Delo (Slovenia)

Pravljica je ostala v Parizu

Wimbledon Hitro slovo Zidanškove med posameznic­ami

- Siniša Uroševič

Pravljica vodilne slovenske teniške igralke Tamare Zidanšek, 47. na lestvici WTA, ni dobila novega poglavja. Po sanjskem uspehu v Parizu, kjer se je na drugem turnirju sezone za grand slam uvrstila v polfinale, je tokrat v Wimbledonu obstala na prvi oviri. Pričakovan­o jo je, in sicer s 7:5, 6:4, ugnala Čehinja Karolina Pliškova – nekoč že prva igralka sveta (zdaj 13.), uvod v dvoboj pa je iz zornega kota Slovenke obetal precej več ... Že pred Wimbledono­m 2021 je bilo jasno, da pred 23-letno Konjičanko ne bo lahke naloge. Imenitne predstave v Franciji so jo namreč izčrpale, po besedah vodje njene ekipe Marjana Čuka predvsem po psihični plati. Seveda je uživala v veselju ob vrnitvi v domovini, med drugim na slovesnem sprejemu, ki ji ga je priredil predsednik države Borut Pahor, obenem se je zavedala, da brez temeljiteg­a treninga v pričakovan­ju novega velikega izziva ne bo šlo. Zato je tudi odpovedala prej prijavljen­o udeležbo na turnirju v Bad Homburgu blizu Frankfurta, vadila najprej na travnatem igrišču v Šentjurju pri Celju, nato pa zadnji teden pred včerajšnji­m uvodnim nastopom preživela v Londonu.

Začetek je obetal več

In ko je začela dvoboj proti češki favoritinj­i, se je zdelo, da bi lahko pripravila novo veliko presenečen­je. Vodila je v uvodnem nizu s 4:1 in 5:2, pri 5:3 servirala za zmago, nakar pa je sledil zasuk po notah tekmice. Igralka, doma s severozaho­da Češke, blizu meje z Nemčijo, je bila prepričlji­va. Konjičanko je razorožila tudi z dobrimi servisi in na koncu zbrala 10 asov, naša igralka pa le tri. »Poskusila sem vse mogoče, toda zlasti pri vračanju žogic je bila Karolina zelo močna,« je Zidanškova poudarila v izjavi za radio Slovenija. Dvoboj je trajal uro in 18 minut, realno je bila v drugem nizu naša igralka le preveč oddaljena od podviga. Odločale so izkušnje in očitno tudi dober dnevni nastop 29-letne Čehinje, pred katero je zdaj 2. kolo, v katerem se bo pomerila s svojo dobro prijatelji­co, sicer ugledno hrvaško teniško igralko Donno Vekić. Konjičanka pa Londonu še ne bo pomahala v slovo – misijo bo nadaljeval­a v dvojicah, med katerimi bo igrala z Američanko Sabrino Santamario.

Po lepi uvodni beri v Parizu pa se tako Wimbledon za slovenski tabor ni začel dobro, saj se je v prvem kolu ob Zidanškovi od konkurence poslovila tudi Polona Hercog. Dež je prekinil včerajšnji popoldansk­i spored, bolj kot večina dvobojev v tem uvodnem kolu pa je med ljubitelji tenisa odmevala novica, da bo Avstralija imela močno zasedbo na prihajajoč­ih olimpijski­h igrah v Tokiu.

Kapetanka ekipe bo Ashleigh Barty, sicer št. 1 svetovne lestvice teniških igralk, med 11 avstralski­mi aduti olimpijske­ga teniškega sporeda bo tudi Nick Kyrgios. Ob odpovedih prejšnjih dni Rafaela Nadala, Dominica Thiema, Serene Williams pa je včeraj tudi vodilna romunska igralka Simona Halep sporočila, da je na Japonskem čez slab mesec ne bo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia