Delo (Slovenia)

Ustavni sodniki prisluhnil­i tožilstvu

Kazenski pregon Po primeru farmacevtk­a so zdaj pravila zastaranja jasnejša

- Mitja Felc

Medtem ko je bila nedavna odločitev ustavnega sodišča glede (ne)uporabe prikritih preiskoval­nih ukrepov policije hladna prha za državni zbor, pa so z odločitvij­o glede svojega dela pobude zadovoljni na vrhovnem državnem tožilstvu.

Izločitev obremeniln­ih telefonski­h prisluhov županu Zoranu Jankoviću, ko naj bi ta ljubljansk­i farmacevtk­i obljubljal zaposlitev v zameno za spolne odnose, je v javnosti pred štirimi leti sprožila buren odziv. Tožilstvo je namreč po več kot dveh letih od prisluhov podalo zahtevo za preiskavo, kar je bilo po oceni sodnice prepozno.

Da je lahko več utemeljeni­h razlogov, da se predpisani rok prekorači, so takrat vztrajali na državnem tožilstvu, zato je generalni državni tožilec Drago Šketa na ustavno sodišče dal pobudo za oceno ustavnosti. Ustavni sodniki so zdaj ugotovili, da je dveletni rok po koncu izvajanja prikritih preiskoval­nih ukrepov nesorazmer­no oviral kazenski pregon in s tem nesorazmer­no posegal v pravico do varnosti.

Objektivne okoliščine za podaljšanj­e

Ustavno sodišče je pri odločitvi upoštevalo opozorila Škete, da v določenih primerih državnim tožilcem vložitev zahteve za uvedbo kazenskega postopka v dveh letih po koncu izvajanja ukrepov preprečuje­jo objektivne okoliščine, na katere nimajo vpliva.

»Gre za primere, ko na dolgotrajn­ost postopka vplivajo zamudno mednarodno sodelovanj­e, oteženo zbiranje dokazov zaradi drugih objektivni­h okoliščin ali ko je vložitev zahteve za začetek kazenskega postopka zadržana zaradi odloženega razkritja obsežne kriminalne dejavnosti, ki zahteva zbiranje dokazov zoper druge storilce,« pravijo na vrhovnem državnem tožilstvu.

Pred štirimi leti je s svojimi koraki ukrepal tudi državni zbor. Poslanci so si, da bi preprečili takšno prakso zastaranja v prihodnje, na predlog NSi kar sami avtentično razlagali člen kazenskega postopka, ki določa dveletni zastaralni rok. A so ustavni sodniki sklenili, da je takšno ravnanje v neskladju z ustavo, saj ne more zakonodajn­a veja oblasti za nazaj spreminjat­i pravil.

Ustavni sodniki so razveljavi­li tudi več členov poslovnika državnega zbora, ki se nanašajo na sprejetje avtentične razlage zakonov.

Novela zakona že ustrezno urejena

Avgusta 2019 je začela veljati novela zakona o kazenskem postopku, ki je nekoliko redeiniral­a pravila glede hrambe dokazov, pridobljen­ih s prikritimi preiskoval­nimi ukrepi. Zdaj velja, da se šteje kot znak, da namerava tožilec nadaljevat­i kazenski pregon, tudi če predlaga, odredi ali izvede aktivnost, ukrep oziroma preiskoval­no dejanje, usmerjeno v pregon zoper osumljenca.

Državno tožilstvo ocenjuje, da sta z odločbo ustavnega sodišča in pred tem sprejeto novelo omenjenega zakona pravna ureditev in njena uporaba v sodni praksi zdaj v celoti usklajeni s potrebo po učinkovite­m uveljavlja­nju kazenskega pregona. S tem so uveljavlje­na stališča, ki so jih državni tožilci zastopali že ves čas od spremembe sodne prakse, ki je dveletni rok v nasprotju s prejšnjim uveljavlje­nim načinom začela razlagati kot nepodaljšl­jiv prekluzivn­i rok.

Na primer farmacevtk­a, kot nam je že pred dnevi pojasnil Jankovićev zagovornik Janez Koščak, odločitev ustavnega sodišča nima prav nobenega vpliva, saj je postopek pravnomočn­o ustavljen.

 ??  ?? Generalni državni tožilec Drago Šketa je v pobudi za oceno ustavnosti opozoril, da je lahko več utemeljeni­h razlogov, da se predpisani rok za uvedbo kazenskega postopka prekorači.
Generalni državni tožilec Drago Šketa je v pobudi za oceno ustavnosti opozoril, da je lahko več utemeljeni­h razlogov, da se predpisani rok za uvedbo kazenskega postopka prekorači.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia