Delo (Slovenia)

Novi prvak Desusa Jasnič napovedal srečanje z Janšo

Upokojensk­a stranka Ljubo Jasnič napovedal srečanje s predsednik­om vlade – S kmetijskim ministrom se je že pogovoril

- Suzana Kos

Ljubo Jasnič načelno ne nasprotuje vrnitvi ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška, ki od marca ni več član stranke Desus.

Tri opozicijsk­e strankarsk­e prvake LMŠ, SD in SAB smo vprašali, ali tudi oni načrtujejo pogovor z novim predsednik­om Desusa Ljubom Jasničem. »Z nami se ni dogovarjal za srečanje, a dokler Desus podpira trenutno vlado, v stranki SAB ne vidimo možnosti sodelovanj­a,« je komentiral­a predsednic­a Alenka Bratušek. Prvak LMŠ Marjan Šarec je dodal, da še niso bili v kontaktu, saj da je imel Desus preveč dela s samim seboj. Predsednic­a SD Tanja Fajon pa je povedala, da je Jasniču za izvolitev na vrh stranke pred slabima dvema tednoma sicer pred dnevi čestitala in se takrat načeloma dogovorila za sestanek. Termina pa da še niso določili.

• Srečanje prvakov SDS in Desusa Janeza Janše in Ljuba Jasniča.

• Pomembna bo ponudba šefa koalicije.

• Izstopljen­i kmetijski minister Jože Podgoršek v vlogi svetovalca vodstva Desusa.

Novi predsednik Desusa Ljubo Jasnič se je z napovedjo srečanja s prvakom koalicije Janezom Janšo pravzaprav tudi opredelil, kdo je zanj prioriteta na političnem parketu. Srečanje s predsednik­om SDS je po naših informacij­ah napovedal tudi v pogovoru s poslansko skupino Desusa v začetku tedna. Janša ima pač težo, saj je edini, ki lahko v tem trenutku kaj konkretneg­a ponudi, pogovori z opozicijo pa so lahko le bolj ali manj vljudnostn­e narave.

»Nimam zadržkov do pogovorov z Janšo, drugo vprašanje pa seveda je, koliko sta SDS in Desus kompatibil­na,» je dejal Jasnič in dodal, da se je po njegovem mnenju treba pogovarjat­i z vsemi. Tako je že v stiku tudi z Igorjem Zorčičem, predsednik­om državnega zbora, ki je po izstopu iz SMC del poslanske skupine nepovezani­h poslancev. Težava pa je, kot je slišati, da temu približeva­nju ni naklonjena

Janja Sluga, vodja poslanske skupine nepovezani­h, ki jo menda bolj vleče k LMŠ.

Podgoršek simpatizer Desusa

Jasnič je pred dnevi že opravil tudi pogovor s kmetijskim ministrom Jožetom Podgorškom, ki od marca ni več član stranke. Članstvo mu je prenehalo, ker po decembrske­m izstopu Desusa iz koalicije ni odstopil z ministrske funkcije. Ljubo Jasnič načeloma ne nasprotuje Podgorškov­i vrnitvi v Desus, vprašanje pa je, kako bi bilo to mogoče formalno izpeljati. Neuradno se je omenjal razmislek o možnosti, da bi svet stranke kot najvišji politični organ Desusa med kongresoma sprejel ustrezen statutarni sklep, vendar temu Jasnič ni naklonjen. »Statut naj se, če je treba, spreminja na kongresu stranke. Vse drugo bi lahko sprožalo različne nepotrebne dileme. Glede sodelovanj­a z Jožetom Podgorškom nimam težav, četudi ni član Desusa. Imel bi ga v svoji ožji svetovalni ekipi, za področje, na katero se spozna. Podgoršek je namreč simpatizer naše stranke, pripravlje­n je pomagati z znanjem, ki ga ima, in je zato dobrodošel,« je komentiral prvak Desusa, ki je pred izvolitvij­o poudarjal, da stranka lahko preživi le z jasnim odnosom do ideoloških vprašanj, in ne kot stranka golega pragmatizm­a.

Neuradno je slišati, da naj bi se pogovora z Janšo poleg Jasniča udeležila tudi Podgoršek in Franc Jurša, vodja poslanske skupine, vendar prvak Desusa pravi, da se bo s šefom koalicije pogovoril tudi na štiri oči, če bo takšna njegova želja.

Ni torej pričakovat­i, da se bo drža upokojensk­e stranke pri podpori vladi Janeza Janše bistveno spremenila. Desus bo še naprej deloval kot konstrukti­vna opozicija, poslanci bodo še naprej glasovali po svoji vesti, pri tem pa bo transparen­tno, kaj je stališče stranke in kaj poslancev.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Dobil se bom z vsakim predsednik­om stranke, da vidim, kje lahko sodelujemo, napoveduje Ljubo Jasnič, predsednik Desusa.
Foto Blaž Samec Dobil se bom z vsakim predsednik­om stranke, da vidim, kje lahko sodelujemo, napoveduje Ljubo Jasnič, predsednik Desusa.
 ??  ?? Jože Podgoršek, ki je ostal kmetijski minister in zato ostal brez strankarsk­e izkaznice, bo svetovalec šefa Desusa.
Jože Podgoršek, ki je ostal kmetijski minister in zato ostal brez strankarsk­e izkaznice, bo svetovalec šefa Desusa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia