Delo (Slovenia)

V Kanadi bolj vroče kot v Dubaju

Vročinski val Na severozaho­du Severne Amerike padajo temperatur­ni rekordi – Razbeljen beton, mehke tirnice, izpadi elektrike

-

Vročinski val, ki je konec tedna zajel severozaho­dni del ZDA, je postavil več novih vročinskih rekordov. Podobno se v prihodnjih dneh obeta tudi na severovzho­du ZDA. Energetska podjetja že svarijo pred povečano porabo elektrike in možnostjo izpadov.

Vročinski val je zajel tudi Kanado, kjer so v nedeljo v mestu Lyton v Britanski Kolumbiji namerili 46,1 stopinje Celzija, včeraj pa kar 47,9 stopinje Celzija – kanadski rekord vseh časov. Kot je po poročanju Washington Posta v nedeljo za CTV News on Saturday dejal klimatolog David Phillips, je v nekaterih delih zahodne Kanade bolj vroče kot v Dubaju.

V Portlandu v ameriški zvezni državi Oregon se je temperatur­a povzpela na rekordnih 44,4 stopinje Celzija. Nazadnje je bilo tako vroče leta 1940, ko so začeli voditi vremensko statistiko. Ta del ZDA takih temperatur ni vajen, povprečna temperatur­a za ta čas v Portlandu je manj kot 23 stopinj. Rekord na letališču v Portlandu je bil dosežen v soboto z 42,2 stopinje, ki je presegel temperatur­i iz julija leta 1965 in avgusta leta 1981, ko so namerili 41,7 stopinje. V mestu Eugene so morali zaradi 43,3 stopinje Celzija prekiniti atletsko tekmovanje za olimpijske kvaliikaci­je in evakuirati stadion. Tudi prestolnic­o Oregona Salem je v nedeljo segrelo na 44,4 stopinje Celzija. Zaradi vročine in povečane porabe elektrike s klimatskim­i napravami je na območju Portlanda v nedeljo ostalo več tisoč ljudi brez elektrike.

V soboto se je na 39 stopinj Celzija ogrelo tudi v Seattlu v zvezni državi Washington, v nedeljo pa na 40 stopinj, kar je spet nov rekord. V nedeljo je bilo tako vroče, da so morali zaradi razbeljene­ga betona zapreti kopališča. Zaradi vročine so ponekod morali prekiniti testiranja na okužbo z novim koronaviru­som in cepljenja proti covidu-19. Mestna železnica v Seattlu vozi upočasnjen­o, ker je vročina zmehčala tirnice. Vročina se je raztegnila tudi v Idaho, kjer so v Boiseju namerili 38 stopinj Celzija. Kljub vročini je v nedeljo v isti državi potekal triatlon z okoli 3000 udeleženci, vendar so začetek tekmovanja premaknili na 5. uro zjutraj. O smrtnih žrtvah ne poročajo.

Nacionalna vremenska služba ZDA vročino na severozaho­du opredeljuj­e kot »nenormalno, nevarno, brez primerjave in rekordno«. Vročinski val se je včeraj začel pomikati proti vzhodu ZDA. STA, Be. B.

 ?? Foto Jennifer Gauthier/Reuters ?? V visoki vročini se prebivalci kanadske province Britanska Kolumbija lahko ohladijo v številnih jezerih. Na fotograiji prijatelji v jezeru Alouette.
Foto Jennifer Gauthier/Reuters V visoki vročini se prebivalci kanadske province Britanska Kolumbija lahko ohladijo v številnih jezerih. Na fotograiji prijatelji v jezeru Alouette.
 ?? Foto Kathryn Elsesser/AFP ?? Nekatera mesta so odprla klimatizir­ane, tako imenovane hladilne centre (na fotograiji je oregonski kongresni center), kamor se lahko zatečejo ljudje, tudi z domačimi prijatelji.
Foto Kathryn Elsesser/AFP Nekatera mesta so odprla klimatizir­ane, tako imenovane hladilne centre (na fotograiji je oregonski kongresni center), kamor se lahko zatečejo ljudje, tudi z domačimi prijatelji.
 ??  ?? Katherine Milton, brezdomka z Aljaske, se hladi pod senčno hladilno postajo s sistemom za meglico, ki jo je na svojem vrtu v Seattlu predvsem za brezdomce postavil 34-leti Mark Aldham.
Katherine Milton, brezdomka z Aljaske, se hladi pod senčno hladilno postajo s sistemom za meglico, ki jo je na svojem vrtu v Seattlu predvsem za brezdomce postavil 34-leti Mark Aldham.
 ?? Foto Jim Watson/AFP ?? Za osvežitev pride prav vsaka hladna kapljica, tudi slap v mestnem parku v prestolnic­i ZDA, Washington­u.
Foto Jim Watson/AFP Za osvežitev pride prav vsaka hladna kapljica, tudi slap v mestnem parku v prestolnic­i ZDA, Washington­u.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia