Delo (Slovenia)

Ko je bil Max še otrok, je oče Jos že zahteval zmage

Formula 1 Verstappnu odlično kaže v boju za naslov svetovnega prvaka – V Spielbergu želi še drugič unovčiti zdajšnjo premoč

- Miha Šimnovec

Veselje po zanesljive­m zmagoslavj­u na veliki nagradi Štajerske se pri Maxu Verstappnu še ni dobro poleglo, že je mladi nizozemski as svoj pogled uperil proti naslednji dirki formule 1 v Spielbergu. Red Bullov zvezdnik je trdno odločen unovčiti zdajšnjo premoč in šampionsko predstavo ponoviti tudi na nedeljski VN Avstrije. »Za zdaj nam kaže res dobro, vendar pa moramo še naprej držati nogo na stopalki za plin, če želimo ostati spredaj,« je poudaril Verstappen, potem ko je prvič slavil dve zmagi zapovrstjo med dirkaško smetano. Čeprav njegovo prvo mesto tokrat ni bilo ogroženo (pred Mercedesov­im šampionom Lewisom Hamiltonom, ki se je zaradi najhitrejš­ega kroga in dodatne točke tik pred koncem odpeljal v bokse po nove gume, je imel na koncu debele pol minute naskoka), pa povsem brez preglavic le ni šlo. Med dirko je namreč večkrat potarnal zaradi težav z zavorami.

»Moj dirkalnik je bil tokrat zares sijajen, tako v njem še nisem užival. Prav vse je šlo kot po maslu, če odmislim probleme z zavorami, ki so mi povzročile nekaj skrbi. Sem ter tja sem moral namreč stopalko pohoditi povsem do tal, da so vendarle prijele. Na srečo so si po nekaj krogih zavore le opomogle,« si je oddahnil 23-letni Nizozemec, ki bo konec tedna na Red Bullovem ringu, na katerem je še tretjič okusil slast zmage, lovil svoj premierni »hat-trick« prvih mest v formuli 1.

Že pri štirih letih je začel voziti gokart

Z nedeljskim podvigom se je še za korak oddaljil tudi od najhujšega tekmeca Hamiltona, pred katerim ima zdaj 18 točk naskoka, medtem ko tretjeuvrš­čeni Sergio Perez (Red Bull) za vodilnim moštvenim sotekmoval­cem zaostaja že za 60 točk. Če bo Verstappen nadaljeval v takšnem slogu, bi se utegnil res

še letos ovenčati z naslovom svetovnega prvaka ter končati Lewisovo in Mercedesov­o prevlado.

Veliko zaslug, da je »pobesneli Max« zdaj na vrhu, ima nedvomno njegov oče Jos Verstappen, ki je med letoma 1994 in 2003 odpeljal 106 dirk v formuli 1. »Za Maxa, ki je začel že pri štirih letih spoznavati gokart, v otroštvu vsekakor ni bilo preprosto. Skoraj vsak teden sva bila v Italiji, da je lahko treniral, na steze pa ga nisem vozil za to, da bi le sodeloval na dirkah. Sam sem si vedno želel, da bi zmagoval, to sem zahteval tudi od njega,« je zaupal 49-letni Nizozemec, ki se je začel z leti, ko je postajal njegov sin če

dalje bolj samostojen, umikati od njega.

»Imel je svoje zamisli, poleg tega je moral iti po svoji poti,« je pojasnil Verstappen starejši in pristavil, da se je njegov sin v zadnjih letih močno spremenil. »Max je povsem drugačen, kot je bil nekoč. Zdaj ve, da lahko dobi sleherno dirko, da lahko osvoji naslov svetovnega prvaka in da si ne sme privoščiti nobene napake. To ima pred očmi vsakič, ko se usede v svoj dirkalnik, ki je v tej sezoni končno le konkurenče­n Mercedesov­emu,« je ocenil nekdanji dirkač, ki se lahko pohvali z dvema uvrstitvam­a na zmagovalni oder; z benettonom je bil v sezoni 1994 tretji na Hungarorin­gu in v Spa-Francorcha­mpsu.

 ?? Foto Lisi Niesner/Reuters ?? Max Verstappen se v Spielbergu, kjer je že trikrat okusil slast zmage v formuli 1, počuti kot doma.
Foto Lisi Niesner/Reuters Max Verstappen se v Spielbergu, kjer je že trikrat okusil slast zmage v formuli 1, počuti kot doma.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia