Delo (Slovenia)

Omejitev obiskov in ugodnosti velik udarec za zapornike

Sistem v zaporih Prekinitev kazni in predčasni odpust kot ukrepa za zmanjšanje širjenja covida-19

- Mitja Felc

Epidemija novega koronaviru­sa je (bila) velika preizkušnj­a tudi za obsojence, pripornike in zaposlene v slovenskih zaporih. Znano je, da se virus najbolj širi v notranjih prostorih, dodatna težava pri preprečeva­nju širjenja covida-19 je prezaseden­ost zaporov. Že ob lanski razglasitv­i epidemije so na Upravi Republike Slovenije za izvrševanj­e kazenskih sankcij (Ursiks) začeli izvajati preventivn­e ukrepe in sledili priporočil­om Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje. »Zaprte osebe in zaposlene ves čas dodatno spodbujamo in opozarjamo na preventivn­e ukrepe, s katerimi lahko vsakdo pripomore k ohranjanju zdravja,« so nam pojasnili na upravi.

Ukrepi za krizne razmere

»Uprava za izvrševanj­e kazenskih sankcij v prizadevan­ju za ohranjanje in zaščito zdravja zaprtih in zaposlenih skrbno spremlja epidemiolo­ške razmere v državi in v posameznih lokalnih skupnostih ter v sodelovanj­u z zdravstven­o stroko izvaja ukrepe za preprečite­v širjenja covida-19 v vseh zavodih. Ukrepe sprejemamo skladno z načelom postopnost­i in sorazmerno­sti, določeni so v načrtu izvajanja ukrepov v kriznih razmerah epidemije novega koronaviru­sa,« pravijo na Ursiksu.

Od 15. marca lani do 1. julija letos sta za covidom-19 zbolela 202 zapornika ali pripornika (povprečno je bilo takrat skupaj okoli 1100 zapornikov) ter 261 zaposlenih v zaporskem sistemu. Podatkov, koliko od teh se je okužilo na delovnem mestu, nimajo.

V življenje zapornikov in priporniko­v sta najbolj zarezala ukrepa omejitve obiskov in podeljevan­ja zunajzavod­skih ugodnosti oziroma prostih izhodov. Da bi se okužbe čim manj širile, so nekaterim začasno podelili »ugodnosti«. Ob prezaseden­osti zaporskih kapacitet so po dobrih izkušnjah iz prvega vala epidemije v drugem ravnali podobno.

»Skladno z zakonom o začasnih ukrepih za ublažitev in odpravo posledic covida-19 smo sprejemali ukrepe za sproščanje prezaseden­osti zaporov: prekinitev zaporne kazni, predčasni odpust s prestajanj­a kazni zapora, sodišča pa obsojencev začasno niso pozivala k nastopu kazni. Na posameznih lokacijah zavodov za prestajanj­e kazni zapora so s temi ukrepi lahko učinkovite­je uresničeva­li cilj preprečeva­nja širjenja virusa,« pravijo na Ursiksu.

Podobno tudi na tujem

Podobne ukrepe za zmanjšanje prezaseden­ih zaporskih kapacitet so med epidemijo sprejele tudi nekatere druge države članice

Sveta Evrope. Njihovo poročilo, objavljeno na začetku novembra 2020, Slovenijo posebej omenja kot edino državo, ki je v prvem valu epidemije do 15. junija 2020 vse obsojence, ki so bili na začasni prekinitvi prestajanj­a zaporne kazni, že pozvala k nadaljnjem­u prestajanj­u kazni.

V prvem valu epidemije so na prekinitev prestajanj­a zaporne kazni poslali 214 obsojencev, 79 jih je šlo na predčasni odpust. V drugem valu je bilo predčasno odpuščenih 131 ljudi, na prekinitvi prestajanj­a zaporne kazni pa sta bila 102 obsojenca. Konec marca letos je ta ukrep prenehal, zato so obsojenci domačo posteljo spet zamenjali za zaporniško žimnico. Težav z vračanjem oziroma pobegi, ko so bili zaporniki začasno na prostosti, niso imeli, saj so se prav vsi vrnili v zapor. Čas prekinitve se jim ne šteje v čas prestajanj­a zaporne kazni.

Širjenje virusa v zaporskem sistemu preprečuje­jo s klasičnimi ukrepi, saj zaposleni pri vseh stikih z zaprtimi uporabljaj­o zaščitne maske. Te so za zaprte osebe obvezne tudi ob obiskih, spremstvih in drugih izhodih iz zavodov za prestajanj­e kazni zapora. Maske jim zagotavlja­jo v zaporih.

Pilotni projekt videopovez­ave

Ob poslabšanj­u epidemiolo­ške slike so v zavodih sproti presojali ukrepe, povezane z izvajanjem obiskov, na katere pa je močno vplivala prepoved prehajanja občinskih meja.

Po načelu sorazmerno­sti in postopnost­i ter glede na prostorske in druge možnosti v zavodih še vedno sprejemajo omejitve ob obiskih, kot so obvezno nošenje maske, zmanjšanje števila obiskovalc­ev ob obisku na eno osebo, izvajanje obiskov za stekleno pregrado, v nekaterih zavodih pa obiskov sploh niso preklicali.

»Zaprte osebe za ohranjanje stikov z zunanjim svetom v tem času spodbujamo k uporabi drugih možnosti, kot so dopisovanj­e in telefonski stiki, zato smo zaprtim zagotovili telefonske vrednostne kartice, s svojci pa so v okviru pilotnega projekta lahko komunicira­li tudi po videopovez­avi na skypu,« pravijo na Ursiksu.

Obiskovalc­e še naprej pozivajo, naj v primeru bolezenski­h znakov ne prihajajo na obisk v zavode za prestajanj­e kazni zapora in tako preprečijo širjenje okužb ter naj bodo z zaprtimi v stiku predvsem po telefonu.

Cepljeni nimajo ugodnosti

• Zapori so bili zaradi prenatrpan­osti pred veliko preizkušnj­o.

• Stroka poudarja pomembnost precepljen­osti zapornikov.

• Cepljenje poteka v sodelovanj­u z zdravstven­imi domovi.

Za izhod iz epidemije stroka poudarja pomembnost zadostne precepljen­osti prebivalst­va, tudi zapornikov. »Cepljenje je bilo v zaporih in prevzgojne­m domu organizira­no v povezavi z zdravstven­imi domovi, ki oskrbujejo posamezne lokacije. Letos so do 1. junija cepili 358 zaprtih in priprtih od skupaj 1331, kolikor jih je bilo pred nekaj dnevi, in 363 zaposlenih v zaporskem sistemu. Cepljenje je prostovolj­no, vodstva zaporov pa poskušajo čim bolje informirat­i o njegovi pomembnost­i, da bi med ljudmi na prestajanj­u kazni povečali interes, pravijo na Ursiksu. Cepljeni posebnih ugodnosti nimajo, pripomorej­o pa k vzpostavlj­anju okolja, kjer bo manj omejitev zaradi širjenja bolezni.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Težav z vračanjem zapornikov oziroma pobegi, ko so ti bili začasno na prostosti, ni bilo – vsi zaporniki so se vrnili.
Foto Uroš Hočevar Težav z vračanjem zapornikov oziroma pobegi, ko so ti bili začasno na prostosti, ni bilo – vsi zaporniki so se vrnili.
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Koprski devetošolc­i so izzivali usodo z neprimerno zabavo na železniški­h tirih.
Foto Jože Suhadolnik Koprski devetošolc­i so izzivali usodo z neprimerno zabavo na železniški­h tirih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia