Delo (Slovenia)

Darsova nadzornika od voznika zahtevala 100 evrov podkupnine

Sojenje Voznika je vprašal, ali lahko kazen 500 evrov plača s kreditno kartico, a naj bi nadzornik dejal, da lahko plača 100 evrov v gotovini

- Moni Černe

Romunski državljan, 38-letni Cristian T., od katerega naj bi Darsova nadzornika zahtevala in vzela podkupnino, je dvojico prijavil nadrejenim. Darko Čepar, 59-letnik iz Dan pri Sežani, in 35-letni Slaven Kovačević iz Materije sta zaradi dogodka zgubila službo, zdaj pa se na koprskem okrožnem sodišču zagovarjat­a pred očitki specializi­ranega državnega tožilstva.

Cristian T., ki je imel na vetrobrans­kem steklu z lepilnim trakom zalepljeno vinjeto, se je 2. januarja lani z ženo in dveletno hčerko vračal z božičnih počitnic v Italiji domov v Romunijo. Na poti so se ob petih ustavili na avtocestne­m počivališč­u Povir in v svojem volkswagnu multivanu nekaj pojedli. Pri speljevanj­u s počivališč­a naj bi jim pot zaprl bel kombi. Obtožena naj bi si sprva ogledovala vinjeto, zahtevala dokumente in voznika povabila v vozilo. Tam naj bi mu v angleškem jeziku dejala, da je velika težava, ker vinjeta ni originalna, in mu pokazala dokument v romunskem jeziku, v katerem naj bi bilo navedeno, da je kazen za tak prekršek 500 evrov.

Romun naj bi obtožena vprašal, ali lahko plača s kreditno kartico, a naj bi ga starejši gospod zavrnil, češ, zakaj bi plačal 500 evrov, če lahko plača samo 100. »Pri sebi sem imel okoli 54 evrov gotovine, a sta rekla, da moram plačati 100 in ali lahko denar dvignem na bankomatu,« je prek videokonfe­renčne povezave z romunskega sodišča pričal oškodovane­c. S posnetkov videonadzo­rnega sistema tamkajšnje bencinske črpalke, ki so jih predvajali na sodišču, je razvidno, da je romunsko vozilo pripeljalo na črpalko, pol ure za njim Darsov kombi, da je oškodovane­c devet minut pozneje šel na bankomat in dvignil petdeset evrov, iz žepa potegnil še en bankovec, po mnenju sodišča petdesetak­a, potem pa vse preštel in odšel za vogal objekta. »Moški mi je, ko sem se vrnil k vozilu, rekel, naj dam denar v odprt predal kombija, to sem tudi storil, potem mi je vrnil dokumente.« Pričal je, da naj bi bila zelo agresivna, da ni vedel, kdo sploh sta, da se je bal, da ga bosta kam odpeljala, hči in žena pa bosta ostali sami. Zdaj se boji prečkati Slovenijo. Njegova žena je potrdila, da je bil eden od moških agresiven, da je hčerka v avtu močno jokala, sama pa je bila zelo prestrašen­a.

Ko se je Romun vrnil domov, je v spletni brskalnik vpisal vinjete v Sloveniji, našel elektronsk­i naslov Darsa in jim v angleškem jeziku opisal dogodek. Predložil je račun in fotografij­o sporne enomesečne vinjete, račun za hrano, ki jo je kupil na črpalki, ter dokaz o dvigu gotovine. Stekla je notranja preiskava in ta je pokazala, da nadzornika nista izpeljala nobenega postopka, zato sta izgubila službo. Čepar in Kovačević sta nekdanjega delodajalc­a sicer tožila zaradi neupraviče­ne odpovedi rednega delovnega razmerja iz krivdnih razlogov, a sta tožbo na prvi stopnji izgubila. Na sodbo sta se oba pritožila.

Obtožena se še nista zagovarjal­a, a krivdo za jemanje podkupnine zanikata. Policistom sta zanikala, da bi na Povirju obravnaval­a kršitelja, potem pa sta se na sodišču le spomnila, da sta tam imela en postopek. Sojenje se bo nadaljeval­o julija.

Delodajalc­a sta tožila zaradi neupraviče­ne odpovedi rednega delovnega razmerja, a sta tožbo na prvi stopnji izgubila.

 ?? Foto Tanja Jakše Gazvoda ?? Velijan Kovačič si želi v zapor v Koper.
Foto Tanja Jakše Gazvoda Velijan Kovačič si želi v zapor v Koper.
 ?? Foto Mavric Pivk ?? Uslužbenca Darsa sta izgubila službo.
Foto Mavric Pivk Uslužbenca Darsa sta izgubila službo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia