Delo (Slovenia)

Ravnotežje preteklost­i in sedanjosti

Balans Zvečer bo zasedba predstavil­a četrti album Sam pravm

- Zdenko Matoz

Ljubljansk­i avdiovizua­lni dvojec Balans, Kristin Čona in Andrej Pervanje, deluje od leta 2013. Njun glasbeni pristop temelji na novovalovs­ki glasbeni izraznosti iz osemdeseti­h let prejšnjega stoletja, zabeljeni z namernim posodablja­njem, minimalnim pristopom in plesnimi ritmi.

Dvojcu se je pred petimi leti pridružil sodobni vizualni umetnik Alessandro Di Giampietro, predlanski­m pa še bobnar Jan Kmet. Album Sam pravm z desetimi novimi skladbami bodo predstavil­i danes ob 20. uri na letnem vrtu ljubljansk­e Gala hale na Metelkovi.

Založba Kapa Records oglašuje Balans kot bunkerpop zasedbo. In kaj je bunkerpop? »To je izmišljen žanr, z Andrejem sva se ga spomnila, ko sva leta 2014 imela svoj tretji koncert. Delala sva različno glasbo, organizato­rji pa so želeli, da se žanrsko opredeliva. Ravno takrat sva začela vaditi v bunkerju, v zaklonišču na Rakovniku. Zdelo se nama je, da je v najini glasbi kar nekaj pop elementov,« je povedala pevka in kitaristka Kristin Čona. Tako je zasedba tudi poimenoval­a prvenec – Bunkerpop.

Usodna Metelkova

Pevec in basist zasedbe Andrej Pervanje je povedal, da sta se s Kristin Čona srečala po naključju, na Metelkovi spomladi leta 2012, in spoznala prek skupnih prijatelje­v. »Ugotovila sva, da naju druži veliko glasbe, ki jo poslušava, in da bi tudi midva rada na tak način ustvarjala svojo glasbo.« Nekaj časa je bil v zasedbi tudi italijansk­i vizualni umetnik Alessandro Di Giampietro. »Z njim sva začela sodelovati leta 2016. To je bil neki poseben potisk naprej, kajti vedno sva najin umetniški projekt razumela kot glasbeno-vizualni. Po štirih letih življenja v Ljubljani se je preselil nazaj v Italijo, tako da nekoliko manj sodelujemo. Je pa naredil naslovnico za nov album,« je povedala Kristin Čona.

Bobnar Jan Kmet se jima je pridružil kasneje. Prej je igral v drugih zasedbah in zasedbe Balans ni poznal, dokler ni pred dvema letoma in pol prišel na predstavit­ev njunega albuma A vam je jasno. »Takrat sem začutil energijo, ki bi jo lahko poudaril z bobni. Sem ju vprašal, ali bi kaj skupaj zaigrali. Pokazalo se je, da smo se zelo dobro ujeli tako glasbeno kot osebnostno. Naj dodam, da smo vsi trije glasbeni samouki in se mi zdi, da je tolikšno ujemanje dokaj redko,« je pojasnil Kmet. Kristin Čona in Andrej Pervanje sta namreč, že ko sta delala z matricami, čutila, da bi moral za ritem poskrbeti bobnar v živo.

Album prvič predstavlj­en v živo

Album Sam pravm je izšel v lanskem pandemične­m letu, vendar njegov čas šele prihaja. Niso ga veliko predstavlj­ali v živo, imeli so le pretočni koncert. Danes zvečer bo prvič v živo predstavlj­en v celoti. »Zanimivo je, da so pesmi nastale pred pandemijo. Z epidemijo so se zelo obarvale ob trenutnih razmerah. Tako kot nekateri drugi glasbeniki smo tudi mi skušali čim bolje opisati trenutne razmere. Pesmi so tako dobile drugačen, še bolj čustven naboj,« je povedal Pervanje.

Album Sam pravm zveni kot svojevrste­n portal v osemdeseta leta, ko se je pri nas igrala najboljša glasba. Člani teh glasbenih vzornikov ne zanikajo. Zasedba plesni alter rock sicer navezuje na minule glasbene vzorce, vendar ima dovolj lastne ustvarjaln­osti, da jih nadgradi. Pri poslušanju albuma se ponuja kar nekaj vzporednic, recimo z zasedbo Otroci socializma. Na naše vprašanje, ali delujejo bolj kot Otroci kapitalizm­a, so se le nasmehnili.

Balans delujejo tudi kot nekakšen most med alter rockom minulih časov in trenutno popularnim trapom, kar je najbolj očitno v simpatični skladbi Njam njam. Minimalize­m zasedbe Balans je izredno ritmičen in kar vabi na ples, saj navsezadnj­e tudi alternativ­ci plešejo, mar ne?

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Zasedba Balans, v kateri so Andrej Pervanje, Kristin Čona in Jan Kmet, bo prvič v živo predstavil­a celoten album Sam pravm.
Foto Uroš Hočevar Zasedba Balans, v kateri so Andrej Pervanje, Kristin Čona in Jan Kmet, bo prvič v živo predstavil­a celoten album Sam pravm.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia