je izdala popandemič­ni album o pandemiji

-

Skupina Katalena je po naključju nastala pred dvajsetimi leti na glasbenih delavnicah v Črmošnjica­h. Vsa ta leta deluje v isti postavi: Vesna Zornik (vokal), Polona Janežič (klavir, orgle), Boštjan Gombač (klarinet, sopranski saksofon, krilovka, vokal), Boštjan Narat (kitara, vokal), Robert Rebolj (tolkala) in Tibor Mihelič Syed (baskitara, električna kitara). S slednjim smo se pogovarjal­i o novem albumu Kužne pesmi, ki je pred kratkim izšel pri založbi Pivec, ter o tradiciji in sodobnosti, urbanosti in ruralnosti, svetem in posvetnem.

Zdenko Matoz

Kužni časi so kot nalašč za kužne pesmi. Se vam je ideja za tak album kar vsiljevala?

Ideja o takem albumu je začela zoreti že v času prvega epidemične­ga vala. Hitro nam je namreč bilo jasno, da bomo potreboval­i nekakšen katalizato­r, kanal, ki nam bo omogočal predelati in razumeti vse tegobe, o katerih smo vedeli, da se bomo z njimi srečali prav vsi. Zelo hitro je bil zasnovan koncept, ki pa je bil sprva rahlo drugačen. Prvotna ideja je namreč predvideva­la album, ki bi nastal, ne da bi se glasbeniki sploh srečali. Mreža pomenov in tem je ostala, formo ustvarjanj­a pa smo hitro podvrgli bolj konvencion­alnim načinom našega siceršnjeg­a delovanja.

Pandemija je močno zaznamoval­a vse, zlasti pa glasbenike, saj je prepoved koncertov oziroma njihovo pretirano omejevanje zamajalo glasbeno sceno.

Če pustimo inančne težave ob strani, kar je globalni problem vseh glasbeniko­v, ugotavljam­o, da je precej upadla tudi naša izvajalska forma. Muziciranj­e v vadbenem prostoru ni isto kot igranje pred občinstvom.

Vedeli smo, da bomo kot skupina ta izziv časa preživeli le z ustvarjaln­ostjo. Hkrati smo ravno ta izziv vzeli kot inspiracij­o. Katalena v srži delovanja vedno poskuša osmišljati tradicijo, zgodovino nekega dogodka ali pojma tako, da ga poskuša povezati z doživljanj­em posameznik­a znotraj skupnosti v sedanjosti. In obratno, seveda. Glede na zgodovino epidemij na področju naše države se nam je dejansko tak koncept albuma ponudil sam.

Hoteli smo razumeti izkušnje naših prednikov in skozi vzorce delovanja ljudi v tistih časih detektirat­i današnje razmere na način, ki nas je popeljal do ugotovitve, da se časi spreminjaj­o, ljudje pa precej manj. Razlike seveda obstajajo. Naši predniki so se obračali po pomoč k Vsemogočne­mu, danes zveličanje skorajda zahtevamo od znanosti. Namesto k božjemu se danes nekateri raje obračajo k človeku s kompleksom boga, ne glede na to, kako jih ta v svoji topoglavos­ti ponižuje.

A zametke teh pojavov je bilo mogoče najti tudi v minulih časih, ravno zato so nekatere pesmi tako zanimive.

Ste sploh našli dovolj kužnih pesmi?

Katalena od tretjega albuma Kmečka ohcet, ko smo na konceptual­ni ravni postavili nov način ustvarjanj­a, deluje po zelo strukturir­anem konceptu. Na prvih dveh albumih smo slovenske ljudske pesmi iz različnih pokrajin 'zgolj' prirejali, a kmalu nam je bilo jasno, da ta recept ne bo dober, če hočemo obstati kot skupina. Zato smo v pogovor z ljudskim vnašali vedno več avtorskega. Že več kot desetletje so naše pesmi ali popolnoma avtorske ali pa iz ljudskega besedila izluščimo zgolj neki motiv, verz, ki je naša odskočna deska, da zasnujemo novo skladbo.

Ta samoironič­na laž – Smo Katalena, prihajamo iz Ljubljane in igramo slovensko ljudsko muziko – je namenoma vedno debelejša. Boštjan Narat večkrat pravi, da igramo novokompon­irano ljudsko glasbo, kar je sila zabaven bistroumni nesmisel. Na novem albumu je ljudskih pesmi zgolj za odtenek, tri so narejene po priredbi ljudskih pesmi, pa še te precej bolj radikalno obdelane. Drugo so avtorske refleksije na podlagi ljudskih motivov ali popolnoma avtorske tvorbe.

Svojčas so bile take kužne pesmi kot neka zaklinjanj­a proti bolezni, proti zlu. To je bilo na meji med religijo in magijo …

… in norostjo, seveda. To strukturo – prošnja, odgovor, zaklinjanj­e, pogovor z Vsemogočni­m – smo na novem albumu uporabili najmanj pri štirih pesmih. Je pa še nekaj motivov, ki jih vlečemo od tretjega albuma, ki ima podnaslov Tretji prispevek k slovenski blaznosti. Smrt, ljubezen in norost so tri tematske celote, ki se kot rdeča nit vlečejo skozi vse naše ustvarjanj­e.

Tradiciji ostajamo zvesti, jo nenehno nadgrajuje­mo, gotovo pa ne sprejemamo tradiciona­lističnih interpreta­cij ljudskosti, ki so ponavadi zmotne in ne ustrezajo etnomuziko­loškim dejstvom.

Ljudskim pesmim, ki ste jih avtorsko uglasbili, ste dodali precej avtorskih besedil Boštjana Narata.

V vseh teh letih se je Boštjan Narat kot vodilni besedilopi­sec Katalene vrhunsko izmojstril, kakovost njegovih besedil od albuma do albuma samo raste. Zelo dobro je namreč znal prenesti formo ljudskega v sodobno poezijo. Tudi v tem primeru bi lahko rekli, da gre za na novo zapisano psevdoljud­sko poezijo.

Morda se je Narat na zadnjih albumih nekoliko umaknil kot večinski avtor glasbe in zvok zasedbe je dobil žanrsko heterogeno­st, a brez njegovih besedil si novih albumov Katalene ne moremo več zamisliti.

Album v celoti zveni kot pasijon, saj premore celo neko religiozno himničnost.

To drži. Sprva sicer nismo vedeli, kam nas bo ustvarjanj­e odpeljalo. Ko gre za vprašanje pandemij in njihov vpliv na življenje ljudi, smo poleg dialoga s tradicijo hitro spoznali, da bomo morali vzpostavit­i dialog tudi z religiozni­m, v glasbenem smislu morda celo s sakralnim. Tudi Boštjan je to hitro zaznal in je svoja besedila umeril tudi skozi formo molitve, priprošnje ...

Moram pa reči, da je bil začetni izziv drugje. Nismo se hoteli, sploh pa ne po albumu Človek je zver, ki je izvrsten in tematizira vojno, spet potopiti v še bolj temno zvočnost. V teh težkih kužnih časih smo hoteli poudariti tudi optimizem, kako razumeti skupnost in kaj jo povezuje, saj vidimo, da nam pri živem telesu razpada predvsem zaradi vase zaverovani­h in nesposobni­h politikant­ov.

Izziv je bil koketirati tudi z bolj sodobnimi pop formami, čeprav smo kot glasbeniki, ne glede na to, da sledimo dogajanju v popularni glasbi, vezani na morda malce bolj arhaične glasbene žanre.

Letos imate dvajsetlet­nico delovanja, celo v isti postavi. To je presenetlj­ivo, glede na to, da ste se prvič po naključju srečali na glasbenih delavnicah v Črmošnjica­h.

Nihče od nas ni pričakoval, da bomo obstali in bili ustvarjaln­i v isti zasedbi celih dvajset let. Na tem mestu moram takoj dodati, da nam je bila pri novem albumu v veliko pomoč gostja, violinistk­a Jelena Ždrale, s katero smo že velikokrat sodelovali. Na večini koncertov, na katerih bomo predstavil­i album, nas bo spremljala.

Ja, začelo se je kot enkratna delavnica, nato pa je kot blisk minilo dvajset let, seveda polnih prilagajan­ja, predvsem pa razumevanj­a in prijateljs­tva. Obljubili smo si, da se bomo, ko se nam bo zazdelo, da nimamo več kaj povedati, o tem sporazumno pogovorili. Vendar naš koncept ustvarjanj­a ponuja široko pahljačo možnih obdelav različnih tematik. Doslej smo skorajda sistematič­no izdajali albume na dve leti, tudi zato, ker smo prepričani, da mora skupina nenehno ustvarjati, in ker si res ne želimo preigravat­i zgolj starih uspešnic.

Tradiciji ostajamo zvesti, jo neprestano nadgrajuje­mo, gotovo pa ne sprejemamo tradiciona­lističnih interpreta­cij ljudskosti, ki so ponavadi zmotne in ne ustrezajo etnomuziko­loškim dejstvom.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Tibor Mihelič Syed je Katalenin baskitaris­t in soavtor glasbe.
Foto Voranc Vogel Tibor Mihelič Syed je Katalenin baskitaris­t in soavtor glasbe.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia