Delo (Slovenia)

S fotografij­ami brhkega dekleta so ga ujeli v past

Izsiljevan­je Od moškega, ki naj bi si dopisoval z mladoletni­co, je obtoženec v zameno za molk zahteval 10.000 evrov

- Tanja Jakše Gazvoda

Stari znanec sodišč Velijan Kovačič se je spet znašel na zatožni klopi. Posavcu, ki se je po facebooku pogovarjal z dekletom, je natvezil, da je dekle mladoletno, se mu predstavil kot njen oče in v zameno za molk zahteval deset tisočakov. Zdaj je v zameno za dve leti zapora s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde.

Gole fotografij­e brhke mladenke na facebooku so bile očitna past za naivne, vanjo pa se je ujel Posavec, ko je pred letom in pol, ravno rojstni dan je imel, opit brskal po spletu in si, opogumljen od opojnih hlapov, začel dopisovati z dekletom. Njun vse bolj zaupni klepet se je stopnjeval do te mere, da je on predlagal spolni odnos. Kmalu je v klepet posegel moški, ki je Posavcu zagrozil, da si je dopisoval z mladoletni­co in da je ona njegova hči, v zameno za molk pa torej zahteval 10.000 evrov.

Dobili so se na nekem parkirišču, Kovačič je prišel še z dvema moškima in dobili so zahtevani denar, saj je bil Posavec prepričan, da bo imel tako mir. A se zgodba s tem ni končala. Nekaj mesecev kasneje so se grožnje in izsiljevan­je ponovili in izsiljeval­ci so dobili še dodatnih 3000 evrov.

Decembra lani je Posavec nato znova dobil klic, moški na drugi strani mu je dejal, da se je njegova hči zaradi tega, kar se ji je dogajalo, obesila. In zahteval še 5000 evrov. Vse skupaj je bilo zabeljeno z grožnjami, klici pa so se kar vrstili, kar je Posavca povsem vrglo iz tira, psihično je bil že na koncu in razmišljal je celo o samomoru. Kovačič je oškodovanc­a v samo enem dnevu klical kar 76-krat.

Na sodišču obžaloval

Posavec se je na koncu le obrnil na policiste in ti so nekega dne, ko bi moral oškodovane­c prinesti še dva tisočaka, postavili zasedo ter prijeli 42-letnega Kovačiča iz največjega romskega naselja na Dolenjskem, iz Brezja. Ko so torej v začetku leta policisti in kriminalis­ti presekali Velijanovo novo kriminalno dejavnost, so s Policijske uprave Novo mesto sporočili, da so ga v preteklost­i že večkrat obravnaval­i zaradi ropov, nasilja v družini, goljufij, groženj in številnih premoženjs­kih kaznivih dejanj. Zadnjih nekaj let je preždel za zapahi, sodišče pa mu je združilo več kazni v enotno kazen šest let in 11 mesecev zapora. Očitno se je Kovačič v zaporu zgledno obnašal, saj ga je ob vikendih lahko zapustil, in očitno je bil kriminalno aktiven že v času, ko je imel proste izhode.

Deloval naj bi še s tremi doslej neznanimi osebami, pomagala pa mu je tudi 24-letna soseda Melisa Kuletić, mati dveh otrok, ki se je predstavlj­ala za mladoletni­co. Njej tožilstvo očita pomoč pri izsiljevan­ju in je na sodišču brez komentarje­v sprejela pogojno kazen pet mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Kovačič pa se je skupaj z odvetnikom Igorjem Grošljem že pred predobravn­avnim narokom torej dogovoril za dve leti zapora. »Naredil sem napako in jo obžalujem! Nikoli več ne bom storil kaj takšnega. To se je zgodilo prvič in res ne bom nikoli več, lahko me držite za besedo,« je še zatrjeval na sodišču in dodal: »Kar pa se zapora tiče, ne bi šel na Dob. Tam imam sovražnike in dva mi grozita. Koper je zame sicer daleč, ampak rad bi šel v Koper, pa prosim za kak mesec nižjo kazen.«

Čeprav je Kovačič še med preiskavo zatrjeval, da dejanja ni storil, je zdaj torej vse priznal, še več: ko je sodnik dejal, da morata oba vrniti 13.000 evrov, kolikor sta izsilila od Posavca, je dejal, da Kuletićeva ni dobila niti evra, ampak je ves denar vzel on.

• Posavec je na facebooku postal žrtev izsiljeval­cev.

• Očitali so mu, da se je pogovarjal z mladoletni­co.

• Zahtevali so več tisoč evrov, ki jim jih je tudi izročil.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia