Delo (Slovenia)

Načini gledanja neba

Skyspace Dela Jamesa Turrella se poigravajo z zaznavo barv, svetlobe in prostora ter z mejami resničnost­i

- Pia Prezelj

Ko se boste prihodnjič potepali po zahodni Tirolski, se (na sredi poti med Innsbrucko­m in Vaduzom) ustavite v smučarski vasici Lech, kjer vas poleg gorskih koč, iglavcev in kopice skalovja pričaka tudi Skyspace Lech, objekt Jamesa Turrella (1943–), enega od največjih in najinovati­vnejših sodobnih (ameriških) umetnikov, čigar dela se poigravajo z našo zaznavo svetlobe, barv, prostora ter – posledično in neizogibno – z mejami naše navidezne resničnost­i. »Lahko bi rekli, da gradim reči, ki te ponesejo v nebo; toda ne gre za objekte kot takšne, temveč za to, da nebesna telesa, kot sta sonce in luna, ponesem v prostore, ki jih naseljujem­o. Zajemam svetlobo – ustvarjam dela, ki jo vsebujejo in oblikujejo,« je svojo več kot petde

set let trajajočo prakso povzel Turrell, ki se je rodil v Los Angelesu, pri šestnajsti­h pridobil pilotsko licenco in preletaval kilometre, med vietnamsko vojno pa je po ugovoru vesti iz Tibeta, ki si ga je tedaj podjarmila Kitajska, vozil budistične menihe. Zatem je diplomiral iz psihologij­e zaznavanja (tudi iz Ganzfeldov­ega eksperimen­ta), se ob tem izučil v matematiki, geologiji in astronomij­i, v šestdeseti­h letih pa je – kot Robert Irwin, Mary

Corse, Doug Wheeler in preostali umetniki gibanja Light and Space – začel ustvarjati s svetlobo, ki je poleg prostora postala njegov glavni medij (ker smo »bitja svetlobe, še posebej polmraka in pridušene svetlobe«, se je Turrell »namesto z barvo s svetlobo hotel ukvarjati neposredno«).

V času, ko so se ameriški umetniki nagibali k poenostavl­janju form, se je James Turrell nagibal k niču – odsotnosti vsakršnega objekta. Kot je dejal pisec in kritik

Calvin Tomkins, njegova dela »ne govorijo o svetlobi ali svetlobnem zapisu, temveč so svetloba – izična in senzorična prisotnost svetlobe«. Turrell je sprva posegal po svetlobnih projekcija­h in modiikacij­ah prostora, ki so zabrisoval­e mejo med zunanjostj­o in notranjost­jo, ob tem pa se pogosto nanašal na Platonovo prispodobo o votlini in tezo, da živimo v svetu, ki ga hkrati ustvarjajo in omejujejo tako naši čuti kot družbene in kulturne norme. Četudi so na njegovi prvi razstavi »mnogi zatrdili, da je vse skupaj le snop svetlobe na steni«, so ga takšna preizpraše­vanja kmalu vodila do projekta Roden Crater in serije Skyspace, znotraj katere je ustvaril več kot osemdeset del in svojstveni­h opazovalni­c, ki jih je treba obiskati ob mraku ali zori, s tem pa tudi do naziva enega od najznameni­tejših sodobnih umetnikov.

V zavetju vulkana in avstrijski­h gora

Po mesecih preletov arizonske puščave je Turrell leta 1977 naletel na krater neaktivneg­a vulkana, ga poimenoval Roden Crater, območje pa kmalu kupil in ga s podzemnimi rovi, predori, odprtinami in sobami, ki spajajo nebo in zemljo, spreminjal v megalomans­ko opazovalni­co, tako imenovani Skyspace – prostor, ki zabrisuje in premika meje našega zaznavanja ne le neba, temveč tudi barv, svetlobe in iztekanja časa. Roden Crater kot »prostor za izkušanje in premišljev­anje svetlobe, časa in pokrajine« je po desetletji­h dela še vedno nedokončan in ni dostopen javnosti, Turrell pa je – na veliko srečo tako privržence­v kot galeristov – takšne (a manjše in dostopnejš­e) objekte poslej ustvaril v več kot petindvajs­etih državah, mnoge tudi v Avstriji, ob tem pa še kopico svetlobnih projekcij, ki na dvodimenzi­onalni površini ustvarjajo iluzijo trodimenzi­onalnega in otipljiveg­a svetlobneg­a objekta. Svojevrstn­e in

Moja dela nimajo predmeta obravnave, fokusa ali podobe. Toda kaj opazujete, če ni predmeta, fokusa ali podobe? Opazujete, kako opazujete.

James Turrell

James Turrell zapira vrzel med tistim, kar je opazovano, in tistim, ki opazuje ter – prosto in prilagojen­o po Johnu Bergerju – preizprašu­je načine gledanja.

največkrat okrogle opazovalni­ce, v katere obiskovale­c lahko sede ob zori ali mraku in zre v odprtino, iz katere nad njim zeva – in se v prostor, osvetljen z LED-lučmi in obkrožen s klopjo za približno 20 ljudi, razliva nebo, kot nekakšne kapele zaznavi ne ponujajo le senzorične­ga, skorajda taktilnega doživetja (čeprav Skyspace razkriva vse pasti in nianse našega »zaznavanja navidezne resničnost­i«), temveč tudi meditativn­ost, ki – po Turrellovi­h namerah – nemalokrat meji na duhovnost (duhovnost, ki se bolj kot na tega ali onega boga veže na naravo in njene zakonitost­i, pogojene s tokom časa, v katerega smo hočeš nočeš vpeti tudi sami).

Kot je povzel Turrell, njegova dela »nimajo predmeta obravnave, fokusa ali podobe. Toda kaj opazujete, če ni predmeta, fokusa ali podobe? Opazujete, kako opazujete. Želim si ustvarjati izkušnje, ki dovoljujej­o in omogočajo nekakšne brezbesedn­e misli.« S tem James Turrell korači tudi po polju recepcijsk­e estetike, ki se zaveda, da je – kot vsako izkustvo – tudi umetniška izkušnja izrazito subjektivn­a, odnos med delom in opazovalce­m pa intimen, ob tem pa zapira vrzel med tistim, kar je opazovano, in tistim, ki opazuje ter – prosto in prilagojen­o po Johnu Bergerju – preizprašu­je načine gledanja.

Izkušnjo brezbesedn­e misli ponuja tudi (med karanteno onemogočen, zdaj pa znova mogoč) obisk Skyspace Lecha, opazovalni­ce, ugnezdene v avstrijske gore, do katere vodi štirideset­minutna pešpot, na katero morate kreniti nekoliko pred peto zjutraj, da se ob sončnem vzhodu (oziroma zahodu, a v dolino se potlej spuščate v temi) skozi okulus razlije dan. Jori Finkel je za New York Times zapisala, da gre pri seriji Skyspace za »nebesne opazovalni­ce, ki ustvarjajo precej čarobno iluzijo, da je nebo na dosegu roke – kot platno razpeto čez stropno odprtino«.

 ?? Fotografij­e Florian Holzherr/Skyspace Lech ?? »Zajemam svetlobo – ustvarjam dela, ki jo vsebujejo in oblikujejo,« pravi James Turrell.
Fotografij­e Florian Holzherr/Skyspace Lech »Zajemam svetlobo – ustvarjam dela, ki jo vsebujejo in oblikujejo,« pravi James Turrell.
 ??  ?? James Turrell ustvarja »prostore za izkušanje in premišljev­anje svetlobe, časa in pokrajine«.
James Turrell ustvarja »prostore za izkušanje in premišljev­anje svetlobe, časa in pokrajine«.
 ??  ?? Jori Finkel je zapisala, da gre pri seriji Skyspace za »nebesne opazovalni­ce, ki ustvarjajo precej čarobno iluzijo, da je nebo na dosegu roke«.
Jori Finkel je zapisala, da gre pri seriji Skyspace za »nebesne opazovalni­ce, ki ustvarjajo precej čarobno iluzijo, da je nebo na dosegu roke«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia