Delo (Slovenia)

Upravno sodišče o (ne)imenovanju

Evropska delegirana tožilca Začetna odločitev odposlana že včeraj

- Suzana Kos, Barbara Eržen

Upravno sodišče je včeraj strankam poslalo sodno odločbo v zadevi (ne)imenovanja evropskih delegirani­h tožilcev. Kako je odločilo glede začasne odredbe, ki sta jo poleg tožbe zoper vlado in ministrstv­o za pravosodje predlagala (ne)izbrana tožilca – Tanja Frank Eler in Matej Oštir – pa naj bi objavilo skupaj z izjavo za javnost danes. Obe vpleteni strani včeraj za komentar nista bili dosegljivi. »Praksa upravnega sodstva glede začasnih odredb je precej zadržana. Bo pa moralo sodišče, če jo je izdalo, oceniti, da gre pri sklepu vlade za posamičen in dokončen upravni akt, ki se lahko izpodbija v upravnem sporu. To pa pomeni, da se bo sodišče v nadaljevan­ju spustilo v vsebinsko presojo protipravn­osti tega sklepa vlade,« je komentiral nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar, ki je bil doslej kritičen do ravnanja vlade, ki je s sklepom ministrstv­u za pravosodje naložila, naj ponovi postopek. »Tak pravni zmazek lahko tožilca brez težav izpodbijat­a,« je dejal na dan sprejetja sklepa, ki mu je nasprotova­la tudi pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič. Pred svojim odstopom je odločitev vlade označila za strokovno neutemelje­no.

Novi pravosodni minister Marjan Dikaučič se doslej do ponovitve postopka izbire evropskih delegirani­h tožilcev še ni opredelil. Tudi na pravosodne­m ministrstv­u so nam v odgovor poslali le pojasnilo, da so seznanjeni z vloženo tožbo. Kakšno stališče so zavzeli, nam včeraj niso mogli pojasniti, a po neuradnih informacij­ah naj bi vlada zatrjevala, da njen sklep sploh ni upravni akt, ki bi ga tožnika lahko izpodbijal­a. Od torka v sami tožbi pred upravnim sodiščem – sodišče je določilo 15-dnevni rok za odgovor – vlado sicer zastopa državno odvetništv­o.

Tam se kljub pobudi državnotož­ilskega sveta tudi zaradi tega »svojega speciičneg­a položaja«, ko so v prvi vrsti zastopnik Republike Slovenije, prejšnji teden niso odločili, da bi v tem primeru vložili tožbo zaradi kršitve zakona v škodo javnega interesa.

Novi pravosodni minister Marjan Dikaučič se do ponovitve postopka izbire evropskih delegirani­h tožilcev še ni opredelil.

Bruselj zaskrbljen

Zaradi (ne)imenovanja v Bruslju sicer že dlje časa izražajo zaskrbljen­ost, saj od 22 sodelujoči­h držav do 1. junija, ko je evropsko tožilstvo začelo delovati, evropskih delegirani­h tožilcev namreč nista imenovali le Slovenija in Finska. Zadnja je medtem z EPPO že dosegla dogovor glede imenovanja svojih tožilcev. Slovenska vlada pa se je konec maja odločila za razveljavi­tev razpisa in objavo novega, a tako predsednik vlade Janez Janša kot Dikaučič sta minuli konec tedna Bruslju zagotovila nadaljnjo podporo Slovenije projektu evropskega javnega tožilstva in napovedala imenovanje slovenskih evropskih delegirani­h tožilcev takoj, »ko bo postopek končan brez vsake sence dvoma«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia