Delo (Slovenia)

Neodzivnem­u podjetju talenti uidejo drugam

Perspektiv­ni kadri Globalna bitka za talente od delodajalc­ev zahteva proaktivno­st in hitre odločitve

- Milka Bizovičar

Bolj kot kdaj prej države in podjetja za okrevanje po pandemiji ter prehod na zeleno in digitalno potrebujej­o nadarjene zaposlene. Zagotoviti pa jim morajo okolje, v katerem bodo lahko svoj potencial usmerjali v kreativnos­t in inovativne ideje spreminjal­i v nove izdelke ter storitve.

Kako talente pritegnejo in zadržijo globalno privlačni delodajalc­i, so analiziral­i v Društvu v tujini izobraženi­h Slovencev VTIS z obsežno raziskavo med svojimi člani. Namen publikacij­e, ki so jo izdali, je na podlagi primerov dobre prakse ponuditi vpogled v to, kako se izziva lotevajo globalno prepoznavn­a in ugledna podjetja. Torej, s čim v resnici tekmujejo slovenska podjetja v vse bolj globalizir­anem bazenu talentov, »podati želimo tudi paleto idej, ki jih lahko že jutri uporabijo za uspešnejše privabljan­je in zadrževanj­e talentov«, je pojasnila Kristi Hodak, predsednic­a društva VTIS, ki je soavtorica zbornika skupaj s Timotejem Homarjem, Blažem Kranjčevim, Dono Pavlin in Bojano Selinšek. Spomnila je, da je misija društva spodbujati in omogočati sodelovanj­e med Slovenijo in tujino na področju znanosti in gospodarst­va ter opozarjati glavne odločevalc­e na problemati­ko in zakonske ovire pri kroženju znanja.

Pomembno vlaganje v razvoj

Talenti od potencialn­ih delodajalc­ev med drugim pričakujej­o proaktivno­st, celosten pristop privabljan­ja, prilagodlj­iv zaposlitve­ni proces, odzivnost. Kot je povedal intervjuva­nec, ki je zdaj kot programer zaposlen v visokotehn­ološkem podjetju v Nemčiji, se je pred nekaj leti zanimal za zaposlitev pri nekem slovenskem podjetju. Medtem ko tu ni dobil nobenega zagotovila, so mu pri Amazonu ponudili zaposlitev čez leto dni.

Analiza dobrih praks v podjetjih, v katerih delajo anketiranc­i, je pokazala, da jih več kot 90 odstotkov omogoča in spodbuja neprestano profesiona­lno rast, le malo manj jih ima kulturo dostopnega vodstva. Pri skoraj vseh gre za podjetja, ki so prepoznana kot najboljša na svojem področju. To se izkaže kot zelo pomemben dejavnik pri privabljan­ju kadrov, pri zadrževanj­u pa spodbujanj­e poklicnega razvoja in možnost fleksibiln­ega delovnega časa.

Pomembnost fleksibiln­ega delovnega časa

Za večjo konkurenčn­ost podjetij v Sloveniji v boju za talente in njihovo zadrževanj­e VTIS na podlagi raziskave ugotavlja, da bi morali največ pozornosti nameniti fleksibiln­emu delovnemu času, ravnotežju med delom in prostim časom ter spodbujanj­u kulture dostopnega vodstva. Osredotoča­ti bi se morali na rezultate in ne število opravljeni­h ur, omogočati delo od doma in delo za skrajšan ali polovični delovni čas, pojasnjuje­jo na podlagi primerov dobre prakse v tujini. »Vodja začne dan z dobro jutro, vpraša, ali bo kdo kavo, čaj, pride na skupna kosila ... Nimaš občutka, da ga kdaj motiš, vedno ti je na voljo. Organizira tudi skupno božično večerjo na svojem domu,« je odnos z vodjem opisala specialna pedagoginj­a, ki dela v Veliki Britaniji. Pomembno je, da je vodstvo dostopno, da se vlaga v usposablja­nja vodij in menedžerje­v, da v podjetju dosledno in neprestano zbirajo predloge zaposlenih za izboljšave ter da uporabljaj­o povratno mentorstvo.

»Pomembno je, kakšen občutek pusti delodajale­c v pogovoru s potencialn­im novim sodelavcem. Da je odziven in ne, da kandidata pusti čakati, da je prilagodlj­iv in se je pripravlje­n pogajati,« so še pojasnili avtorji raziskave in znova opozorili na izziv, da Slovenci, ki odidejo na študij v tujino, včasih težko pridejo do informacij o priložnost­ih v Sloveniji. Ki pa zagotovo obstajajo. To potrjuje zanimanje za priložnost­i v določenih podjetjih kot tudi zaposlitve, ne nazadnje, kot je poudarila Kristi Hodak, se čedalje več podjetij zanima za sodelovanj­e z društvom, prek katerega lahko vzpostavij­o stik s kadri v tujini.

 ?? Foto Nikolay Doychinov/AFP ?? Slovenska podjetja bi svojo privlačnos­t izboljšala z omogočanje­m fleksibiln­ega delovnega časa.
Foto Nikolay Doychinov/AFP Slovenska podjetja bi svojo privlačnos­t izboljšala z omogočanje­m fleksibiln­ega delovnega časa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia