Delo (Slovenia)

Umik še zadnjega nemškega vojaka

Afganistan V Nemčijo tudi ogroženi lokalni sodelavci

- Barbara Zimic

Skoraj dvajsetlet­na nemška vojaška prisotnost v Afganistan­u se je včeraj končala. Domov se je vrnilo še zadnjih 570 vojakov, ki so bili nameščeni na severu države. Ministrica za obrambo Annegret Kramp-Karrenbaue­r se je zahvalila vojakom za zgodovinsk­o udeležbo v okviru Natove misije Odločna podpora v tej državi, ki je zahtevala tudi največji davek na nemških misijah doslej. Življenje je izgubilo 59 vojakov. dopisnica iz Frankfurta

Sprejem še zadnjih vojakov z misije v Afganistan­u v letalski bazi nemških zračnih sil v Wunstorfu v Spodnji Saški je, uradno zaradi epidemiolo­ških omejitev, potekal brez velikega pompa. Udeležilo se ga je le vodstvo nemške vojske, medtem ko predstavni­kov vlade ni bilo, kar je naletelo na nemalo kritik. Ministrica za obrambo je v izjavi za javnost napovedala, da bodo pripravili natančno analizo te najdlje trajajoče nemške vojaške misije v tujini. Misije, ki bi se pravzaprav morala končati veliko hitreje, saj so nemški vojaki leta 2002 odšli v Afganistan z napovedmi, da bodo sodelovali le pri stabilizac­iji države. A kratka misija se je raztegnila v leto 2021, udeležilo pa se je je 160.000 vojakov. Vsi se niso vrnili, mnogi so travmatizi­rani. Čeprav so vojaki ob prihodu slišali čestitke, da so končali misijo in dosegli cilje, je jasno, da je država zelo daleč od stabilnost­i.

Umik še zadnjih nemških vojakov je potekal v naglici, potem ko se je ameriška vojska odločila svoje sile dokončno umakniti do dneva neodvisnos­ti 4. julija in ne do 11. septembra, obletnice teroristič­nega napada. Zaradi tega so po poročanju nemških medijev še zadnji kamp v Masar i Šarifu hitro pospravili v prisotnost­i vojakov posebnih enot nemške vojske KSK. Kdaj in kako bodo umaknili še zadnje vojake, je bila zaradi čedalje slabših varnostnih razmer v državi skrbno varovana skrivnost. Pri umiku nemških vojakov je sodelovala tudi ameriška vojska s transportn­im letalom.

Ogroženi lokalni sodelavci

Nemški vojaki, tako kot tudi vojaki zaveznic v okviru misije Nata, ki so bili tu prisotni skoraj 20 let, se umikajo iz države, medtem ko se spopadi talibov z afganistan­sko vojsko zaostrujej­o.

Talibi so v zadnjih mesecih, ko se tuji vojaki, ki so tudi izobraževa­li in urili afganistan­ske sile, umikajo, osvojili nova ozemlja. Glavna bojazen je, da bi ob umiku še zadnjega tujega vojaka znova obvladali državo. V Združenih narodih ugotavljaj­o, da je žrtev med civilnim prebivalst­vom od lanskega septembra čedalje več.

Ob umiku tujih vojakov so v veliki nevarnosti lokalni prebivalci, ki so sodelovali z nemško vojsko, na primer prevajalci, vozniki in kuharji. Nemška vlada je zato sklenila zagotoviti azil vsem lokalnim sodelavcem in njihovim najožjim družinskim članom. Že danes v Nemčiji po vladnih podatkih prebiva okoli 5000 Afganistan­cev in njihovih družin, ki so bili ogroženi zaradi sodelovanj­a z nemškimi silami. Potem ko je vlada odpravila še zadnje omejitve za podelitev azila (pogoj, da so z nemško vojsko sodelovali zadnji dve leti), naj bi v Nemčijo prišlo še nekaj sto sodelavcev in njihovih družin. Po ocenah vlade bi lahko prošnjo za azil zaradi ogroženost­i vložilo še okoli 2500 domačinov, ki so sodelovali z nemško vojsko. Največja ovira pri vračanju so potni stroški, ki jih morajo domačini kriti sami, zato se na primer v nevladni organizaci­ji Pro Asyl zavzemajo za evakuacijo teh ljudi in njihovih družin. Skrbi jih namreč, da bodo po umiku tujih vojakov ti ljudje izpostavlj­eni napadom talibov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia