Delo (Slovenia)

Kam je odtekla Marsova voda

Orbiter Trace Gas Meritve kažejo, da atomi lahko ubežijo šibki težnosti sosednjega planeta

- Franck Montmessin, S. S.

Znano je, da je na Marsu atmosfera izjemno redka in sestavljen­a večinoma iz ogljikoveg­a dioksida. Tlak na površju znaša toliko kot 30 kilometrov nad Zemljo. Kako pa je z vodo in zakaj je je na Marsu tako malo?

The Conversati­on

Vodo najdemo na površju rdečega planeta predvsem na severnem polu, ki ga prekriva več kilometrov debel ledeni pokrov, v hladnejšem letnem času pa tudi drugje v obliki skorje ledu ali kot ledene drobce v atmosferi. Nove raziskave delno odgovarjaj­o na vprašanje, zakaj na Marsu skoraj ni vode.

Naš sosed ni od nekdaj tako suh, pred štirimi milijardam­i let so po njegovem površju tekle reke in ustvarjale jezera. Eno od teh je napolnjeva­lo krater Jezero, kjer sledi nekdanjega življenja zdaj išče rover Perseveran­ce. V tistih časih so bile razmere na Marsu bistveno drugačne in so omogočale obstoj tekoče vode, verjetno so bile precej bolj podobne zemeljskim in razmeram, kakršne so bile v določenem obdobju na Veneri. A Zemlja in Venera sta zadržali svoj plinasti ovoj, Mars pa ga je verjetno predvsem zaradi manjše velikosti in šibkejše težnosti postopoma izgubil.

Več oblik vode

In prav puščanje molekul plina v vesolje bi lahko pojasnilo izjemno suho in tanko atmosfero na Marsu.

Izgube se dogajajo približno 200 kilometrov visoko, kjer molekule že razpadejo v atome in kjer tisti najlažji, kakršen je vodik, ubežijo šibki težnosti. Mehanizem uhajanja molekul vode iz atmosfere bi lahko pojasnili najnovejši podatki orbiterja Evropske vesoljske agencije Trace Gas oziroma Sledilnik plinov.

Poznamo namreč več »oblik« vode, ki se razlikujej­o po izotopskih razmerjih. Na Zemlji je izotopsko razmerje vodika in devterija povsod približno 1 proti 6500, kar pomeni, da je med 6500 molekulami vode ena molekula poltežke vode HDO, ki ima namesto enega vodika devterij. Voda na Marsu pa ima speciično kemično sestavo, saj vsebuje šestkrat več devterija kot zemeljska. Znanstveni­ki to pojasnjuje­jo z uhajanjem atomov vodika v vesoljski prostor. Iz preproste ekstrapola­cije sledi, da je bilo nekoč na Marsu šestkrat več vode, kot je je danes, to pa potrjuje hipoteze, da je bil ta planet pred milijardam­i let veliko bolj vlažen in s tem primeren za razvoj življenja.

Meritve Esinega orbiterja pojasnijo, kako voda in poltežka voda prehajata iz spodnjih v zgornje plasti ozračja in tam razpadeta na posamezne atome, ki lahko ubežijo v vesolje. Raziskoval­ci so ugotovili, da ima tu glavno vlogo proces fotolize, pri katerem voda pod vplivom ultravijol­ične svetlobe razpade na posamezne atome vodika in devterija, ti pa se nato izmuznejo Marsovi gravitacij­i.

Skupna zgodba dveh satelitov

Nova spoznanja o procesu razpadanja molekul vode in uhajanja atomov v vsemirje bodo pomagala razkriti usodo tekoče vode na Marsu. Orbiter Trace Gas lahko izmeri skupne koncentrac­ije molekul H2O in HDO, Nasin satelit Maven pa hkrati opazuje in analizira razporejan­je vodika in devterija v zgornjih plasteh atmosfere. Skupni podatki obeh odprav bodo znanstveni­kom omogočili sestaviti popolno sliko o poti vode na Marsu od površja in spodnjih plasti ozračja do zgornjih plasti, kjer atomi zapuščajo svoj planet. Razumevanj­e tega mehanizma pa ne bo samo razjasnilo, kam je izginila voda z Marsa, pač pa bodo znanstveni­ki lahko oblikovali tudi scenarije o prihodnjem podnebju na sosednjem planetu.

———

Franck Montmessin je vodja Raziskoval­nih laboratori­jev za izikalne in kemijske procese v atmosferi Univerze v Versailles­u, Univerze Paris-Saclay in Univerze Sorbona. 8211 kg 10 m x 5 m 26 m 2,3 milijarde evrov

 ??  ??
 ?? Foto Esa ?? Na Marsu je največ vode na severnem polu, ki ga prekriva več kilometrov debel ledeni pokrov.
Foto Esa Na Marsu je največ vode na severnem polu, ki ga prekriva več kilometrov debel ledeni pokrov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia