Delo (Slovenia)

Na ljubljansk­i trg prihaja več poslovnih stavb

Poslovne nepremični­ne Strabag Real Estate s prvim projektom v Sloveniji – Zaradi epidemije so poslovni prostori manj zasedeni

- Nejc Gole

Čeprav je zaradi epidemije covida-19 več dela od doma, v Ljubljani vse več investitor­jev napoveduje gradnjo novih poslovnih prostorov. S tem bodo na trg po sedanjih napovedih med letoma 2022 in 2025 prišle nove pisarne, sprostili pa se bodo tudi nekateri zdaj zasedeni objekti.

Avstrijski Strabag Real Estate je včeraj položil temeljni kamen za novo poslovno stavbo DCO – Dunajska cesta Offices. V 13 milijonov evrov vredni stavbi ob Dunajski cesti bo 4200 kvadratnih metrov pisarniški­h površin. Polovico jih bo zasedel gradbinec Strabag Slovenija, preostala polovica bo na voljo najemnikom.

Gre za prvi projekt nepremični­nske družbe avstrijske­ga gradbinca v Sloveniji. Gradnja sedemnadst­ropne stavbe s terasami bo predvidoma končana čez eno leto. »Ponosen sem, da na slovenski trg vstopamo z inovativni­m nepremični­nskim razvojnim projektom. Z dolgoletni­mi strokovnim­i izkušnjami in inančno stabilnost­jo se mestu in slovenski poslovni skupnosti želimo predstavit­i kot zanesljiv in zaupanja vreden dolgoročni partner,« je dejal predstavni­k Strabaga Real Estate Michael Markart.

Kdo še gradi poslovne stavbe

Poleg Strabaga novo poslovno stavbo ob ljubljansk­i obvoznici snuje Dars – zgrajena naj bi bila v prvi polovici leta 2023 –, s čimer se bodo sprostili njihovi sedanji poslovni prostori v centru Ljubljane, ki jih zdaj najemajo.

Slovaški Corwin pa je napovedal gradnjo poslovnega kompleksa ob Vilharjevi. Zemljišče so kupili od DUTB, na njem pa nameravajo zgraditi večje poslovno središče s pisarnami, trgovinami ter lokali s hrano in pijačo, smo lani poleti razkrili v Delu. »Zgraditi nameravamo visokokako­vostno in trajnostno zgradbo z visoko udobnostjo, skupaj z najbolj zdravimi pisarnami na trgu. Naša ambicija je, da Ljubljani ponudimo najboljše pisarne doslej,« so nam dejali v slovaški družbi. Graditi nameravajo začeti prihodnje leto, stavbo naj bi končali do leta 2024. Corwinov objekt bo stal blizu predvidene Emonike, kjer je zasebna partnerica madžarska banka OTP. Zgradili bi trgovsko in zabaviščno središče, poslovno stavbo ter hotel. Emonika naj bi zaživela leta 2025.

Primanjkuj­e najbolj kakovostni­h prostorov

Nove stavbe se gradijo v času, ko v več podjetjih in ustanovah številni zaposleni še vedno delajo od doma. V Ljubljani se je povečalo tudi število razpoložlj­ivih pisarniški­h prostorov, in sicer je bilo marca letos na voljo deset odstotkov več poslovnih prostorov kot istega meseca lani, najboljših poslovnih prostorov pa je prostih 30 odstotkov več, ugotavlja agencija za trgovanje s poslovnimi nepremični­nami S-Invest.

»Zagotovo bo epidemija covida-19 spremenila trg pisarniški­h nepremični­n, a še ni jasno, kako zelo. Delo od doma pred covidom v Sloveniji ni bilo pogosto. V večini podjetij zdaj razumejo, da je lahko tudi delo na daljavo učinkovito. Tako kot v večini evropskih držav se zdi, da si mnogi slovenski pisarniški delavci želijo nekaj dni delati od doma,« meni direktoric­a S-Invest Jacqueline Stuart.

Kljub temu v S-Investu ugotavljaj­o, da obstaja veliko povpraševa­nje po kakovostni­h poslovnih prostorih v Ljubljani, z dovolj parkirnimi prostori, sodobno arhitektur­o in nizkimi stroški, saj ponudba ne dosega potreb podjetij. Povprečna starost pisarniški­h prostorov v glavnem mestu je namreč 45 let.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Temeljni kamen za Strabagovo poslovno stavbo sta včeraj položila župan Ljubljane Zoran Janković in predstavni­k Strabaga Real Estate Michael Markart (desno).
Foto Jure Eržen Temeljni kamen za Strabagovo poslovno stavbo sta včeraj položila župan Ljubljane Zoran Janković in predstavni­k Strabaga Real Estate Michael Markart (desno).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia