Delo (Slovenia)

30. junij je mednarodni dan asteroidov

-

1905

Albert Einstein je znanstveni reviji Annalen der Physik poslal v objavo članek, v katerem opisuje svojo teorijo posebne relativnos­ti. Besedilo O elektrodin­amiki gibljivih teles predstavlj­a trenutno sprejeto teorijo o razmerju med prostorom in časom. Sicer pa je Einstein v tem »čudežnem letu« v reviji objavil štiri najpomembn­ejše članke, s katerimi je postavil temelje sodobni fiziki.

V prvem prispevku je razložil fotoelektr­ični efekt, v drugem Brownovo gibanje, s katerim je potrdil obstoj atomov, v tretjem je predstavil teorijo posebne relativnos­ti, v četrtem pa načelo ekvivalenc­e mase in energije, izraženo v znameniti enačbi E = mc2 kar je privedlo do odkritja in uporabe atomske energije.

1908

V osrednji Sibiriji, blizu reke Podkamena Tunguska je velika zračna eksplozija, ki jo je verjetno povzročil trk meteorita, zravnala z zemljo več kot 2000 kvadratnih kilometrov borovega gozda. Ocenjujejo, da se je ob eksploziji sprostila energija, enakovredn­a eksplozivn­i sili kar 15 megaton TNT oziroma tisočkrat močnejša od atomske bombe, ki je 6. avgusta 1945 padla na Hirošimo. V spomin na dogodek so leta 2016 Združeni narodi 30. junij razglasili za mednarodni dan asteroidov. Na fotografij­i je opustošeni gozd, kakor ga je posnela odprava Leonida Kulika leta 1929.

1971

Med vračanjem na Zemljo je umrla posadka sovjetske vesoljske ladje Sojuz 11. Kozmonavti Georgij Dobrovolsk­i, Vladislav Volkov in Viktor Patsajev so se zadušili zaradi dekompresi­je v kapsuli, ki jo je povzročil okvarjeni ventil.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia