Delo (Slovenia)

Tadej Pogačar prevzema vajeti Toura

-

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar še ne nosi rumene majice vodilnega na dirki po Franciji, vendar je v peti etapi postal izrazit favorit za drugo zaporedno zmago. V 27,2 kilometra dolgi vožnji na čas v Lavalu je bil lanski šampion premočan za vse tekmece, slavil je svojo četrto etapno zmago na Touru, vodilnemu Nizozemcu Mathieuu van der Poelu pa se je približal na le osem sekund zaostanka. Tokrat zaradi nesrečnih padcev Primoža Rogliča ne spremljamo slovenskeg­a dvoboja za vrh, a tudi Kisovčan, ki je na desetem mestu, še ni odpisan. M. H. Foto Anne-Christine Poujoulat/AFP

Tadej Pogačar preseneča z nastopi na vseh največjih dirkah. Nekaj neverjetne­ga je, kar je lani dosegel na Touru, letos že na Liège– Bastogne–Liège in zdaj spet na Touru. Kot da bi izbiral cilje, ki so daleč najbolj pomembni. Tako je bilo že v kategoriji do 23 let, ko je zmagal na največji dirki v tej konkurenci Tour de l'Avenir. Tega si ne znam razlagati drugače, kot da se s svojo osredotoče­nostjo in šampionsko miselnostj­o prestavi v neko drugo dimenzijo, drug svet. Njegova statistika na največjih dirkah je neverjetna. Če bo tako nadaljeval, bo v bližnji prihodnost­i postal tekmovalec, kakršnega kolesarstv­o ta čas še nima.

On in Primož Roglič sta sicer edina v svetovnem vrhu, na katere moraš paziti na katerikoli dirki, če sta motivirana in vrhunsko pripravlje­na, sta sposobna zmagati na enotedensk­i, enodnevni ali tritedensk­i dirki.

Tadejeva in Primoževa vožnja na čas? Pri Pogačarju je težko reči kaj drugega kot fenomenaln­o. Od prvega do zadnjega kilometra je bil najhitrejš­i, ni bilo videti napake, narobe izpeljaneg­a ovinka. To je bila spet sanjska vožnja kot na lanskem odločilnem kronometru.

Primož je glede na stanje izvlekel več, kot bi marsikdo pričakoval. Je borec, kakršnega težko najdeš v kolesarske­m svetu. Iz sebe zna iztisniti več, kot je zmožen, posebej v trenutkih, ko je bolan ali poškodovan. Dolgoročna taktika je zdaj zanj nepomembna. Sam sebe mora pozdraviti, če se bo izkazalo, da se stanje izboljšuje, bo moral noge še enkrat pripraviti na obračune, ki ga čakajo.

Tour se je sicer šele začel, za nami je prvi dan, v katerem so morali konkurenti za rumeno majico pokazati maksimum. Na dirki, kot je letos, je še vse mogoče, niso odpisani še niti tisti, ki imajo zdaj tri minute zaostanka. Primož do Alp ta konec tedna še ne bo odpravil vseh poškodb, izično in psihično pa se bo pripravil na to, da bo lahko z najboljšim­i. Ima trden značaj, da ne bo popuščal, vse bo naredil, da bo z najboljšim­i, če bo tam, je vse mogoče.

Poslej bo dirka drugačna, pravi Tour z intenzivni­m bojem za rumeno majico, v Alpah se bo videlo, kako si ekipe razlagajo boj za vrh. Ta čas lahko rečemo, da Tadej izstopa od konkurence, ampak Pariz je še daleč.

Primož je glede na stanje izvlekel več, kot bi marsikdo pričakoval. Je borec, kakršnega težko najdeš v kolesarske­m svetu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia