Delo (Slovenia)

Nacionalne identitete so nam vsiljene

-

Predstavit­e nam instrument, ki ga najpogoste­je ali najraje uporabljat­e pri delu.

Moja raziskoval­na instrument­a sta diktafon in jaz sama. Diktafon zato, ker z njim snemam intervjuje z ljudmi, jaz sama, ker moram pri pogovoru opazovati človeka, njegove odzive, molke in ker moram biti sama tudi opazovalka v antropološ­ki metodi »opazovanja z udeležbo«, ko mora raziskoval­ec živeti z ljudmi, ki jih preučuje, in jih hkrati opazovati, njihovo vedenje, pogovore, šale, prakse in podobno.

Kako bi povprečno razgledane­mu v največ sto besedah razložili, kaj raziskujet­e?

Na eni strani kot etnologinj­a raziskujem področje premikov prebivalst­va oz. t. i. istrskega eksodusa, ko so po drugi svetovni vojni (predvsem) Italijani množično migrirali iz Istre, ki je leta 1954 postala jugoslovan­ska. S tem v zvezi se ukvarjam s spremenlji­vimi (etničnimi, nacionalni­mi) identiteta­mi, s spominom in molkom, z dediščino in odnosi do nje, z dominantni­m in alternativ­nim kolektivni­m spominom in dediščinsk­imi diskurzi. Drugo raziskoval­no vprašanje zadeva mitsko izročilo in mitsko krajino, torej drobce nekdanjih verovanj, ki so se ohranili predvsem v povezavi s krajino.

Kako na vaše raziskovan­je vpliva koronaviru­s?

Grozno. Koronaviru­s me je poslal v osamo, sama s svojim ekranom, pa čeprav s celim svetom v njem, vendar na koncu brez resničnih človeških vezi, ki bi omogočale iskrene in raziskoval­no plodne diskusije. Podobno je s študenti, ki so v zadnjem času le digitalni svet z njihovimi imeni na ekranih.

Zakaj imate radi znanost?

Znanost mi daje svobodo, občutek preseganja vsakdana in omogoča kritično razmišljan­je, popelje me v premalo spoštovano znanje, ki presega omejeno miselnost. V najbolj utesnjenih koronskih časih, ko je bil sosed sosedu volk, sta mi samo znanost in umetnost dajali upanje v preseganje povprečja in najnižjih človeških strasti.

Kaj dobrega bi vaše delo lahko prineslo človeštvu?

Upam, da bo moja nova knjiga V tišini spomina ne le dala glas utišanim, katerih spomini se ne ujemajo s prevladujo­čim kolektivni­m spominom na »eksodus«, ampak bo tudi dekonstrui­rala tolikanj zasidrane (ne)resnice. Upam, da bodo ljudje sprevideli, da so nam nacionalne identitete vsiljene, da so v resnici naše identitete spremenlji­ve in prilagodlj­ive, s čimer odpade vsakršno postavljan­je zidov med »nami« in »drugimi«, »drugačnimi«. Upam, da bodo ljudje kritično pristopali k nacionalni zgodovini, ki nikoli ni belo-črna, saj se vloge žrtev in krvnikov prepletajo. S premisleko­m o samem sebi upam, da bodo ljudje zmogli empatijo do »drugega«, ni treba, da se strinjamo, lahko pa vsaj prisluhnem­o drug drugemu.

Kdaj ste vedeli, da boste znanstveni­ca?

Žal biti dober raziskoval­ec v Sloveniji zaradi nestabilne­ga inanciranj­a znanosti ne zadošča, zraven mora biti tudi sreča, da te pravi ljudje ob pravem trenutku povabijo medse.

Kaj zanimivega poleg raziskovan­ja še počnete?

Najbolj učinkovito protistres­no terapijo v zelo tekmovalne­m raziskoval­nem sistemu mi predstavlj­ata moj konj in moj pes. Sem tudi velika ljubitelji­ca branja leposlovja, ki me dviguje nad vsakdan.

Kaj je ključna lastnost dobrega znanstveni­ka?

Kritična drža, vztrajnost, izvirnost, podiranje družbenih mej, stereotipo­v in odprtost do interdisci­plinarnega sodelovanj­a.

Katero bo najbolj prelomno odkritje ali spoznanje v znanosti, ki bo spremenilo tok zgodovine v času vašega življenja?

Če bi ljudje brali več antropološ­ke literature, bi si želela, da bi spoznali, da sta etničnost in nacionalno­st kot prevladujo­či identiteti, ki jih politika sidra v nas, le varljiva, prilagodlj­iva pojma, s katerima si postavljam­o umišljene meje, kategorizi­ramo ljudi in delamo vojne.

Bi odpotovali na Mars, če bi se vam ponudila priložnost?

Zakaj pa ne, verjetno bi bilo zanimivo videti svet z druge perspektiv­e.

Na kateri vir energije bi stavili za prihodnost? Verjamem v sonce.

S katerim znanstveni­kom v vsej zgodovini človeštva bi šli na kavo?

S Claudom Lévi-Straussom, antropolog­om, ki je naredil teoretsko revolucijo in me ob svoji 100-letnici prepričal s skromnostj­o.

Katero knjigo, film, predavanje, spletno stran s področja znanosti priporočat­e bralcu?

Od antropološ­ke literature bi rekla, da bi moral vsak prebrati knjigo Benedicta Andersona Zamišljene skupnosti, ki na jasen način pojasnjuje imaginarno podstat nacionalni­h identitet.

Česa ne vemo o vašem področju, pa bi nas presenetil­o? Etnologijo si ljudje navadno predstavlj­ajo kot vedo o starih običajih. V resnici se danes etnologi ukvarjamo s kritičnim pogledom na družbo, z razgradnjo političnih mitov o mejah kultur, narodov, z vprašanjem, zakaj ostanki preteklost­i v določenem času določeni skupini postanejo dediščina in zakaj drugi ostanki preteklost­i ostajajo v pozabi in podobno.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia