Delo (Slovenia)

Euro 2020 že ruši tudi slovenske rekorde

Evropsko prvenstvo v nogometu Angliji derbi osmine finala v Londonu – »Zasluženo slovo Nemcev, nismo vedeli, kaj igrajo«

- Jernej Suhadolnik

Zadnji derbi osmine finala je v Londonu pripadel edinim pravim gostitelje­m eura 2020 Angležem, ki so v evropski klasiki ugnali Nemce in se bodo v sobotnem četrtfinal­u v Rimu borili za polfinale v domnevno manj zahtevni »veji« izločilnih bojev. Letošnji turnir je spektakula­ren in že ruši rekorde, zato lahko upravičeno pričakujem­o veliko tudi v preostalih sedmih tekmah šampionata.

Londonski štadion Wembley, ki ga iligransko pozna tudi slovenska reprezenta­nca, bo ostal v slabem spominu Joachimu Löwu. Odlična angleška napadalca Raheem Sterling in Harry Kane sta končala njegov 15-letni mandat na klopi nemške reprezenta­nce, ki zapušča euro 2020 na klavrn način. Še dobro, da bo naslednji šampionat čez tri leta prav v Nemčiji – pomlajeni »elf« se bo lahko oddolžil rojakom, navijači pa bodo dobili priložnost za »normalen« turnir, potem ko je Uein poskus iz obdobja predsednik­a Michela Platinija otežil delo reprezenta­ncam, gledalcem in organizato­rjem tekmovanja.

Letošnji turnir je kljub zahtevnim razmeram in strogemu režimu potovanj zagotovil navijačem izjemno gledljive tekme, več spektaklov in – rekordno število golov, kar vendarle šteje največ.

Sinočnji derbi med Anglijo in Nemčijo ni dvignil povprečja doseženih golov, toda to smo pričakoval­i. Izenačeno klasiko –

streli na vrata 4:3, koti 3:3, posest 47:53, pretečena razdalja v km 105,7:105,4, prekrški 11:9 – je odločil prvi doseženi gol v 75. minuti derbija. Ekipi sta igrali s po tremi branilci v liniji in v tlorisu 3-4-3, pri čemer je bil nemški napadalec Timo Werner pomaknjen bolj naprej kot Harry Kane.

Pohvale za Southgata

»Selektor Gareth Southgate si zasluži pohvalo, da je vztrajal s Sterlingom kljub javnim kritikam na račun Raheema. Sterling je naš najboljši igralec na turnirju, takšno zaupanje je enostavno moral upravičiti,« je ocenil nekdanji angleški ostrostrel­ec Alan Shearer. Manj

optimistič­na sta bila nekdanja nemška asa Fredi Bobič in Michael Ballack. »Absolutno zasluženo smo izpadli, saj že v skupinskem delu tekmovanja nismo razumeli, kaj sploh igramo,« je ocenil Bobič, Ballack je dodal: »Bili smo nemočni, opazno je bilo pomanjkanj­e rešitev in zamisli.« Morda imata

prav – Nemci so resda igrali po tleh in nizali podaje, toda največ so si jih izmenjali branilci Hummels, Ginter in Rüdiger.

Na Wembleyju so navijači videli »le« dva gola, povprečje eura 2020 je na srečo navijačev veliko višje. Strelci so že pred tekmama v Londonu in Glasgowu zbrali skupaj 118 golov, največ v 60-letni zgodovini tekmovanja. Povsem primerljiv je seveda le euro 2016 v Franciji, ko je Uefa prvič omogočila nastop 24 izbranim vrstam. Tedaj so navijači videli 108 golov v 51 tekmah. A tudi »valorizira­na« primerjava, ki upošteva inflacijo tekem, postavlja letošnji turnir na vrh. Euro 2020 krasi najboljše razmerje golov na tekmo, do včeraj 2,81, sledita euro 2000 s povprečjem 2,74 in euro 1984 s povprečjem 2,73.

Če bi želeli udeleženci prvega pravega koronskega spektakla vsaj ohraniti rekordno povprečje 2,74 izpred 21 let, bi morali v seštevku zabiti 140 golov. Tedaj so na euru v Beneluksu videli 85 golov v 31 tekmah. Največjo utež na letošnjem turnirju ima prejšnja sreda, ko je v štirih tekmah padlo 18 golov, s čemer so zrušili tudi 21 let star rekord z eura 2000, ko jih je 21. junija na štirih tekmah padlo 14, med njimi je bila tudi tekma Slovenije in Norveške, ki pa resda ni »pomagala« k tedanjemu dosežku (0:0).

Morda bodo letos ogrozili tudi rekord golov v eni tekmi (9), ki ga drži v nogah naša nekdanja skupna država – polinale eura 1960 med Francijo in Jugoslavij­o je pripadel slednji z izidom 5:4 (Galić, Žanetić, Knez, Jerković 2).

 ??  ?? Zgovorna fotograija: Raheem Sterling je zadal nemočni nemški reprezenta­nci usoden gol in jo poslal domov v osmini inala eura.
Zgovorna fotograija: Raheem Sterling je zadal nemočni nemški reprezenta­nci usoden gol in jo poslal domov v osmini inala eura.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia