Delo (Slovenia)

ALJOŠA KRAVANJA

Aljoša Kravanja dr. filozofije, prevajalec in sourednik Razpotij Tehniko najprej ustvarimo kot orodje, a se vedno lahko osamosvoji od nas in postane standard, ki smo se mu primorani prilagajat­i.

-

Digitaliza­cija je privlačna beseda. Povezujemo jo s prihodnost­jo. Ko si poskušamo zamisliti svet čez dvajset, petdeset ali sto let, si predstavlj­amo družbo transparen­tnih zaslonov, neslišnih električni­h avtomobilo­v, digitalnih očal in elektronsk­ih asistentk, ki nam z zapeljivim­i glasovi svetujejo pri izbiri jogurta in sklenitvi zavarovaln­e police. Bolj ko digitalizi­ramo stvari, bliže smo temu svetu.

Ampak za trenutek se ustavimo in razmislimo. Digitalna tehnika je le orodje. Sama po sebi ni zagotovilo boljšega sveta ali učinkovite­jših družbenih procesov. Kot vsako drugo orodje lahko tudi digitaliza­cijo uporabljam­o neprevidno, torej ne v svojo korist, temveč škodo. Na to past, ki jo prinaša vsaka tehnologij­a, je opozarjal Ivan Illich, hrvaško-avstrijski ilozof. Ta mislec je menil, da je v dvajsetem stoletju tehnologij­a zavladala človeku. Iz orodja, torej iz nečesa, kar je najprej podvrženo človeku, se je tehnika spremenila v človekovo gospodaric­o.

Vzemimo avtomobil, ki je Illichev najljubši primer. Avtomobil je, kot vemo, nepogrešlj­iv del sodobnega (odraslega) življenja. Z njim se peljemo v službo, gremo po nakupih, odložimo otroke, obiščemo prijatelje na drugem koncu mesta. Na prvi pogled je avtomobil vir absolutne koristi. Ampak Illich pravi: zasukati moramo perspektiv­o. Avtomobil je absolutno koristen zato, ker so naša mesta narejena tako, da v njih lahko funkcionir­amo samo z avtomobilo­m. Ceste, parkirišča, razdalje do šol in trgovin, ves urbanizem je prilagojen mobilnemu človeku v osebnem avtomobilu; zato ni presenetlj­ivo, da se nam v takšnem svetu avtomobil zdi nepogrešlj­iv. Potrebujem­o ga zato, ker smo ustvarili svet, v katerem ni mogoče shajati brez avtomobila.

Tak opis dominacije avtomobila je morda pretiran, črnogled, tehnofoben. Morda velja za Los Angeles (ki je cestni pekel, kot vedno poročajo domačini), nikakor pa ne za Dunaj ali katero drugo mesto z urejenim javnim prevozom. Kljub temu nam Illich ponudi zanimiv pogled na tehnologij­o, ki ga lahko uporabimo tudi pri razmišljan­ju o digitaliza­ciji. Vzemimo digitalno tehnologij­o, kot je twitter. Kot vesta vsak novinar in novinarka, je twitter absolutno koristen pri sodobnem novinarske­m delu. Na njem je mogoče spremljati izjave za javnosti podjetij, politične spore in kulturne trende. Ampak Illich bi spet rekel: Obrnimo perspektiv­o! Twitter je koristen zato, ker smo javnost spremenili tako, da do nje ne moremo več dostopati brez družbenih omrežij. Koristi nima sam po sebi, temveč v svetu, ki smo ga ustvarili posebej zanj.

Imam dobrih deset let izkušenj s prevajanje­m. Ta poklic se je v celoti digitalizi­ral. Ne prevajam iz izične knjige, temveč iz skeniraneg­a dokumenta na zaslonu; uporabljam spletne slovarje; če iščem pomen fraze, jo najdem na googlu. V procesu prevajanja se prvič dotaknem papirja in kartona šele, ko dobim v roke že prevedeno in natisnjeno knjigo. Digitaliza­cija je v tem poklicu pretežno koristna. A ima neko slabo plat: prevajalca spodbuja k pretiranem­u zanašanju na internet. Če pogosto uporabljam spletni slovar sopomenk, bom osiromašil svoj aktivni besedni zaklad, saj bom računal na pomoč spleta. Dostopnost orodja nas lahko naredi odvisne od orodja. Legende slovenskeg­a prevajanja, kot sta Radojka Vrančič ali Janez Gradišnik, niso imele digitalnih prevajalsk­ih pripomočko­v, kar pomeni, da si niso mogle privoščiti odvisnosti od njih.

Navdušenje nad tehnologij­o samo po sebi je podobno nesmiselno kot strah pred tehnologij­o samo po sebi. Politični zanesenjak­i pogosto omenjajo elektronsk­e volitve kot sveti gral razvitih demokracij. Estonija je (skladno s svojim začetnim »E«) e-volitve že uvedla: zakaj ji ne bi sledili? Ampak spet se ustavimo: digitaliza­cija je samo orodje. Morda bi digitalne volitve zahtevale urejanje certiikata, odpiranje računa in nalaganje aplikacije, ki bi volivcu pobrali več časa kot obisk klasičnega volišča v gasilskem domu ali šoli. V tem primeru digitaliza­cija ne bi bila prinašalka prihodnost­i. Bila bi samo slabo orodje. S prihodnost­jo bi jo povezovali samo zato, ker smo o prihodnost­i pač navajeni razmišljat­i kot o deželi aplikacij in zaslonov.

V stari hebrejski mitologiji poznajo bitje po imenu golem. Golem je glineni velikan, ki ga človeški obrtnik ali čarovnik ustvari zato, da bi mu pomagal pri delu. Najprej je golem koristen. Služi kot vsako drugo orodje. Ampak v nekaterih pripovedih se golem sčasoma osamosvoji: svojemu stvaritelj­u se začne upirati, nazadnje ga napade. Golem je dobra (če ne morda nekoliko strašljiva) prispodoba za tehnologij­o, kot jo je razumel Ivan Illich. Tehniko najprej ustvarimo kot orodje, a se vedno lahko osamosvoji od nas in postane standard, ki smo se mu primorani prilagajat­i. Morda ima takšen potencial tudi digitaliza­cija: ta beseda, s katero povezujemo našo prihodnost in upe. –––––– Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

 ??  ?? o tem, da digitalna tehnika sama po sebi ni zagotovilo za boljši svet
o tem, da digitalna tehnika sama po sebi ni zagotovilo za boljši svet
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia