Delo (Slovenia)

Švicarji so že priklicali Zinedina Zidana

Po nokavtu v Bukarešti Vse oči so uprte v predsednik­a Nogometne zveze Francije Noëla Le Grëta – Didier Deschamps visi

- Gorazd Nejedly

Na senzaciona­lno slovo prvih favoritov evropskega prvenstva v nogometu niso bili pripravlje­ni niti francoski mediji. Kritike so bile še mile. Očitno si Francozi še niso opomogli od zaušnice z vseh vetrov sestavljen­ih sosedov, ki se na Nacionalne­m štadionu v Bukarešti niso vdali niti po zaostanku z 1:3 le 15 minut pred koncem. Odločilno enajstmetr­ovko je zapravil Kylian Mbappe, junak je bil švicarski vratar Yann Sommer.

»Očitajo mu, da igra lažno skromnost, ampak on je dvignil palec in presodil, da mora biti zadnji strelec,« je Mbappeja zaščitil komentator Le Monda.

Posledice senzaciona­lnega poraza Le Bleus bodo najbrž še prišle na plano. Mediji so bili kratki in jasni v prvih odzivih. »Razočaranj­e (La Parisien); Izhod na majhna vrata (Quest, Bordeaux); Visoka grobnica (La Voix du Nord); Uničeni (L'Equipe) so z regionalni­m pridihom in različnimi ocenami pospremili dramatično tekmo.

Za komentator­ja dnevnika Le Monde ni bil glavni krivec Kylian Mbappe. »Na igrišču ni bilo več Antoina Griezmanna in Karima Benzemaja in vemo, kako se lahko razplete zadnji strel. Ali greš v pekel ali v nebesa. On je pri 22 letih prevzel odgovornos­t. Očitajo mu, da preveč igra lažno skromnost, ampak on je dvignil palec in presodil, da mora biti zadnji strelec. Drugo vemo, Kylian je zdaj krivec,« je zaščitil osmoljenca, ki je uro po tekmi čivknil: »Neizmerno sem žalosten. Žal mi je, želel sem pomagati moštvu, a mi ni uspelo.«

Poročevalc­i športnega dnevnika L'Equipe in spletni »strokovnja­ki« so si bili podobni v ocenah. Novinarji so Mbappeju prisodili štirico, »spletkarji« dvojko. Najslabša je bila obrambna linija, prva tarča pa Clement Lenglet. Karim Benzema je bil najboljši z osmico.

»Morava se pogovoriti,« je o statusu selektorja Didierja Deschampsa po nokavtu pojasnil prvi mož Nogometne zveze Francije (FFF) Noël Le Graët. Že skoraj 80-letni Bretonec, nekdanji župan Guingampa in predsednik tamkajšnje­ga kluba ter tudi uspešni poslovnež v prehramben­i industriji, je zavzel umirjeno držo. Spretni nogometni funkcionar je v preteklost­i dal jasno vedeti, kam se bo obrnil, ko bo treba. Tako kot je tarča kritikov, Deschamps, že prej napovedal, kdo bo njegov naslednik.

Vse oči so zdaj uprte v Zinedina Zidana. Deschamps ima pogodbo do SP v Katarju 2022, a njegove letne plače 3,5 milijona evrov za tako mogočno organizaci­jo, kot je FFF, ki ima letno približno 220 milijonov € prihodkov, ne bi bila težava izplačati. Zato so bile še posebej sporočilne besede nekdanjega trikolora Patricka Vieire.

»Žalosti me, ker preprosto niso priznali, da je na tej tekmi zmagala boljša reprezenta­nca. Res sem razočaran nad odnosom na igrišču, niso imeli značaja in očitno je bilo pomanjkanj­e osebnosti. Mislim, da je bila naša reprezenta­nca slaba, brez enotnega duha. Posamično imamo kakovost, ki ustvarja razliko, a moštveno smo bili debelo za Švicarji,« je zasadil nož Vieira in dal vedeti, da se pri karizmatič­nem, mrkem in avtoritati­vnem Zidanu »balerinam« s tržno vrednostjo prek milijarde evrov (največ med reprezenta­ncami na EP) ne bi obetalo nič dobrega.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia