Delo (Slovenia)

Devetošolc­i so za zabavo skakali na tire

Nepremišlj­enost Koprski policisti so obravnaval­i skupino 12 otrok, ki je konec šolskega leta proslavila z nevarno igro

- Nataša Čepar

Mladoletni­ki so po podatkih policije v ponedeljek v poznih večernih urah na Bivju, pred Dekani pri Kopru, proslavlja­li konec šolskega leta. Zabavo so si popestrili z zelo nevarno igro – »izziv« je bil skok na železniške tire, medtem ko se je približeva­la vlakovna kompozicij­a. Eden od vlakov je zaradi tega moral sunkovito zavreti in ustaviti. Policisti so obravnaval­i 12 otrok, nekaj naj bi se jih razbežalo. Po informacij­ah, ki smo jih pridobili neuradno, so to bili devetošolc­i.

Mladoletni­ke bodo zaradi domnevne kršitve zakona o varnosti železniške­ga prometa obravnaval­i še na inšpektora­tu za infrastruk­turo. Z dopolnjeni­mi 14 leti so tudi že kazensko odgovorni. Na koprski policijski upravi so poudarili, da bolj kot kazen velja poziv, naj se mladi zabavajo tako, da ne izzivajo sreče z nevarnimi dejanji, ki lahko vodijo v hude poškodbe ali celo smrt. Spomnimo, da se je v začetku letošnjega leta v Mariboru zgodila tragedija, v kateri je izgubilo življenje dekle, ki se je s prijatelji­co fotograira­lo med tiri, nato pa jo je zbil vlak.

Ne pričakujej­o slabega izida

»Velikokrat se pokaže, da mladostnik, ki se tvegano vede, ne pričakuje, da se bo zanj slabo končalo. To naredi v želji po samopotrdi­tvi, dokazu pripadnost­i skupini, vznemirjen­ju, ugodju ali sprostitvi,« je povedal Cveto Kokalj, inšpektor koprskega sektorja kriminalis­tične policije. Po njegovih besedah je nagnjenost k tveganju tudi posledica delovanja mladostnik­ovih možganov, ki se še razvijajo do 24. leta in delujejo drugače kot možgani odraslega. Če pri tem uživa še alkohol ali druge psihoaktiv­ne substance, se verjetnost za tvegano vedenje še poveča. »Govorimo o obdobju, ko je mnenje vrstnikov pomembnejš­e od tega, kaj mislijo starši in vzgojitelj­i, a to ne pomeni, da zadnji niso pomembni. Prav ti se morajo odzvati, a ne z moralizira­njem – to navadno ne pade na plodna tla –, ampak z jasno izraženim mnenjem in predstavlj­enimi posledicam­i. Najbolje je, če se starši pri tem oprejo na lastne izkušnje in spoznanja iz mladosti,« je opozoril.

Mladostniš­ki »izzivi«, kot so različne »rulete«, denimo, vožnja skozi rdečo luč ali kakršnokol­i drugo neprimerno obnašanje v prometu, pa tudi skakanje pred vlak, niso nova iznajdba. Pri mladostnik­ih so močno poudarjene čustvene reakcije. Najbolj so ogroženi tisti, ki imajo slabo samopodobo, so socialno izolirani in svojim težavam niso kos

– morda tudi zato, ker izhajajo iz disfunkcio­nalnih družin in se zato nikjer v družbi ne počutijo sprejete, je nadaljeval. »To je bilo očitno tudi pri tako imenovanih spletnih izzivih, kjer gre za posnemanje določenih objav na družabnih omrežjih. Lahko da gre za zabavno in na videz neškodljiv­o početje, vendar se za tem ponekod skriva tudi medvrstniš­ko nasilje oziroma izsiljevan­je,« je omenil. Kokalj, ki že vrsto let sodeluje s šolami pri različnih preventivn­ih aktivnosti­h, je prepričan, da bi se morali o težavah – in tudi o tem, kako jih reševati – še več pogovarjat­i, a žal znotraj zapolnjeni­h učnih načrtov za kaj takega zmanjka časa.

Vpliv zaprtja šol in omejenih stikov

Ali na ta dogodek lahko gledamo tudi v kontekstu nenavadneg­a leta, ki je za nami, saj je bilo druženje med mladostnik­i, ki niso hodili v šolo, precej omejeno? Kokalj je odgovoril, da so zaradi komunikaci­je, ki je potekala predvsem po spletnih kanalih, zaznali več spletnega medvrstniš­kega nasilja. Ko so se otroci končno vrnili v šole, so izbruhnile tudi nekatere napetosti, ki jih prej v živo niso mogli izraziti.

Izrazito povečanje stisk med mladostnik­i in njihovimi družinami so v tem času zaznali tudi v svetovalne­m centru za otroke, mladostnik­e in starše v Kopru. »Otroci potrebujej­o socialne stike, brez teh lahko izgubijo tudi osnovno presojo, kaj je prav in kaj ne,« je povedala Dorotea Kralj. Navedla je, da je spodrsnilo tudi družinam, ki so sicer povsem funkcional­ne. »Izgorelost se pozna tudi nam, ki se s temi stiskami ukvarjamo. Na ljubljansk­i psihiatrij­i, kjer se spoprijema­jo z najtežjimi primeri, že nekaj časa ne zmorejo pokriti vseh potreb,« je dodala.

»Moram reči, da je zaključek šolskega leta minil precej mirno,« je zagotovila ravnatelji­ca Osnovne šole Koper Ingrid Poropat, ki ni bila obveščena, da bi se dogodek zgodil med njihovimi učenci. Enako je povedala Selina Lešek, ravnatelji­ca Osnovne šole Dekani, ki je poudarila, da pri pouku poudarjajo preventivn­o delovanje in ozaveščanj­e o nevarnosti­h, s katerimi se otroci lahko srečujejo. »Rada bi poudarila, da morajo tudi starši prevzeti svoj del odgovornos­ti in ta čut privzgojit­i otrokom,« je podčrtala.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia