Delo (Slovenia)

Cilj ni najti grešnega kozla, ampak sprožiti debato o reji živali

Posnetki s prašičje farme V Ljutomerča­nu še molčijo – Na upravi za varno hrano nepravilno­sti do zdaj niso ugotovili

- Maja Prijatelj Videmšek

Video s pretreslji­vimi prizori s prašičje farme, ki ga je prejšnji teden objavilo društvo Projekt transparen­tnosti živalskih obratov (AETP), je bil posnet na farmi Ljutomerča­n, so potrdili v AETP. Imena farme najprej niso hoteli razkriti, ker njihov cilj ni bil, da bi kot grešnega kozla izpostavil­i določenega rejca, temveč v javnosti sprožiti debato o reji živali. Transparen­tnost industrije pa je prvi korak v smer informiran­ega diskurza. »Ker te transparen­tnosti v panogi živinoreje ni, je naše delo nujno, kajti slovenska javnost relevantni­h informacij nima,« pravijo v AETP. Aktivisti so življenjsk­e pogoje živali na farmi, ki naj bi na leto vzredila 15.000 sesnih pujskov, skrivno posneli v letih 2020 in 2021.

Šestnajstm­inutni video prikazuje popolnoma drugačne pogoje reje prašičev od tistih, ki jih v oglasih in svojih medijskih kampanjah prikazuje mesna industrija. Na posnetkih so svinje, ki ležijo v lastnem blatu in urinu, prašički, ki se skotijo na tla, onesnažena s fekalijami, in razpadajoč­a trupla prašičkov. Živali imajo neoskrblje­ne rane, deformacij­e nog, prolapse anusa, hernije, krvave in vnete preležanin­e, mastitis.

Svinje imajo popolnoma omejeno gibanje; med umetno oploditvij­o, pozno brejostjo ter med in po prasitvi so breje samice, težke tudi do 200 kilogramov, prisiljene dva meseca kontinuira­no bivati v boksih s površino 1,3 kvadratneg­a metra, kjer se ne morejo premakniti. Tla v boksih so betonska ali kovinska, s širokimi in ostrimi režami, videti ni nikakršne obogatitve okolja. Veliko je mrtvorojen­ih prašičkov, včasih se mrtva skotijo cela legla. Na posnetku je prikazano tudi, kako zaposleni »neproitabi­lne« mladiče pokonča s tem, ko jih vrže ob tla.

Živali kot stroji

»Živali imajo žalosten obraz. So resigniran­e, potolčene, kot stroji. Reagirajo le takrat, ko kotijo, in takrat so zelo vznemirjen­e. Druga stvar je zvok, ko delavec zabriše prašičke ob tla,« je njemu najbolj tragične prizore s posnetkov opisal član društva AETP, ki je želel ostati neimenovan. Žalostno pa je tudi to, da je večina posnetih praks legalnih in dovoljenih tako po slovenskih kot evropskih standardih. To, da so breje svinje ukleščene v boksih, je popolnoma regularno. Za ubijanje pujskov, na primer, obstajajo uredbe, ki določajo, da se neproitabi­lne živali lahko tudi evtanazira z uporabo močnega udarca v glavo. »Anomalija je zgolj grozljiva malomarnos­t, s katero rejci to naredijo. Malega prašiča vržejo na hrbet. Ampak jih razumem. Sistem sodobne živinoreje delavce prisili, da do teh živali ne čutijo empatije,« je še dejal.

Farma prejemnica subvencij za dobrobit živali

Iz družbe Puklavec Family Wines, ki je lastnik farme Ljutomerča­n, so odgovorili, da v podjetju pregleduje­jo razmere, inšpekcijs­ki pregled še poteka in do njegovega zaključka ne morejo dati odgovorov. Puklavec Family Wines je eden največjih slovenskih vinarjev, večkratni vinar leta, ki je od leta 2009 v lasti družine Puklavec. Je tudi eden največjih prejemniko­v kmetijskih subvencij. V obdobju 2020–2021 je od ministrstv­a za kmetijstvo dobil 2,3 milijona evrov subvencij. Farma Ljutomerča­n pa je od leta 2011 dobila 4,5 milijona evrov subvencij. Prejema tudi subvencije za dobrobit živali. Lani je dobila 123.000 evrov, čeprav prašičkom rutinsko krajšajo repe, kar je v EU prepovedan­o. Enako prakso sicer izvajajo druge prašičje farme.

Na upravi za varno hrano, veterinars­tvo in varstvo rastlin so zapisali, da so bili z videoposne­tkom seznanjeni. Uvedli so inšpekcijs­ki nadzor, ki še ni končan. »Na splošno pa stanje ni takšno, kot je prikazano na posnetku, nepravilno­sti skoraj ni ugotoviti. Glede na ugotovitve dejanskega stanja v obratu se postavlja utemeljen dvom o verodostoj­nosti vseh prikazanih vsebin posnetka,« so pojasnili. Zadnji letni pregled na farmi so opravili leta 2018, nepravilno­sti niso ugotovili.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia