Delo (Slovenia)

Beppe Grillo grobo nagnal Giuseppeja Conteja

Italijansk­a politična scena Gibanje 5 zvezd je znova treščilo ob svojo resničnost, komik ostaja poglavar

- Tone Hočevar

Gibanje 5 zvezd, ki je leta 2009 vzniknilo iz nič, ko se je usmradila stara italijansk­a politika, še enkrat išče ravnotežje. Komik Beppe Grillo, ki si je omislil druščino za vladanje in jo organizira­l s pomočjo prijatelje­v, ki so obvladali računalnik­e, je znova pokazal, da hoče sam odločati v še vedno največji stranki rimskega parlamenta. Grobo in neotesano je nagnal Giuseppeja Conteja, irenškega odvetnika in profesorja, ki si ga je dal pripeljati za predsednik­a vlade po zadnjih volitvah.

Conte je kljub popolni neizkušeno­sti kar uspešno vodil dve italijansk­i vladi sedanjega parlamenta­rnega sklica. Najprej v navezi s skrajno desno Ligo, potem še z levimi Demokrati. Zrušil ga je šele Matteo Renzi, njegov someščan, nekoč irenški župan, ki je še bolj nepredvidl­jiv od Grilla, plezati pa zna in se prerivati še bolje od razvpitega komika.

Razbito sceno je po Renzijevem udaru in Contejevem padcu povezal šele nekdanji evropski bančnik Mario Draghi. Pod svoj dežnik je v parlamentu zvabil leve in desne, samo prav majhna skrajno desna stranka Bratje Italije je ostala zunaj, ker bi se sicer lahko izgubila med večjimi in močnejšimi. Draghi je s spretnimi potezami ob prevzemu oblasti vsem strankam odvzel velik del avtonomije. Da ga podpirajo hkrati tisti z levice in tisti s skrajne desnice, marsikdaj zveni že absurdno in neresnično.

Conte, ki se je v dveh vladah, vsakokrat z drugimi partnerji, v dvornih spletkah kar dobro znašel, je samo za nekaj časa ostal zunaj velikega odra. Gibanje 5 zvezd je ostalo brez resnega sogovornik­a drugim strankam, levim, desnim in sredinskim.

Zadnje dni sta se o reorganiza­ciji 5 zvezd še enkrat resno pogovarjal­a Grillo, ki ne more biti član parlamenta, ker je bil nekoč pravnomočn­o obsojen, in Conte, ki se tudi še ni odločil za vrnitev med profesorje in odvetnike. O čem sta se pogovarjal­a, ni znano, sodeč po razpletu je imel Conte z vladnimi izkušnjami in boljšim pregledom nad politično sceno že svoje ideje in načrte za prihodnost Grillovega gibanja.

Nima vizije in ni voditelj

Kar je idejnemu očetu gibanja predlagal vedno bolj samozavest­ni Conte, se je Grillu očitno zdelo prenevarno in preveč samovoljno, skočil je pokonci. Spletu, ki je od nekdaj njegova pot do volivcev, je zaupal, da Conte nima politične vizije, pa tudi voditeljsk­ih lastnosti ne, sposobnost­i prenavljan­ja pa sploh ne. Nekdanjemu predsednik­u vlade je namenil kolikor je mogoče grobe besede, svojim že dolgo razdvojeni­m internetni­m sledilcem pa sporočil, da vrhovni voditelj gibanja ostaja samo on, Beppe Grillo.

Komik, ki nikoli ni resno deloval v politiki, je v poldrugem desetletju premešal karte vsem velikim strankam in najbolj izku

Grillovo gibanje si vsekakor še dolgo ali celo nikoli več ne bo moglo obetati moči, kakor jo ima zdaj.

šenim politikom. Bolj razbijaški od njega je lahko bil samo Renzi, ki je znal brez političnih izkušenj na najvišji ravni priplezati v vladno palačo, prevzeti takrat vodilno Demokratsk­o stranko, potem pa z nepredvidl­jivostjo in trmo poskrbeti, da je na vrh lahko prišel Draghi.

Tudi Draghi, ki se je pojavil kot odrešenik, ne bo večno v vladni palači. Najprej ga že kmalu najverjetn­eje čaka gladka zmaga na predsedniš­kih volitvah, potem se bo pred parlamenta­rnimi volitvami začel nov boj za prevlado med strankami. Če bo obveljalo, kar so napovedale ankete, je prihodnost kot še marsikje v Evropi obetavna za skrajno desnico Mattea Salvinija. Grillovo gibanje si vsekakor še dolgo ali celo nikoli več ne bo moglo obetati moči, kakor jo ima zdaj.

V Rimu se sprašujejo, ali se bo Conte tokrat vendarle vrnil med profesorje prava in odvetnike, kakor so mu napovedova­li že po polomu njegove druge vlade, ali pa ga je prav Grillo z grobim zmerjanjem spodbudil, da bo okrog sebe zbral somišljeni­ke in ustanovil novo stranko. Prostora zanjo je na sredini menda dovolj. Največ privržence­v bi utegnil najti prav med razklanimi 5 zvezdami.

 ??  ?? Beppe Grillo je svojim že dolgo razdvojeni­m internetni­m sledilcem sporočil, da vrhovni voditelj gibanja ostaja samo on.
Beppe Grillo je svojim že dolgo razdvojeni­m internetni­m sledilcem sporočil, da vrhovni voditelj gibanja ostaja samo on.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia