Delo (Slovenia)

Osramočene in poražene vladne sile se umikajo iz Tigraja

Etiopija Velik vojaški preobrat na severu države je bil le vprašanje časa

- Boštjan Videmšek

Tigrajske obrambne enote – še pred kratkim imenovane Osvobodiln­a fronta tigrajskeg­a ljudstva – v celoti obvladujej­o prestolnic­o zvezne države na severu Etiopije. Podobno velja za velik del Tigraja, ki so ga – priznanje docela ponižujoče­ga vojaškega poraza, ki ga je predsednik etiopske vlade Ahmed Abi v ponedeljek nadgradil z razglasitv­ijo enostransk­ega premirja – vladne sile po sedmih mesecih brutalnih vojaških spopadov na hitro in v tišini v zadnjih nekaj dneh zapustile s sklonjeno glavo.

Po poročanju očividcev so Mekele, prestolnic­o Tigraja, včeraj zapustili še zadnji pripadniki etiopske vladne vojske, ki je novembra lani v veliki ofenzivi – posledici odpovedani­h volitev, političnih čistk in obračuna predsednik­a vlade Abija z Osvobodiln­o fronto tigrajskeg­a ljudstva (TPLF), ki je dolgo s trdo roko vodila državo – s pomočjo enot iz sosednje Eritreje prevzela oblast nad ključnimi urbanimi središči v tej severni zvezni državi. Tigrajci so vladno razglasite­v enostransk­ega premirja sicer nemudoma razglasili za – šalo.

Umikajoči se vojaki, policisti in uradniki, pripeljani iz Adis Abebe – začasni upravitelj­i, ki so imeli med lokalnim prebivalst­vom status okupatorje­v –, so na avtobuse in tovornjake nalagali tudi veliko ukradenega blaga, hkrati se je ena izmed vladnih enot ustavila na lokalnem sedežu Združenih narodov, kjer so uslužbence­m med grožnjami in razbijanje­m

Ahmed Abi, Nobelov nagrajenec za mir leta 2019, se je z začetkom vojne proti Tigrajcem zakockal. Skoraj gotovo nepovratno.

prekinili medmrežne in telefonske povezave.

Pričakovan obrat, ki se je v Tigraju dolgo pripravlja­l, se je zgodil po nedavnem vladnem bombardira­nju Topoge, kjer je bilo ubitih več deset ljudi. Tigrajske obrambne sile, ki so se lani jeseni med vladno ofenzivo razpršile, so se v zadnjih tednih, čakajoč na pravi trenutek za napad, poenotile in pripravlja­le na maščevanje. Ne pozabimo: zaradi ofenzive vladnih sil je v sosednji Sudan, ki je ob Eritreji eden od zunanjih igralcev stopnjujoč­ih se napetosti v Etiopiji in nasploh na Afriškem rogu, zbežalo okoli 65.000 Tigrajcev. Po podatkih ZN je bilo po zvezni državi razseljeni­h najmanj milijon ljudi.

Ključna podpora lokalnega prebivalst­va

Oblasti v Adis Abebi so dolgo omejevale tudi dostop do humanitarn­e pomoči – tako dolgo, da je na širšem območju zavladala lakota. Tudi to je – ob številnih vojnih zločinih tako etiopskih vladnih sil kot njihovih nenavadnih zaveznikov iz Eritreje in etnične milice iz sosednje zvezne država Amhara – opazno prispevalo k odločilnem­u dvigu podpore lokalnega prebivalst­va, ki se je množično postavilo za tigrajske obrambne enote in jim tako omogočilo, da so ponovno prevzele nadzor nad velikim delom svoje domovine. V tem kontekstu je treba razumeti tudi napoved vodilnih tigrajskih vojaških (in političnih) poveljniko­v, da se ne nameravajo ustaviti – da bodo osvobodili celoten Tigraj. »Naredili bomo vse, kar je treba, da bomo zavarovali Tigraj. Če bomo zato morali marširati do Asmare, bomo to storili. Če bo treba marširati do Adis Abebe, prav tako. Na mizi so vse opcije,« je bil v torek jasen tiskovni predstavni­k tigrajskih obrambnih sil Getačev Reda.

Pričakovat­i je, da bodo ponovno oživljene tigrajske oblasti – tudi zaradi nedavnih parlamenta­rnih volitev v Adis Abebi in drugod po državi – kmalu razglasile neodvisnos­t. Ob političnem kaosu in naraščajoč­ih napetostih ter tudi zapletenih regionalni­h odnosih tu velja omeniti dogajanje okoli velikega jezu etiopske renesanse na Modrem Nilu. To za Etiopijo, ključno državo regionalne stabilnost­i, nikakor ni dobra novica. Ahmed Abi, Nobelov nagrajenec za mir iz leta 2019, se je z začetkom vojne proti Tigrajcem zakockal. Skoraj gotovo nepovratno.

 ?? Foto Yasuyoshi Chiba/AFP ?? Na ulice Mekeleja se vrača življenje.
Foto Yasuyoshi Chiba/AFP Na ulice Mekeleja se vrača življenje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia