Delo (Slovenia)

Od ponedeljka nova sproščanja

Ukrepi V knjižnicah, muzejih, trgovinah in pri športu brez omejitev števila obiskovalc­ev – Na prireditva­h velja pogoj PCT

- Barbara Hočevar

Zaradi umirjanja epidemiolo­ških razmer je vlada, ki je bila včeraj na obisku v podravski regiji, sklenila, da se bodo v ponedeljek sprostile številne omejitve. Po 2029 opravljeni­h testih PCR so v torek potrdili 47 novih okužb, že četrti dan ni umrl noben bolnik s covidom-19.

V gostinstvu bodo tako odpravili pogoj trimetrske razdalje med robovi miz in obveznega nošenja zaščitne maske v notranjost­i gostinskih obratov. V poslovnih prostorih in trgovskih centrih ne bo več treba zagotavlja­ti deset kvadratnih metrov na posamezno stranko. Igralnice bodo lahko delovale v celoti, prav tako bodo lahko zasedena vsa sedišča pri opravljanj­u kongresne dejavnosti. Bodo pa v nastanitve­nih obratih, igralnicah, nočnih klubih ter v notranjih prostorih gostinske, sejemske ali kongresne dejavnosti lahko samo potrošniki, ki bodo izpolnjeva­li pogoj PCT. Tega bodo morali še naprej izpolnjeva­ti zaposleni v frizerskih, kozmetični­h in drugih salonih higienske nege, v svetovalni­h in terapevtsk­ih storitvah, jezikovnih šolah, drugih storitvah strokovneg­a izobraževa­nja in tudi zaposleni v gostinstvu, nastanitva­h, igralnicah, nočnih klubih in diskotekah, sejemski in kongresni dejavnosti.

V knjižnicah, muzejih, galerijah in tudi pri verskih obredih prav tako ne bo več omejitve dovoljeneg­a števila ljudi, ki pa morajo ohranjati meter medsebojne razdalje in upoštevati higienske ukrepe. Na javnih kulturnih prireditva­h ne bo več obvezna uporaba zaščitnih mask, tudi v zaprtih prostorih ne, bodo pa tako nastopajoč­i kot obiskovalc­i morali izpolnjeva­ti pogoj PCT. Enako bo veljalo tudi za športno vadbo in prireditve.

Od sobote bodo na seznam zelenih držav, za katere ne veljajo omejitve ob vrnitvi v Slovenijo, uvrščene Hrvaška (v celoti), Nemčija, Črna gora in Švica.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia