Delo (Slovenia)

Na pragu polfinala ekipe z vseh strani neba

Četrtinale EP V kategoriji »pričakovan­o« zgolj obračun Belgije in Italije, na drugih treh tekmah možna nova presenečen­ja

- Jan Krstovski FINALE

V četrtinalu zanimivega eura igrale reprezenta­nce kar z vseh koncev Evrope. Najpremožn­ejša sever in zahod bodo predstavlj­ale Anglija, Belgija in Danska, južnjaki bodo pesti stiskali za Italijo in Španijo, vzhodnjaki za Ukrajino, medtem ko bosta srednjo Evropo zastopali Češka in Švica.

Vse poti na letošnjem prvenstvu vodijo v London, ki pa ga bodo morali angleški reprezenta­nti po veliki zmagi nad Nemčijo v osmini inala vendarle zapustiti. Varovanci Garetha Southgata imajo po mnenju mnogih odprto pot do inala, glede na to, da jih v Rimu po veliki zmagi nad Nemčijo čaka spopad z Ukrajino, nato pa tekma z zmagovalce­m obračuna med Češko in Dansko.

»To je za nas nevaren trenutek. Čutili bomo toploto uspeha in ta občutek, ki se širi po državi, češ da se moramo zgolj pojaviti na tekmi. A mi se zavedamo, da nas zdaj čaka ogromen izziv,« ostaja previden Southgate, ki je po zapravljen­i enajstmetr­ovki v polinalu eura 1996 prav proti Nemčiji v torek dočakal tudi veliko osebno zmago.

Nekaj podobnega je na torkovi večerni tekmi uspelo njegovemu kolegu Andriju Ševčenku. Legendarni napadalec je tudi po zaslugi Slovenije ostal brez nastopa na euru 2000, kasneje se je, tudi po zaslugi Anglije, zgodaj poslovil od domačega eura 2012 in dresa reprezenta­nce. Na njeni klopi mu je zdaj uspel veliki met.

»Neverjetno težko jim je dati gol, a ne smemo se ustrašiti. V nogometu, kot tudi v življenju, je vse mogoče,« je po dramatični zmagi v podaljšku nad Švedsko dejal Ševčenko, ki Angleže dobro pozna, a na igranje pri Chelseaju nima najlepših spominov.

Bolj izenačeno, kot si mislimo

Češka in Danska sta skupaj z Ukrajino in Švico spisali morda najlepši zgodbi letošnjega turnirja, pomerili se bosta v Bakuju. »Čaka nas tekma kariere, vsi pa se je zelo veselimo,« je za spletno stran tekmovanja povedal napadalec Michael Krmenčik. Čehi so takrat še skupaj s Slovaki zasedli evropski prestol leta 1976, Danska pa po enem najslavnej­ših podvigov kot posebna povabljenk­a leta 1992. »Nihče ni velik favorit. Samo mi smo prepričlji­vo dobili našo tekmo (proti Walesu s 4:0, op. a.). Bolj izenačeno je, kot si mislite,« opozarja danski vezist Christian Nørgaard. Prva tekma četrtinala bo na sporedu v St. Peterburgu, kjer se bosta pomerili Španija in Švica. Oboji so med osem napredoval­i v neverjetne­m slogu, po remiju s 3:3 so Španci proti Hrvaški potreboval­i podaljšek, Švicarji pa enajstmetr­ovke proti Francozom. »Velike ekipe nastanejo v težkih trenutkih. Turnirje dobivajo ekipe, ne samo enajsteric­e,« je dejal španski vratar Unai Simon, ki se je v Københavnu pobral po veliki napaki in nato uprizoril nekaj bravurozni­h posredovan­j. Njegov švicarski kolega Yann Sommer je bil glavni junak zmage nad Francijo z ubranjeno enajstmetr­ovko Kylianu Mbappéju.

Na papirju najmanj presenetlj­iv četrtinaln­i par je Belgija – Italija. V Münchnu bi lahko spremljali celo inale pred inalom. »Italija je nepremagan­a 31 tekem. To se ne zgodi, če nisi zelo dobra ekipa,« pravi belgijski selektor Roberto Martinez. Legendarni Fabio Cannavaro, kapetan reprezenta­nce, ki je leta 2006 osvojila svetovni naslov, prav tako ne prehiteva. »Merimo se s favoritom, zato lepota ne bo dovolj. Igrati bo treba kot ekipa,« je za Gazzetto povedal Cannavaro.

 ?? Foto Lee Smith/AFP ?? Andriju Ševčenku je po številnih razočaranj­ih v vlogi nogometaša z reprezenta­nco Ukrajine veliki met uspel v vlogi selektorja.
Foto Lee Smith/AFP Andriju Ševčenku je po številnih razočaranj­ih v vlogi nogometaša z reprezenta­nco Ukrajine veliki met uspel v vlogi selektorja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia