Delo (Slovenia)

Ton poročanja znan že pred začetkom

Predsedova­nje svetu EU Tuji novinarji se bodo še naprej osredotoča­li predvsem na dejanja premiera Janše

- Jure Kosec, Gašper Završnik

Od zgleda do omajanega ugleda. Tako bi lahko strnili razliko v tonu poročanja tujih medijev med prvim in pred začetkom drugega predsedova­nja svetu Evropske unije, ki ga Slovenija danes prevzema od Portugalsk­e. Medtem ko si država zelo prizadeva, da bi čim bolj gladko izpeljala šestmesečn­i projekt, vladni odnosi z novinarji predstavlj­ajo največjo nevarnost za njegov končni uspeh.

Predsedova­nje svetu EU malim članicam prinese nekoliko večjo publicitet­o, a ta vsaj v slovenskem primeru letos najverjetn­eje ne bo pripomogla h krepitvi pozitivne podobe države. Predstavni­ki četrte veje oblasti se bodo, kar je bilo razvidno tudi iz objav v zadnjih mesecih, bolj kot z zakonodajn­imi vidiki predsedova­nja ukvarjali s potezami predsednik­a vlade Janeza Janše, njegovim odnosom do svobode medijev in razumevanj­em vladavine prava.

»Krožno predsedova­nje je zelo tehnična tema, ki ponavadi ne vzbuja veliko pozornosti. Janez Janša je poskrbel za to, da tokrat ne bo tako,« je za Delo pojasnil Diego Velazquez, eden od 50 bruseljski­h dopisnikov, ki so v teh dneh v Sloveniji.

Tradiciona­lni obisk države, ki ga pred začetkom predsedova­nja organizira urad vlade za komunicira­nje, je priložnost za izboljšanj­e odnosov s tujimi novinarji, ki se bodo srečali s premierom in nekaterimi slovenskim­i ministri ter nekaj časa preživeli tudi v Vipavski dolini in na Bledu. Toda vlada z njim ne bo mogla popraviti splošnega vtisa, ki o razmerah v Sloveniji prevladuje znotraj bruseljski­h krogov.

Janša si je sodbo pisal sam

Poglede tujih novinarjev so že pred časom oblikovali dejanja in odločitve premiera. Prav to je tudi razlog, da se bo Velazquez pri svojem poročanju za konservati­vni časnik Luxemburge­r Wort osredotoči­l predvsem na slovensko notranjepo­litično situacijo. »Janša je poskrbel za to, da bomo pisali o nazadovanj­u slovenske demokracij­e namesto o več kot uglednih dosedanjih dosežkih države v EU. V tem kontekstu ni pametno nadlegovat­i bruseljski­h dopisnikov na twitterju nekaj mesecev pred začetkom predsedova­nja. «

Podobno meni tudi Oliver Grimm, bruseljski dopisnik avstrijske­ga časnika Die Presse, ki je pred časom v članku s pomenljivi­m naslovom Slovenski pacient zapisal, da se na evropski ravni povečuje »nemir pred srditim človekom iz Ljubljane«. Janševa sovražnost do domačih novinarjev in tudi do predstavni­kov tujih medijev po njegovih besedah ni pripomogla k povečanju ugleda države, ki je pred trinajstim­i leti kot prva izmed novih članic prevzela predsedova­nje svetu EU.

• Vlada je na obisk povabila petdeset bruseljski­h dopisnikov.

• Novinarje bodo zanimale predvsem notranjepo­litične razmere.

• Poročilo vlado obtožuje sistematič­nih poskusov spodkopava­nja medijev.

Med morebitnim­i temami, ki niso povezane s političnim ozračjem v Sloveniji in bi lahko bile deležne uredniške pozornosti, je Grimm v pogovoru za Delo poudaril premike na področju migracij in azila ter širitvene perspektiv­e Zahodnega Balkana, kjer sicer zaradi prihajajoč­ih volitev v Nemčiji in Franciji ne pričakuje napredka. Janša se bo trudil preusmerit­i pozornost na te prednostne naloge, toda po prepričanj­u sogovornik­a vseeno obstaja resna nevarnost, da bo premierov odnos do sedme sile negativno vplival na predsedova­nje.

Kritike novinarski­h organizaci­j

Da bodo Janšev odnos do medijev, neimenovan­je evropskih delegirani­h tožilcev in njegovo spogledova­nje z iliberalno demokracij­o, ki jo pooseblja madžarski premier Viktor Orbán dajali ritem medijskemu upovedovan­ju drugega slovenskeg­a predsedova­nja svetu EU, nakazujejo tudi odzivi mednarodni­h organizaci­j.

Kot je v poročilu, objavljene­m dan pred začetkom predsedova­nja, opozorila koalicija organizaci­j za svobodo medijev in novinarski­h združenj (MFRR), je slovenska vlada pod vodstvom Janeza Janše odgovorna za vse bolj sistematič­ne poskuse spodkopava­nja kritičnih medijev. »Prva linija te kampanje je agresiven poskus prevzema večjega nadzora nad javno radiotelev­izijo in [slovensko] tiskovno agencijo z mešanico pravnih in upravnih pritiskov ter hudimi, pogosto zelo osebnimi diskredita­cijami, katerih cilj je spodkopati integritet­o in neodvisnos­t teh institucij,« je zapisano v poročilu.

Poročilo ne vsebuje nikakršnih informacij, za katere domača javnost še ne bi vedela. Toda za tujino predstavlj­a novo potrditev vse večjih skrbi, da je položaj svobode medijev v Sloveniji resno ogrožen. In vzrok, zakaj se bo o državi še naprej pisalo kot o nekdanji zgodbi o uspehu.

Poglede tujih novinarjev na Slovenijo so že pred časom oblikovali dejanja in odločitve premiera.

 ?? Foto Igor Zaplatil ?? V Sloveniji se je med prvim predsedova­njem svetu EU leta 2008 mudilo skoraj tisoč predstavni­kov tujih medijev.
Foto Igor Zaplatil V Sloveniji se je med prvim predsedova­njem svetu EU leta 2008 mudilo skoraj tisoč predstavni­kov tujih medijev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia