Delo (Slovenia)

Lani malo novih tujih neposredni­h naložb

Slovenija Tuje družbe v Sloveniji lani z več kot milijardo evrov dobička

- Karel Lipnik

Tuje naložbe v Sloveniji so se lani povečale za zgolj 400 milijonov evrov, kažejo podatki Banke Slovenije. Približno 200 milijonov evrov je pri tem znašala vrednost transakcij, torej nakupov in prevzemov. Malo je bilo tudi novih slovenskih naložb v tujini.

V Sloveniji lani ni bilo večjih izstopajoč­ih transakcij, tako da je njihova vrednost znašala le 14 odstotkov tiste iz leta 2019. Podatki Banke Slovenije kažejo, da so se tuji lastniški deleži in reinvestir­ani dobički povečali za 0,7 milijarde evrov. Za 0,3 milijarde evrov pa so se zmanjšale inančne obveznosti do tujih lastnikov. Tuje družbe v Sloveniji so lani ustvarile 1,2 milijarde evrov dobička, lastniki pa so si izplačali 0,7 milijarde evrov dividend.

Skupna vrednost tujih neposredni­h naložb v Sloveniji je konec lanskega leta znašala 16,6 milijarde evrov, kar je približno 36 odstotkov BDP. Dobra četrtina tujih naložb je iz Avstrije, okoli 13 odstotkov je takšnih, katerih lastniki imajo sedež v Luksemburg­u, dobra desetina pa jih prihaja iz Švice. Med prvimi petimi tujimi vlagatelji so še Nemci in Italijani. Avstrijci, Švicarji in Nemci pretežno vlagajo v podjetja predeloval­ne dejavnosti, vlagatelji iz Luksemburg­a in Italije pa v inančno in zavarovaln­iško dejavnost.

Vrednost transakcij bo letos zaradi prevzema NKBM in prodaje bencinskih črpalk OMV bistveno večja kot lani, poleg tega se bo spremenila struktura tujih naložb v Sloveniji. A je treba dodati, da gre za prevzeme, ki so že v tuji lasti. Med pet največjih tujih vlagatelje­v se bo verjetno uvrstila Madžarska.

Malo je bilo lani tudi slovenskih neposredni­h naložb v tujini. To so se povečale za okoli 200 milijonov evrov in konec leta znašale sedem milijard evrov. Slovenske lastniške transakcij­e v tujini so bile 18 odstotkov manjše kot leto prej. Slovenske družbe v tujini so ustvarile zgolj okoli sto milijonov evrov dobička, kar je dve tretjini manj kot leta 2019.

Slovenija ima kar tretjino naložb pri naših južnih sosedih Hrvatih, pri čemer je največ nepremični­n gospodinjs­tev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia