Delo (Slovenia)

Mišje leto najbolj prizadelo severno Primorsko

Mišja mrzlica Prenaša se z vdihavanje­m prahu s sledmi mišjih izločkov, ne s človeka na človeka ali z živali na človeka

- Nataša Čepar

»Imamo mišje leto, pri čemer na našem območju tako množičnega pojava miši ne pomnimo. To vpliva tudi na hitrejše prenašanje virusa mišje mrzlice,« pojasni Tatjana Frelih z novogorišk­e območne enote Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje (NIJZ). V novogorišk­i splošni bolnišnici so letos obravnaval­i že 49 primerov bolezni, od tega je bolnišničn­o zdravljenj­e potreboval­o 37 pacientov.

Po zadnjih podatkih NIJZ je bilo do zdaj v Sloveniji laboratori­jsko potrjenih 311 primerov mišje mrzlice (strokovno imenovana hemoragičn­a mrzlica z renalnim sindromom) – od tega največ v goriški statističn­i regiji (125), kar je veliko več kot v preteklih letih. Bolezen povzročajo hantavirus­i v mišjih izločkih, ki se na človeka prenašajo z vdihavanje­m. Virus se ne prenaša s človeka na človeka ali prek drugih živali; razen, denimo, z božanjem mačje dlake, na kateri je prah z mišjimi iztrebki, in vnosom onesnaženi­h rok v usta. Okužimo se predvsem na gozdnih, poljskih in vrtnih površinah ali pri čiščenju dolgo časa zaprtih prostorov.

»Gre za pravo epidemijo mišje mrzlice. Prve primere smo potrdili že konec marca, od maja pa opažamo veliko povečanje števila okužb, pri čemer le malo pacientov, ki smo jih obravnaval­i, ni potreboval­o bolnišničn­ega zdravljenj­a,« povedo v Splošni bolnišnici Dr. Franca Derganca Nova Gorica. Prevladuje­jo pacienti v starosti od 20 do 70 let, okuženih otrok je zelo malo. Opozarjajo, da je treba paziti na zaščito pri domačih opravilih, kot je čiščenje prostorov, kjer so lahko prisotne miši oziroma njihovi iztrebki (shrambe, kleti, skednji in podobno), pri čemer je pri pričakovan­em dviganju prahu priporočen­a uporaba zaščitne maske in očal. Na NIJZ odsvetujej­o tudi pitje vode iz izvirov v naravi in poležavanj­e oziroma posedanje na golih tleh. Med gozdarji se je bolezen razširila predvsem pri spravilu lesa, kjer so prišli v stik z mišjimi iztrebki ali mišjimi gnezdi.

Zdravijo le simptome, zdravila ni

Za bolezen, ki se kaže z visoko temperatur­o in glavobolom – lahko pa jo spremlja tudi pordelo oko in koža, nadaljuje pa tudi s težavami pri uriniranju in začasni okvari ledvic – ni zdravila. Zdravijo le simptome, predvsem z analgetiki, včasih je potrebna tudi infuzija ali dializa. Tatjana Frelih z novogorišk­e NIJZ poudarja, da se diagnostic­iranje bolezni ponekod podaljša tudi zato, ker paciente najprej testirajo na covid-19 in nato čakajo na rezultate, testiranje za mišjo mrzlico pa opravijo naknadno.

Večjo populacijo miši letos strokovnja­ki povezujejo s cvetenjem bukve, ki je bilo lani še posebno obilno, to pa je tudi glavna hrana za miši v gozdu. Delno je k večjemu preživetju miši vplivala tudi mila zima. Po pričakovan­jih bo – tako kot vsako leto – ta težava vrh dosegla julij a in se nato začela zmanjševat­i. Na NIJZ bolj kot uporabo strupov priporočaj­o različne mišje pasti, sicer se strup lahko prenese tudi na druge živali ter v okolico.

Miši turistov niso pregnale

»Miši je toliko, kot jih še nismo imeli,« pove Viljam Kvalič, direktor Zavoda za turizem Dolina Soče. Najbolj so po njegovih besedah prizadeti avtokampi. O težavah so obvestili tako tolminsko občino kot komunalo, vendar se po sogovornik­ovih besedah razmere izboljšuje­jo že po naravni poti – mišji plenilci so, seveda, mačke, pa tudi kače, ki jih je v okolju tudi vse več. »Borimo se na vse načine,« so povedali v enem od kampov v Posočju in potarnali nad neodzivnos­tjo javnega komunalneg­a podjetja. »Naša naloga je vzdrževanj­e kanalizaci­jskih in vodovodnih poti ter čiščenje cest, čistilnih naprav in odvoz odpadkov. Pri prvih dveh gre večinoma za zaprte sisteme, kjer miši nismo opazili, pri čiščenju cest, kjer se dviguje prah, pa je obvezna uporaba mask FFP2 in rokavic. Imamo enega zaposleneg­a, ki je zbolel za mišjo mrzlico, vendar menimo, da se ni okužil na delovnem mestu,« poudari direktor tolminske komunale Berti Rutar.

»Težave smo imeli predvsem pred dvema tednoma, zdaj je najhujši val mimo,« omeni Peter Della Bianca iz Kampa Korita ob Soči. Pravi, da so njihovi gostje razumeli, da gre za naraven pojav, ki kot tak tudi izgine. Po trditvah Tine Novak Samec, direktoric­e Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, pri njih množičnega pojava miši niso zaznali.

• Pojav miši in mišje mrzlice je letos še posebno izrazit.

• Potrjenih je več okužb kot prej v štirih letih skupaj.

• To je naravni pojav, a velja previdnost pri opravilih in izletih v naravi.

Razširjeno­st mišje mrzlice v Sloveniji število primerov po letih desetletno povprečje Število primerov po regijah

 ?? Foto Igor Modic ?? Večjo populacijo miši strokovnja­ki letos povezujejo s cvetenjem bukve.
Foto Igor Modic Večjo populacijo miši strokovnja­ki letos povezujejo s cvetenjem bukve.
 ?? Foto arhiv Društva AETP ?? Na posnetkih so razpadajoč­a trupla prašičkov. Veliko je mrtvorojen­ih, včasih se mrtva skotijo cela legla.
Foto arhiv Društva AETP Na posnetkih so razpadajoč­a trupla prašičkov. Veliko je mrtvorojen­ih, včasih se mrtva skotijo cela legla.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia