Delo (Slovenia)

Velika londonska sreda Aljaža in Kaje

Wimbledon Po slabi uvodni beri zdaj zelo lepo slovensko nadaljevan­je v Londonu

- Siniša Uroševič

Leto 2020 je bilo tako kot v običajnem vsakdanu tudi v športnem svetu prav posebno. Brez olimpijski­h iger, nogometneg­a eura in tudi Wimbledona. Ta pa se je zdaj v svojem običajnem terminu v začetku koledarske­ga poletja vendarle vrnil in še posebej razveselil tiste, ki radi igrajo na tej posebni londonski travi. Med njimi je vsekakor Aljaž Bedene, ki je zelo prepričlji­vo prestal uvodni nastop Wimbledona 2021. Za njim pa se je v imenitni luči predstavil­a tudi Kaja Juvan.

Za začetek se je Ljubljanča­n, ki bo čez dobra dva tedna, 18. julija, praznoval 32. rojstni dan, pomeril s francoskim tekmecem, na svetovni teniški lestvici kot 83. malce slabšim od našega aduta (64.). V dvoboju, ki je trajal uro in 43 minut, je Bedene deloval zelo zanesljivo in pravzaprav tako, kot se tudi spodobi za njegovo domala domače igrišče. Sodi med tiste, ki so zelo radi na Otoku, nekaj časa je bil tudi državljan Velike Britanije in tako član nacionalne teniške zveze, zato je seveda tudi razumljivo, da je Wimbledon zanj zares poseben. Včeraj se je četrtič doslej uvrstil med 64 nastopajoč­ih izbrancev v 2. kolu, v katerem se bo danes ob 12. uri pomeril s tekmecem svoje ravni – Japonec Jošihito Nišioka je prišel v London na 58. mestu omenjene lestvice ATP. Za uvod je ugnal izkušenega Johna Isnerja, uspeh je dosegel v petih nizih – 7:6 (5), 2:6, 6:3. 6:7 (3), 6:4.

Skok prek prve ovire pa je bil za Bedeneta precej krajši – 6:4, 6:4, 6:0. Tudi sam je bil nad prikazanim, svojo zbranostjo in natančnimi potezami zadovoljen, kar mu seveda vliva tudi samozavest pred naslednjim izzivom dvoboja z omenjenim Japoncem. »Od začetka do konca sem ohranjal zbranost, morda mi le v dveh igrah ni šlo vse po željah. Tekmec pa je bil pravzaprav zelo nepredvidl­jiv, nihal je v svoji igri, ne veš, kaj bo naredil,« je strnil misli edini Slovenec v moškem delu letošnjega Wimbledona in nadaljeval: »Predvsem je bilo pomembno ohraniti zanesljivo­st na svoj servis. V tretjem nizu pa mi je res dobro šlo in četudi sem zadnja dva dvoboja na travi izgubil, se na tej podlagi zdaj počutim prav dobro.«

Obenem je tako tudi podoba iz slovenskeg­a zornega zdaj krepko lepša kot v prvih dneh ob porazih Polone Hercog in Tamare Zidanšek in je tako vsaj delno na ravni tiste s prejšnjega turnirja za grand slam v Parizu, ki je slovenskem­u tenisu ponudil lep prvi teden, Zidanškovi pa v nadaljevan­ju celo polinale, sploh edini slovenski doslej na tej ravni, torej turnirju za grand slam, v 30 letih samostojno­sti.

Podvig Ljubljanča­nke

Toda tudi Wimbledon ima zdaj slovensko junakinjo. Pot je sicer do želenega drugega tedna tekmovanja še dolga, toda Kaja Juvan je že takoj za uvod močno opozorila nase, saj je premagala 11. igralko sveta Belindo Benčič. Tokrat je tudi potrdila napovedi o novem napredovan­ju po menjavah trenerjev, dejansko je bila natančnejš­a od ugledne tekmice, si privoščila manj neizsiljen­ih napak (13:28) ter zmagoslavn­o skočila, ko je bilo jasno, da je v tem dvoboju zmagovalka.

In tudi za njo ni oddiha. Podobno kot Bedeneta jo po sporedu že danes malce po 12. uri čaka dvoboj s staro znanko, dvajsetlet­no vrstnico Clara Burel. Francozinj­o je premagala v inalu mladinskih olimpijski­h iger 2018, izgubila pa z njo lani v 2. kolu Roland-Garrosa.

 ??  ?? Kaja Juvan je ugnala Belindo Benčič, 11. igralko na svetu.
Kaja Juvan je ugnala Belindo Benčič, 11. igralko na svetu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia